Trendovi u uređenju interijera se neprestano mijenjaju, ali omiljeni skandinavski stil još uvijek čvrsto stoji na samome vrhu jer spaja jednostavnost, prozračnost, nenametljivu eleganciju i udobnost.

Galerija Japandi stil - 5 Japandi stil - 2 Japandi stil - 3 +14 Japandi, spoj skandinavskog i japanskog stila

Ovaj poznati stil uređenja već godinama mnogi stručnjaci ističu kao vodeći trend, a ove je godine ipak stiglo osvježenje u uređenju interijera koje je skandinavsku jednostavnost i eleganciju podiglo na još višu razinu.

Na prvu vam se možda čini da Skandinavija i Japan nemaju ništa zajedničko, ali kad je riječ o elementima uređenja, puno su sličniji nego što mislite i njihova kombinacija čini novi stil koji nas je ostavio bez teksta.

Japandi stil - 3 Japandi, spoj skandinavskog i japanskog stila (Foto: Shutterstock)

Japandi je novi trend u uređenju interijera koji spaja jednostavnost, prirodne elemente i udobnost pa ne čudi što su dizajneri interijera u Japanu i Skandinaviji pronašli inspiraciju za kombiniranje ključnih karakteristika estetike s drugih krajeva svijeta i spojili je u elegantnu priču koja je sve traženija.

Japandi dizajn je kombinacija skandinavske funkcionalnosti i japanskog rustikalnog minimalizma za stvaranje umjetnosti, prirode i jednostavnosti. Ova fuzija stvara savršenu mješavinu funkcije i oblika, fokusirajući se na čiste linije, svijetle prostore i boje, rekla je Leni Cales, poznata dizajnerica interijera.

Prirodni materijali, prigušene boje, čiste linije i minimalno, ali kvalitetno uređen namještaj, glavne su karakteristike ovoga stila. Japandi ćete prepoznati tako što će vas momentalno zadiviti, ali vas neće opteretiti. Ovaj stil izgleda elegantno i kvalitetno, a ujedno jednostavno i suptilno. Kao da su se raskoš i minimalizam našli na pola puta.

Ručno izrađeni komadi namještaja i umirujuće, spokojne i neutralne palete boja, stvaraju smislenu japansku atmosferu u jednostavnom, skandinavskom prostoru. Prirodni materijali i puno zelenila privukli su ekološki osviještene građane pa je ovaj stil brzo postao jako popularan i tražen.

Japandi stil - 9 Japandi, spoj skandinavskog i japanskog stila (Foto: Shutterstock)

Japandi je nastao iz skandinavskog koncepta hyggie, koji označava udobnost i osjećaj ugode svaki put kad uđete u svoj dom; i japanskog wabi-sabi koncepta, kojega karakterizira ideja da je ljepota u nesavršenosti.

Kako urediti dom u japandi stilu?

  • Ako ste ljubitelji hyggie i wabi-sabi koncepata, vjerojatno ste već počeli eksperimentirati s japandi stilom. Kako biste unijeli dašak Japana u svoj skandinavski prostor, u dom ubacite nesavršeni komad drveta, bambus ili pokoju biljku.
  • Japandi stil ne voli nered i prenapučene prostore pa je oslobođenje prostora od viška kutija, polica i ladičara prvi korak u stvaranju ovog koncepta. Čiste linije, otvoreni prostor i ugradbeni ili sklopivi paravani su savršen izbor za sakriti višak stvari.

Zagrebački stan Matee Gečević Terasa je bombon: Zagrebački stan od 50 kvadrata u kojem "ništa ne ide ni s čim, a opet sve ide sa svime"

  • U prostoriji pokušajte stvoriti zen atmosferu. Oslonite se na udobnost, meke i udobne komade namještaja i osjećaj smirenosti koje će vas obuzeti svaki puta kad uđete u prostoriju, kako nalaže hyggie koncept. Vrlo je važno dizajn usmjeriti na izradu, odnosno ručno rađene komade namještaja koji će preživjeti test vremena, i koji su održivi i sigurni za naš planet.
  • Inspiraciju za uređenje doma u japandi stilu, potražite u našoj galeriji. 

Japandi stil - 7 Japandi stil (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju