"Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje", legendarna je krilatica koju pamtimo još iz djetinjstva. A najnovije istraživanje pronašlo je još jedan odličan razlog zbog kojeg bi se jaja zaista svaki dan trebala naći na našem tanjuru. Velika studija također je srušila rašireno vjerovanje da konzumacija jaja podiže rizik od kardiovaskularnih bolesti jer ako se konzumiraju umjereno, to ne važi.

Studija provedena na gotovo pola milijuna ljudi u Kini upućuje na to da svakodnevna konzumacija jednog jajeta možda smanjuje rizik od srčanih bolesti, piše BBC.

Veliko istraživanje dokazalo je da jedno jaje dnevno ne podiže kardiovaskularni rizik, a u najboljem slučaju od jednog jajeta dnevno pojedinac može imati zdravstvene koristi

Iako će stručnjaci naglasiti da konzumacija jaja mora biti dio zdrave prehrane kako bi bila blagotvorna, svi strahovi da jaja kvare zdravlje, čini se, mogu mirno nestati. Do kineske studije objavljene u časopisu Heart došlo je nakon što se javnost godinama plašila nezdravim učincima konzumiranja jaja, od kolesterola do salmonele.

Znanstvenici s pekinškog medicinskog fakulteta proveli su testiranje s čak 416.213 sudionika. Na početku studije njih 13,1 posto prijavilo je da svakodnevno jedu jaja.

Devet godina kasnije u toj je skupini zamijećen 26 posto manji rizik od moždanog udara i 18 posto manji rizik od srčanog udara. Također, u skupini koja je u prosjeku jela 5,32 jajeta tjedno zamijećen je 12 posto manji rizik od razvoja ishemijske bolesti srca u odnosu na grupu koja je tjedno konzumirala samo dva jajeta.

Ova studija pokazuje poveznicu između umjerene konzumacije jaja (do jednog dnevno) i niže stope srčanih bolesti, napisali su autori.

Studija provedena na gotovo pola milijuna ljudi u Kini upućuje na to da svakodnevna konzumacija jednog jajeta smanjuje rizik od srčanih bolesti

Netko bi mogao raspravljati o ograničenjima ove studije, no mi možemo zaključiti da jedno jaje dnevno ne podiže kardiovaskularni rizik, a u najboljem slučaju, od jednog jajeta dnevno pojedinac može imati zdravstvene koristi, komentirala je profesorica Nita Forouhui s epidemiološkog odjela medicinskog fakulteta u Cambridgeu, koja nije bila uključena u istraživanje.

Danas će većina liječnika poticati na konzumaciju jaja kao dijela zdrave prehrane jer se radi o jednoj od nutritivno najbogatijih namirnica bogatoj proteinima, vitaminima A, D, B, B12, kao i "vitaminima za oči" – biljnim antioksidasima luteinom i zeksantinom.

Jedno jaje, čak i dva dnevno, to je apsolutno u redu, kazala je doktorica Frankie Phillips iz britanskog saveza nutricionista, prenosi BBC.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju