Jacinda Ardern najmlađa je premijerka na svijetu, koja je na čelo Novog Zelanda došla s 37 navršenih godina. Nedavno je iznenadila mnoge kada je otkrila da je trudna

Galerija Jacinda Ardern - 8 Jacinda Ardern - 7 Jacinda Ardern - 6 +6 Jacinda Ardern - 5
Jacinda Kate Laurell Ardern
najmlađa je žena na čelu jedne države. Na mjesto premijerke Novog Zelanda došla je 26. listopada 2017., sa samo 37 godina. Do ove pozicije došla je svojim neumoljivim i ponekad kontroverznim stavovima.

Trudna novozelandska premijerka nije u braku, već u petogodišnjoj vezi s televizijskim voditeljem popularnog ribičkog programa Clarkeom Gayfordom.

Nazivaju je feministicom, socijalnom demokratkinjom i ženom s progresivnim stavovima koja se nije libila nazvati kapitalizam velikim neuspjehom. Rekla je da je on kriv za to što mnogi žive na cesti u ovoj tihooceanskoj zemlji.

Zalaže se dekriminalizaciju lakih droga, vjeruje da žene imaju pravo odlučivati o svojem tijelu i pobačaju te misli da svatko ima pravo na brak. Zbog zalaganja za istospolne zajednice napustila je vjeru u kojoj je odrasla – Crkvu Isusa Krista svetaca posljednjih dana, koja ih ne podupire. U siječnju 2017. godine proglasila se agnostikom.

Političke protivnike i javnost iznenadila je krajem prošlog mjeseca kada je otkrila da je trudna te da će postati majka u lipnju ove godine. Iako Jacinda Ardern nije prva trudna žena na političkoj funkciji, svakako je jedna od rijetkih koje će roditi dijete dok upravljaju državom. Prije nje to se dogodilo samo 1990. godine u Pakistanu pod vladanjem Benazire Bhutto, koja je tada rodila svoje drugo dijete. Jacinda Ardern - 6 Jacinda Ardern s partnerom Clarkeom Gayfordom (Foto: Getty Images) Netipična premijerka

Uz to, riječ je o dami koja se trenutno ne nalazi u braku, već u petogodišnjoj vezi s televizijskim voditeljem popularnog ribičkog programa Clarkeom Gayfordom.

Zalaže se dekriminalizaciju lakih droga, vjeruje da žene imaju pravo odlučivati o svojem tijelu i pobačaju, te misli da svatko ima pravo na brak. Zbog zalaganja za istospolne zajednice napustila je vjeru u kojoj je odrasla.

Mi smo vrlo otvoreno i tolerantno društvo u Novom Zelandu, ni ja ni moj partner nemamo određeni stav o braku. Pretpostavljam da bismo se jednog dana mogli vjenčati, priznala je novozelandska premijerka svojim medijima.

Veza s Gayfordom sve je, samo ne tipična priča. U njoj ne postoji podjela na muške i ženske poslove. Naprotiv, Josinda je otkrila da je ona bila ta koja je postavila zahodsku školjku u njihov obiteljski dom u Aucklandu, dok je Clarke zadužen za kuhanje i pranje suđa svakog dana.

Buduća majka planira uzeti 6 tjedana rodiljnog dopusta, a nakon toga vratit će se na posao. O djetetu će brigu voditi tata.

Nema veze koliko knjiga pročitaš o roditeljstvu ili koje sve savjete dobiješ, ne znaš što te očekuje sve dok ne postaneš roditelj. Veselim se tome jer obožavam izazove, priznao je Clarke Gayford.

S odlukom da tata ostane kod kuće s bebom dok mama vodi zemlju slaže se i većina novozelandske javnosti. Oni smatraju da je to prekrasna prilika da Novi Zeland pokaže svijetu kako izgleda budućnost naše Zemlje. Jacinda Ardern - 10 Novozelanđani obožavaju snimati selfije s premijerkom Foto: Getty Images

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju