Učestali grčevi u trbuhu, ali i simptomi poput slabosti, gubitka kilograma, kao i alergija mogu ukazivati na intoleranciju glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži.

Mnogi na prvu misle kako su proizvodi od pšenice, ječma i raži jedini koji sadrže gluten, ali varaju se. Naime, on je sveprisutan u prerađenoj hrani. Otkrivamo iznenađujuće namirnice koje skrivaju gluten:

1. Preljevi za salatu
Brojni proizvođači slasnih umaka i marinada za salate koriste pšenicu koja služi za zgušnjavanje teksture. Kako bi izbjegli dodir s glutenom umake i sami možete napraviti vrlo lako, primjerice mala žlica senfa, sok polovice limuna ili jabučnog octa uz malo soli i papra potrebni su sastojci za vrlo ukusan preljev za salatu

Brojni su aditivi glavni sastav prerađene hrane, poput hrenovki, umaka, te često u sebi skrivaju gluten

2. Pljesnivi sirevi
Ukusni pljesnivi sirevi poput popularne gorgonzole vrlo često u sebi sarže gluten, jer proizvođači u nastojanju da ubrzaju nastanak plavih pljesnivih komada dodaju komade kruha. Naime kvasac iz kruha pospješuje brži nastanak plijesni.

3. Kocke za juhu
Aditivi odnosno pojačivači okusa čine glavni sastav brojnih prerađenih namirnica, a na maltodekstrin trebale bi obratiti pozornost sve osobe koje ga trebaju izbjegavati. Naime on je skriveni glutenski proizvod u kockama za juhu..

4. Kiseli krastavci
Sok iz krastavaca mješavina je slada i octa koja je po svom sastavu slična pivu i često sadrži gluten. Stoga prilikom kupnje omiljene zimnice pažljivo čitajte sastav na etiketi.

5. Hrenovke i paštete
Za ukusan i primamljiv okus hrenovki i paštete zaslužni su brojni konzervansi i aditivi, a takvi u sebi često sadrže gluten. Stoga oprez!

6. Soja umak
Jedan od glavnih sastojaka umaka od soje je gluten, a pametna zamjena je tamari umak čiji sastav čine čista soja, voda i morska sol bez dodataka pšenice.

7. Sladoled
Prilikom isprobavanja novih primamljivih okusa sladoleda obratite obavezno pažnju na sastav rashlađujuće slastice. Naime arome ječmenog slada, komadići tijesta česti su sastojci kuglica, a osim toga pogoni u kojima se neki od sastojaka sladoleda obrađuju često služe i za obradu pšenice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju