Na jednom obiteljskom druženju sin mojeg prijatelja dobio je igračku na poklon. Kako nije ništa rekao, njegova ga je mama pitala: "Koja je ono magična riječ?", na što je mali ispalio: "Abrakadabra!"

Svi su se pokidali od smijeha. Bio je to pravi dječji nefiltrirani odgovor. Jedan od onih koji će se godinama prepričavati.

Drugo je dijete obožavalo jesti sir. Jednog dana kad je mama otišla u trgovinu tata je malenog učio da po povratku mame iz dućana na tatino pitanje Koga volimo? on kaže: Mamu. Vježbali su i dijete je naučilo što treba reći. Kad se mama vratila, tata je sav važan pitao dijete: Koga volimo?, na što je dijete jednostavno prasnulo: Sira!

Moja je nećakinja briljirala pak na vjeronauku u školi. Kad joj je časna rekla da će je Isus čuvati, ona joj je samo odgovorila: Što će mi Isus, mene mama i tata čuvaju. Ups i smijeh.

Curica naših prijatelja prvi je put kad je vidjela tatu golog rekla: Gle, i ti imaš repić. Dotad nije vidjela muški spolni organ, a dosta joj je sličio onome što imaju psići.

Mina je ovo ljeto imala jednu provalu nakon koje sam shvatila da moram itekako paziti što pričam. Iako mi kod kuće stvarno ne psujemo, ja imam poštapalicu boga mu, koju koristim kad sam nestrpljiva. I tako se ovo ljeto spuštamo nas dvije prema plaži, Mina mi kaže da joj dam ruku, a ja nešto vrtim dok pokušavam 101 stvar za plažu premjestiti u jednu ruku, kad začujem dijete kako odlučno zagrmi: Daj mi tu ruku, BOGA MU!

Trudila sam se ne nasmijati, ali nisam uspjela. Uspjela sam samo reći: Nećemo to više govoriti ni ti ni ja, važi?

Djeca su toliko iskrena, toliko direktna i toliko neopterećena da nas njihovi iskreni odgovori često nasmiju. Nerijetko nas nasmiju jer u njima čujemo verziju sebe, ali najviše jer djeca uspijevaju spojiti dvije stvari koje odraslima na prvu nikad ne bi pale na pamet.

Kažu psiholozi da ne trebamo dijete posramljivati ako je reklo nešto smiješno, nego mu lagano ukazati ako nešto nije primjereno. Psovke treba u cijelosti ignorirati, a kaže li dijete nešto malo naopačke, nikako nije dobro korigirati ga nego samo za djetetom ponoviti riječ na ispravan način.

Dijete i lokva "Zašto sjeverica jede riževe?": Izjave vaših klinaca na putu do vrtića koja mame osmijeh na lice

Djeca brzo uče i kad su još malena ne razumiju sarkazam, pa ako ste vični tome, izbjegavajte ga jer dijete ne kuži da ne govorite afirmativno kad se sarkastično izražavate.

Uživajte u sitnim jezičnim dječjim akrobacijama i ponovite ih pred društvom kad nema djeteta jer ćete ga inače posramiti. Smijeh je zdrav sve dok se ne smiju vama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju