Zauzmite pozu i duboko udahnite. Ponekad je čovjeku dovoljno tek nekoliko pokreta tijela koji će mu pomoći da pronađe unutarnju ravnotežu. Upravo je joga aktivnost uz koju možete osloboditi duh i aktivirati željeni dio tijela. Uz pomoć joga instruktorice Martine Tomić za vas smo ovaj put odvojili četiri jednostavne poze koje će vam pomoći da se riješite nadutosti i poboljšate probavu.

Galerija Joga poze za poboljšanje probave Utthita trikonasana –položaj trokuta Ardha Matsyendrasana – položaj twista +1 3.	Ardha pawanmuktasana - položaj za oslobađanje vjetrova 1. Utthita trikonasana – položaj trokuta

Utthita trikonasana –položaj trokuta Utthita trikonasana –položaj trokuta Foto: NOVA TV Content Team

Ova poza razvija snagu, gipkost i izdržljivost, pomaže kod bolnih križa, stimulira unutrašnje organe i poboljšava probavu, a može se izvoditi i u trudnoći.

- Krenite iz stajaće pozicije s dlanovima sklopljenima na prsima i stopalima čvrsto u podu, ramena spuštena, duga kralježnica.

- Udahnite u stajaćoj poziciji, a na izdah raširite noge tako da su vam stopala iste širine kao i zapešća raširenih ruku.

- Udahnite na mjestu i na izdah izdužite kralježnicu i rebra daleko od kukova te se spustite u pretklon i izdahnite, pogled prema dlanu ruke koja je izdužena prema gore, dok je drugi dlan položen na gležnju.

- Dišete barem pet udaha i izdaha.

- Na udah se dižete i ponovite isto s druge strane ili nastavite sa sljedećim vježbama pa ponovite cijelu seriju poza s drugom stranom.

2. Ardha Matsyendrasana – položaj twista

Ardha Matsyendrasana – položaj twista Ardha Matsyendrasana – položaj twista Foto: NOVA TV Content Team

Položaj poluzaokreta donosi novu energiju i vitalnost te blagotvorno djeluje na cijeli organizam. S obzirom da twist stimulira energiju vatre u želucu ova vježba pozitivno utječe na probavu.U trudnoći ovu pozu modificirajte tako da se okrenete od svoje ispružene noge ili noge na podu, umjesto da se okrećete prema njoj. Usredotočite se na okretanje ramena i gornjeg dijela leđa više nego na onaj donji. 

- Obje sjedne kosti u podu, na udah izdužujete kralježnicu, na izdah polako u twist, prvo trbuh, prsni koš, ramena i na kraju glava.

- Ramena su paralelna u onosu na bokove.

- Ostanite tako barem 5 udisaja i izdisaja.

- Na izdah izlazite iz pozicije.


3. Ardha pawanmuktasana - položaj za oslobađanje vjetrova

3.	Ardha pawanmuktasana - položaj za oslobađanje vjetrova 3. Ardha pawanmuktasana - položaj za oslobađanje vjetrova Foto: NOVA TV Content Team

Osim što je dobra za kralježnicu jer otpušta napetost u donjem dijelu leđa, ova poza ublažava simptome probavnih smetnji te utječe na oslobođenje plinova. Masažom bedara o trbuh stimuliraju se unutarnji organi, to potiče cirkulaciju i stimulira živčani sustav, što dovodi do boljeg rada svih organa. Ova asana terapijski se primjenjuje i kod menstrualnih poremećaja, neplodnosti i impotencije.

- Lezite na leđa i potpuno opustite tijelo. Savijte desno koljeno i povucite bedro prema prsima. Isprepleteni prsti, malo ispod desnog koljena, podržavaju nogu. Lijeva noga ostaje u kontaktu s podom.

- Duboko udahnite i potpuno ispunite pluća kisikom. Na izdisaj dignite glavu i ramena s poda te koljeno približite nosu. Ostanite u toj poziciji nekoliko sekundi i na ponovni udisaj vratite se u početnu poziciju.

- Izvedite opisanu vježbu tri puta desnom nogom, a potom tri puta lijevom nogom.

 

4. Balansana – položaj djeteta

Balansana – položaj djeteta Balansana – položaj djeteta Foto: NOVA TV Content Team

Osim što se koristi za opuštanje između zahtjevnijih poza, ova asana smiruje živčani sustav i utišava um. Uz ovu pauzu nestaju stres i umor, a s obzirom da disanjem masiramo trbuh o bedra vrlo je pogodna za poboljšanje probave, ali i za smanjenje bolova u donjem dijelu kralježnice, kao i onih u vratu. U trudnoći se izvodi raširenih koljena i s podlakticama na podu.

- Sjedne kosti na petama, ispružite ruke i protegnite se prema naprijed tako da se podignete malo s peta.

- Zatim se još više produžite prema naprijed i istegnite ruke dok glavu držite prema dolje, a zatim se spustite natrag na pete.

- Ostanite disati barem pet udisaja i izdisaja u ovoj pozi ili dokle vam god odgovara.

Uz ove opuštajuće poze, pokušajte još s nekoliko savjeta kojima ćete uravnotežiti svoju probavu i ubrzati metabolizam.

1. Povećajte unos voća i povrća bogata vlaknima te cjelovitih žitarica, a smanjite unos šećera bijeloga brašna, alkohola i ugljikohidrata.

2. Pijte probiotike svaki dan. Možete ih konzumirati u obliku mliječnih napitaka poput Dukata Sensije koja je obogaćena mljekarskom kulturom Bifidus Naturalis, vlaknima inulina i kalcijem, važnim sastojcima za normalnu funkciju probave.

3. Ne odgađajte pražnjenje crijeva.


 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju