Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je kampanju bivših kanadskih vlada usmjerenu protiv LGBTQ osoba

Justin Trudeau formalno se ispričao za nekoliko desetljeća dugu kampanju prijašnjih kanadskih vlada tijekom koje su osobe iz LGBTQ zajednice protjerivane iz državnih službi.

Od 50-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća kanadska vlada nadzirala je državne službenike za koje se vjerovalo da su homoseksualci ili transrodne osobe te ih podvrgavala ispitivanjima.

Tisuće državnih službenika, vojnika i pripadnika policije dobilo je otkaz zbog svoje seksualnosti ili rodnog identiteta, a mnogi su zbog zastrašivanja bili primorani sami napustiti radno mjesto.

Ovo je poražavajuća priča o ljudima koje je vlada proglasila kriminalcima, ljudima koji su izgubili sva sredstva za život, a u nekim slučajevima i sam život. Danas stojim ovdje, s osjećajem srama, tuge i dubokog žaljenja zbog svega što smo napravili. Bili smo u krivu. Ispričavamo se. Meni je žao. Svima nam je žao.

Ispričavamo se za sustavnu opresiju i odbijanje, sponzorirano od strane vlade, kazao je Trudeau u parlamentu ispred okupljenih zastupnika i pripadnika LGBTQ zajednice.

Kanadska vlada isplatit će više od 100 milijuna dolara odštete žrtvama takozvane "čistke gejeva" koja se desetljećima odvijala u njihovoj zemlji.

Trudeau nije ni pokušao suzdržavati suze tijekom emotivnog govora koji su okupljeni podržali dugim pljeskom i ovacijama. Kanadski premijer još jednom je dokazao da pravi muškarci itekako plaću te da emotivnost nimalo ne umanjuje muževnost, suprotno vjerovanju mnogih muškaraca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju