Vijest kako će princ George i princeza Charlotte prisustvovati sprovodu svoje prabake Elizabete izazvala je mnogo komentara na društvenim mrežama. Prema prvim najavama, 9-godišnji George i 7-godišnja Charlotte trebali su biti dio povorke koja prati kraljičin lijes do crkve. To se naposljetku ipak nije dogodilo te su princeza i princ u društvu svoje majke odmah došli u Westminstersku opatiju u kojoj se održava posljednji ispraćaj.

Galerija Princeza Charlotte na pogrebu kraljice Elizabete II. Princeza Charlotte na pogrebu kraljice Elizabete II. Princeza Charlotte na sprovodu kraljice Elizabete II. +5 Princ George na sprovodu kraljice Elizabete II.

I dok neki odluku princa i princeze od Walesa da njihovo dvoje najstarije djece dođe na sprovod smatraju u potpunosti ispravnom, mnogo je onih koji misle kako su princ George i princeza Charlotte ipak previše mali kako bi prisustvovali ovako velikom javnom ispraćaju.

Princ George i princeza Charlotte na sprovodu kraljice Elizabete II. Princ George i princeza Charlotte na sprovodu kraljice Elizabete II. (Foto: Profimedia)

S potonjima bi se sigurno složio i princ Harry. Naime, u intervjuu danom u sklopu obilježavanja 20. godišnjice smrti princeze Diane, Harry je priznao koliko mu je teško pao sprovod majke te ceremonijalni dio tijekom kojeg je bio prisiljen pratiti njezin lijes do crkve.

Moja majka je upravo umrla i morao sam hodati iza njezinog lijesa okružen tisućama ljudi, a milijuni su me gledali na televiziji. Mislim da niti jedno dijete ne bismo smjeli to tražiti, pod nikakvim okolnostima. Mislim da se to danas ne bi moglo dogoditi, kazao je Harry 2017. u intervjuu za podcast Mad World.

Princ William i princ Harry na sprovodu princeze Diane Princ William i princ Harry na sprovodu princeze Diane (Foto: Profimedia)

Princ je imao 12 godina kada je njegova majka umrla, a njegov brat William 15. I on je prije nekoliko dana priznao da mu smrt bake, tugovanje javnosti i pripreme za njezin ispraćaj vraćaju bolna sjećanja na majčinu smrt i sprovod.

Princeza Charlotte na sprovodu kraljice Elizabete II. Princeza Charlotte na sprovodu kraljice Elizabete II. (Foto: Profimedia)

S druge strane, britanski rojalisti i ostali štovatelji monarhije diljem svijeta smatraju kako je princ George, kao drugi u redu za nasljeđivanje britanske krune, u ovom trenutku itekako dovoljno velik da prisustvuje sprovodu, baš kao i Charlotte. Neki misle da je i 4-godišnji princ Louis trebao biti dio ispraćaja jer za članove kraljevskih obitelji ipak vrijede drugačija pravila.

Princ George na sprovodu kraljice Elizabete II. Princ George na sprovodu kraljice Elizabete II. (Foto: Profimedia)

Kako je u svom tekstu na temu toga trebaju li djeca ići na sprovode napisala naša kolumnistica Barbara Slade Jagodić, psiholozi tvrde da većina djece može shvatiti što je smrt između 5. i 7. godine života, dok mlađa djeca nemaju još sposobnost povezivanja sprovoda s nečim finalnim.

Kako kažu, gotovo nitko ne dolazi na terapije kad odraste jer su bili na nekom sprovodu. Neki pak dolaze jer nisu bili, zaključila je.

Smatram da...

glasova:

Princeza Catherine, princeza Charlotte i princ George na sprovodu kraljice Elizabete II. Princeza Catherine, princeza Charlotte i princ George na sprovodu kraljice Elizabete II. (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju