Kada je Jean-Paul Gaultier nedavno najavio da će njegova haute couture kolekcija za proljeće/ljeto 2020., koju će predstaviti na Pariškom tjednu visoke mode, ujedno biti i njegov oproštaj od 50 godina duge karijere u svijetu mode, mnogi je rastužio svojom odlukom.

Međutim, slavni dizajner u srijedu navečer priredio je veliku završnu predstavu za pamćenje koja je vratila osmijehe na lica zaljubljenicima u modu.

Modni spektakl ispunjen euforijom slavio je sve vrijednosti koje je jedinstveni dizajner utjelovio tijekom pet desetljeća svog rada. Dizajner je znao da će svijet promatrati pa je napravio završni show u svom stilu.

U pariškom Theatre du Chatelet svoja su mjesta zauzele brojne zvijezde, Paris Jackson imala je debi na modnoj pisti, a odjeća je ovaj put pala u drugi plan.

Irina Shayk, Jourdan Dunn i Bella Hadid šetale su pistom uz Khelfu, Karen Elson i Estelle Lefebure, modele koje su obilježili 80- i 90-e godine prošlog stoljeća.

Na pozornicu se popeo i Boy George te svojim nastupom stavio točku na i oproštaju za koji je i sam dizajner najavio da će biti veliki party.

Na samoj reviji Gaultier je podsjetio na djela po kojima ga svijet pamti. Pokazao je novu verziju popularnog kornet-korzeta koji je napravio za Madonnu. Majstor kombiniranja starog i novog završnu reviju nije mogao odraditi ni bez mornarskog motiva, a priliku je iskoristio da još jednom naglasi važnost recikliranja i ponovne uporabe.

Kao mladi dizajner, danas 67-godišnji Gaultier hodao je po sajmovima i tražio iznošene komade koje je zatim oživljavao dodajući im detalje napravljene od predivnih tkanina.

Mnoge teme o kojima se danas razgovara kao što su raznolikost, rodna fluidnost, recikliranje i održivost ugrađene su u DNK ovog dizajnera. Od prve revije 1976. godine njegove su kreacije nosili modeli svih veličina, spolova i nacionalnosti, koji su odražavali stvarne ljude koji su dizajneru oduvijek bili nadahnuće. Muškarce je odjenuo u suknje, a korzet je u njegovim rukama od simbola potlačene žene postao simbol žene (ili muškarca) koja ima apsolutnu kontrolu.

U srijedu je na pisti pokazao više od 200 odjevnih predmeta, a njih samo 50-ak bilo je u potpunosti novo. Upravo je inovativnost jedan od razloga zbog kojih se mnogi dizajneru dive i na pisti i izvan nje.

U našoj galeriji pogledajte dio kreacija s posljednje revije uvijek drugačijeg modnog dizajnera koji je uvijek znao kako u svijet mode unijeti i dozu humora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju