Jedan od najstaloženijih naroda na svijetu zna kako postići balans u životu. Osim zdrave prehrane i vježbi poput joge i tai-chija, kojima jačate tijelo, ali i duh, Japanci umanjuju stres raznim tehnikama poput vrućih kupki.

Galerija Wellness u hotelu Balnea Superior Hotel Balnea Superior - Terme Krka Hotel Balnea Superior - Terme Krka +6 Hotel Balnea Superior - Terme Krka

Japanske kupke nalik su saunama, u njih ulazite potpuno goli, a imaju i sličan efekt. Nakon vruće kupke osjećat ćeš se opušteno, mišići će se opustiti te će se pojačati prokrvljenost. Kupanje u njoj najmanje dva puta mjesečno pomoći će u pročišćavanju kože i poboljšat će probavu.

Vruća kupka koristi se od davnih vremena u Zemlji Izlazećeg Sunca, prema njoj imaju poseban stav i vezane rituale. Za Japance kupka nije sredstvo za čišćenje, u nju su ulazili čisti. Prije toga prali bi se sapunom od riže ili drvenog pepela jer bi im vjera zabranjivala korištenje sapuna životinjskog podrijetla.

U kadu s vrlo vrućom vodom oplemenjenom morskom soli i algama ulazili bi postupno od nogu, dok bi na glavi držali smotani ručnik namočen u vruću vodu. Ljeti im je takva kupka omogućavala potpuno čišćenje organizma, a zimi je pomagala u prevenciji prehlada. Budući da im je vjera također zabranjivala nošenje krzna i vune, zimi ih njihova platnena odjeća nije mogla toliko ugrijati, pa su ovakvi tretmani bili česti.

U novije doba japanske vruće kupelji s termalnom vodom temperature oko 40 °C koriste se za poboljšanje cirkulacije, otklanjanje stresa i opuštanja cijelog tijela, ali učinkovite su i u borbi protiv viška kilograma. U njih se ulazi bez odjevnih predmeta, kao što smo već rekli, i do razine srca jer ako je razina vode viša, krvni tlak raste.

U njoj ćete se oznojiti kao u parnoj kupelji i riješiti se toksina, pa je ovaj tretman idealan za zimsko doba, kada smo izloženi prehladama i gripama te trebamo jačati imunitet.
Ovakvu vrstu kupelji pronašli smo u Hotelu  Balnea **** Superior u Termama Dolenjske Toplice, koje se nalaze samo sat vremena od Zagreba. U opuštajućem ambijentu njihova wellness centra. Osim zen sobe s vodenim krevetima i japanske kupke, tamo možete isprobati više vrsta sauna, kao i onu rustikalnu s terasom na otvorenom, i masaža koje opuštaju i krijepe: klasične i havajske, refleksoterapija, aromaterapija, masaže s medom, biljem i sl.

U wellnessu dizajn Hotelu Balnea **** Superior u Termama Dolenjske Toplice , koji je pravi svijet relaksacije i užitaka, na raspolaganju su unutrašnji i vanjski termalni bazeni, s whirpoolima (vir) i gejzirima te opuštajuće masaže, romantične kupke za dvoje i njege s vrhunskom kozmetikom.

Brigom za svoje tijelo i duh dolazimo do balansa u životu kojem Japanci duguju svoju dugovječnost. Ako ste se dosad premišljali, sjetite se samo stare japanske poslovice ''Kada razmisliš - djeluj; kada odlučiš - ne razmišljaj!''. Stoga se bez razmišljanja prepustite ovoj metodi koja će resetirati cijelo tijelo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju