Odabrati savršene cipele u kojima svakodnevno obavljate milijun obaveza nije lak zadatak. Iako će odabir obuće ovisiti o tome kako izgleda vaš dan, udobnost bi trebala biti na prvom mjestu. Liječnici u izravnu vezu s neudobnošću dovode i neke bolesti.

Iako će se mnoge složiti da u visokim potpeticama žena izgleda najelegantnije, nije realno da će cijeli dan proveden na visini od 15 centimetara proći bez bolnih posljedica. Potraga za odgovarajućom obućom ne prestaje kada ugledate savršen dizajn – u pronalasku udobne obuće trebalo bi se pridržavati i ovih pravila:

1. Ne kršite glavno pravilo

Bolove u nogama i donjem dijelu leđa možete izbjeći tako da birate obuću s zaobljenim potplatima ili one koje su izrađene u svrhu smanjenja bolova u nogama i leđima.

Ako vam na prvu cipela nije udobna, sigurno je da nikada neće ni postati. Neudobna obuća može uzrokovati bolove u kralježnici, Haglundovu deformaciju koja se očituje kroz bolne pete, Mortonovu bolest koja se manifestira kao oštra bol u prednjem dijelu stopala, a zdravlju mogu naškoditi čak i tenisice s lošim potplatima. Takve probleme možete izbjeći tako da birate obuću sa zaobljenim potplatima ili onu koja je izrađena u svrhu smanjenja bolova u nogama i leđima. Za osobe koje puno svog vremena provode stojeći ili šetajući Walkmaxx je dizajnirao modele obuće za sve vremenske prilike i za različite aktivnosti.

2. U kupovinu cipela krenite poslijepodne

Tijekom dana stopala pomalo nateknu pa isprobavanje obuće u poslijepodnevnim satima može pomoći kako biste izabrali odgovarajuću veličinu.

3. Stopalo u cipeli ne smije 'plesati'

Pod svaku cijenu želimo izbjeći žuljeve koji mogu nastati nošenjem premalih i preuskih cipela. Jedno od pravila pri odabiru udobne obuće jest da obuveni pokušate pomaknuti nožne prste – ako vam uspijeva, bliže ste odabiru pravog modela za vas. Iako vam je za udobnost potreban prostor, stopalo u cipeli ne bi smjelo 'plesati'.

4. Ne nosite uvijek isti broj cipela

Različiti proizvođači imaju pomalo različite mjere. Tako se može dogoditi da je u jednoj prodavaonici cipela vaš broj 37, a u nekoj drugoj 38 ili 36. Isprobajte barem tri veličine sve dok stopalo ne ulazi savršeno u cipelu na koju ste 'bacili' pogled.


 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju