Pojačano znojenje problem je s kojim se susreće većina ljudi, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada su temperature vrlo visoke. Kako stati na kraj (pretjeranom) znojenju i može li ono biti znak ozbiljnijih bolesti zbog kojih bi trebali posjetiti liječnika, odgovara dermatovenerologinja Maja Ceković

S uzavrelim temperaturama dolazi i (pretjerano) znojenje. Iako je to najnormalnija tjelesna funkcija, nekim ljudima može predstavljati estetski problem, a može biti znak i raznih bolesti.

Pretjerano znojenje često može biti znak infekcijskih bolesti, primjerice tuberkuloze, endokrinoloških bolesti poput šećerne bolesti, bolesti štitnjače, a može pratiti i maligna oboljenja, napominje dermatovenerologinja Maja Ceković u emisiji "Zdravlje na kvadrat".

Kod pojačanog znojenja najvažnije je preventivno djelovanje koje započinje pažljivim odabirom odjeće

Znojenjem se regulira tjelesna temperatura, a iz našeg organizma izlučuju se štetne tvari tijekom dana ili noći. Noćno znojenje može biti simptom vrlo ozbiljnih bolesti poput bolesti štitnjače, kardiovaskularnih i malignih bolesti. Ako se ono ponavlja te uz njega osjetite druge simptome poput vrućice i neobjašnjivog gubitka kilograma, dobro je posavjetovati se s liječnikom o mogućim uzrocima, a on će provjeriti i ostale simptome.

Poremećaj prekomjernog znojenja naziva se hiperhidroza i ona može biti generalizirana, što znači da se znoji cijelo tijelo. Jako znojenje po čitavom tijelu zahtijeva pozornost doktora jer može biti znak prekomjerne aktivnosti štitnjače, niskog šećera u krvi i poremećaj dijela živčanog sustava koji nadzire znojenje.

Hiperhidroza može biti i lokalizirana, odnosno koncentrirana na samo određene dijelove tijela poput pazuha ili dlanova. Kod pojačanog znojenja najvažnije je preventivno djelovanje koje započinje pažljivim odabirom odjeće.

Najvažnije je nositi laganu, prozračnu odjeću, nikako od sintetskih materijala nego od pamuka, i da je odjeća dovoljno široka da imamo zraka, napominje doktorica Maja.

 
ISTINA O ŠTETNOSTI ANTIPERSPIRANATA

Osim toga, važne su dobre higijenske navike, što znači redovito i temeljito kupanje ili tuširanje. Tako će se izbjeći neugodni mirisi.

Neugodni mirisi ne dolaze zbog samog znoja, nego zbog djelovanja bakterija na produkte znoja i na produkte omekšale kože, dodala je doktorica.

Pročitajte i 6 poruka koje vam tijelo šalje pojačanim znojenjem.

Neugodni mirisi ne dolaze zbog samog znoja nego zbog djelovanja bakterija na produkte znoja i na produkte omekšale kože

--dermatolog venerolog Maja Ceković

Za sprječavanje ili ublažavanje neugodnih mirisa treba koristiti dezodoranse koji ne spriječavaju znojenje već djeluju na nastanak bakterija ili antiperspirante koji zatvaraju izvorne kanale znojnih žlijezda i blokiraju znojenje. 

U današnje vrijeme kruži jako mnogo teorija o štetnosti antiperspiranata. Jedna je od tih teorija da zbog zadržavanja toksina u tkivu može doći do pojave raka dojke, no treba znati da se većina toksina u tijelu luči pomoću bubrega i jetre, rekla je Ceković.

Druga je teorija da aluminijeve soli iz antipespiranta ulaze u dojku i tako uzrokuju rak dojke. Međutim, Ceković napominje da puno više tih tvari unosimo kroz hranu. Treba spomenuti kako i sama prehrana može utjecati na to koliko se znojimo.

Ne bismo smjeli konzumirati kofein, tein i alkohol. Pušenje također stimulira znojenje. Uz to, treba smanjiti unos soli u organizam, dodala je Ceković.

Tijekom ljeta naročito se preporučuje mediteranska, lagana prehrana, a što manja konzumacija pržene ili pečene hrane. Što je teže organizmu probaviti hranu, to će se više zagrijati pa će krenuti znojenje da se tijelo ohladi. Također je preporuka jesti više voća i povrća i piti dosta vode.

Sve što trebate znati o pretjeranom znojenju pogledajte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju