U sklopu projekta Murtić 100, kojem su organizatori Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Fondacija Murtić, u Laubi od 1. do 10. lipnja 2021. bit će predstavljena Nova apstrakcija, izložba koja predstavlja značajan i važan dio opusa posljednjih godina stvaralaštva Ede Murtića.

Izložbu će pratiti i glazbeni program u režiji skladatelja i multiinstrumentalista Maka Murtića, ujedno unuka Ede Murtića, koji će obuhvatiti deset glazbenika s nove regionalne eksperimentalne i alternativne scene te glazbene goste Darka Rundeka i Damira Urbana.

Integracijom svih oblika umjetnosti – slikarstvom, glazbenom i primijenjenom umjetnosti u svakodnevnom životu posjetitelji će moći doživjeti djela velikih formata koja se savršeno uklapaju u interijere modernih kuća i stanova.

Lauba je kuća za ljude i umjetnost koja proizvodi suvremene, kulturne, urbane sadržaje i kao takva čini idealno mjesto za izražavanje spektakularnosti Murtićevog opusa.

Lauba će svoja vrata suvremenom slikaru svjetskog glasa, čija su djela uvijek moderna i zanimljiva otvoriti 1. lipnja 2021., uz event pod nazivom Mak Murtić: Skladba Murtić 100 (I. dio) za ansambl Živa Voda i gosta Darka Rundeka s početkom u 20 sati, a večer se potom nastavlja uz udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića.

Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića - 3 Izložba u čast 100. godišnjice rođenja Ede Murtića u Meštrovićevu paviljonu

Predstavljanje suvremene umjetnosti ide ruku pod ruku s predstavljanjem suvremene glazbe i stoga je suradnja skladatelja Maka Murtića, glazbenika iz ansambla Živa Voda i Darka Rundeka zamišljena kao oda kasnim radovima Ede Murtića. Događanja u Laubi zatvaraju se drugim dijelom Skladbe Murtić 100 uz nastup Maka Murtić, ansambla Živa Voda i gosta Damira Urbana 10. lipnja u 20 sati te udaraljkaški ansambl Nenada Kovačića u nastavku. Uz izložbu i glazbeni program, održat će se i dvije likovne radionice.

Prvu u nizu vode Monika Milas i Robert Fenrich, a drugu umjetnica Tara Beata Racz, na kojoj je predviđeno da polaznici velikim kistovima i metlama slikaju akrilom na velikom platnu nadahnuti Murtićevim velikim apstraktnim platnima, a premijerno će biti predstavljen i pop-up shop za Murtić100 merchandising.

Radi se o art kolekciji Murtić100 te će se po prvi puta moći kupiti dizajnirani proizvodi s motivima Murtića – od torbi i ručnika za plažu, do keramičkih stolova dizajniranih snažnim Murtićevim potezima. Art kolekcija Murtić100 bit će dostupna za prodaju po promotivnim cijenama u pop-up shopu u Laubi za cijelo vrijeme trajanja izložbe.
Projektom Murtić 100 želi se vratiti važnost umjetnosti u životima mladih i približiti djela Ede Murtića svim ljubiteljima apstraktnog slikarstva. Više o izložbi Murtić 100 te programu u Laubi pročitajte na stranici Murtić 100, a sve informacije možete dobiti mail adresi izlozba@murtic100.hr

Edo Murtić je svoju Novu apstrakciju stvarao od 2000. godine do siječnja 2005. godine kada je preminuo, a posjećivanjem Laube koja se nalazi na zagrebačkoj adresi prilaz baruna Filipovića 23A u periodu od 1. do 10. lipnja 2021. možete i vi doživjeti suvremenu aplikaciju Murtićevog poteza i radova u svakoj primjeni. Ulaz je slobodan za javnost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju