Nakon poraza Hrvatske protiv Srbije u četvrtfinalu olimpijskog košarkaškog turnira, hrvatskom košarkašu Dariju Šariću omakla se jedna rečenica koja se nije svidjela ženama

Hrvatski košarkaši teško su podnijeli poraz od Srbije u četvrtfinalu olimpijskog turnira, a među najtužnijima je bio Dario Šarić. Prema mišljenju mnogih sportskih stručnjaka 22-godišnji Šibenčanin, igrač NBA kluba Philadelphia 76ers, loše je odigrao utakmicu protiv Srbije i nakon poraza nije mogao sakriti utučenost.

Hrvatski košarkaši teško su podnijeli poraz od Srbije u četvrtfinalu olimpijskog turnira, a među najtužnijima je bio Dario Šarić.

Ne znam što reći, opet smo izgubili, a ja sam igrao kao zadnja pi…, izjavio je Dario, a upravo su ove riječi rastužile i naljutile mnoge Hrvatice. Među njima je i Suzana Jašić koja je u statusu na Facebooku jasno dala do znanja što misli o toj izjavi.

Ne znam kako si igrao, ali znam da sigurno nisi igrao kao pi…. U tvome svijetu pi… je uvreda, iako te ta pi…, primjerice, rodila. Da si ikad osjetio išta slično stanju i naporu kroz koji pi…prolazi, rekao bi - igrao sam kao ku…, igra je bila za ku…, ali pokušat ću sljedeći put igrati kao pi… - veličanstveno, čudesno i koliko god dugo bude trebalo, bez obzira na izvanzemljaske bolove, uvjete i tretman, napisala je.

Inače uvijek pristojnom i samozatajnom Dariju omakla se učestala izjava u patrijarhalnom hrvatskom društvu kakvu od malih nogu usvajaju mnogi dječaci.

RETORIKA KOJOM SE OMALOVAŽAVAJU ŽENE

Stjepan Ž. (42), otac dviju kćerkica, smatra kako je odgoj i utjecaj društva glavni uzrok ove štetne retorike kojom se omalovažavaju žene.

Hrvatski sportaši ne bi smjeli zaboraviti na činjenicu da su uzor mladim generacijama i moraju razmišljati o porukama koje nesvjesno ili svjesno šalju u javnost.

Ma nema klinca koji to nije čuo u djetinjstvu. Ako vam to nije rekao tata, onda vam je dobacio susjed ili ekipa iz kvarta. To je bilo normalno. Jedan promašeni gol i igraš kao pi… ili kao curica. Morate shvatiti da se tada djevojčice nisu ni bavile tim takozvanim muškim sportovima pa je to ljudima nekako bila normalna usporedba.

Naravno, totalno nepravedna i nepotrebna. Priznajem da sam i ja to puno puta rekao, ali sada kada imam svoje kćerkice neugodno mi je zbog toga je ne želim da ikada pomisle da su manje vrijedne ili manje sposobne samo zato što su curice, kaže Stjepan.

Obožavani Ivano Balić, po mnogima najbolji svjetski rukometaš svih vremena, u polufinalu rukometnog olimpijskog turnira 2012. godine koristio se istom retorikom.

Dva miseca smo se pripremali, a sad igramo ovako k'o pi..., ovo je sramota, mene je sram, rekao je tada Ivano, vjerojatno ne razmišljajući o svim djevojčicama koje su upravo zbog njega zavoljele rukomet i odlučile se baviti tim sportom.

Djeca su ogledalo odraslih i zato hrvatski sportaši ne bi smjeli zaboraviti na činjenicu da su uzor mladim generacijama i moraju razmišljati o porukama koje nesvjesno ili svjesno šalju u javnost.

Trebamo li tolerirati ovakvu retoriku?

glasova:

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju