"Kak se šika" je zagrebačka kavana-galerija u Ilici 93 za ljubitelje svih vidova umjetnosti u kojoj ćete se uistinu osjećati kao kod svoje kuće

Galerija Kak se šika - 9 Kak se šika - 12 Kak se šika - 11 +8 Kak se šika - 10
Dok sa zvučnika ili klavira dopire kvalitetna glazba iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a vi uživate u omiljenom piću te zavaljeni u kožnatu fotelju ili kauč promatrate slike na zidu, osjećat ćete se baš kao u vlastitoj dnevnoj sobi.

"Kak se šika" je više od kafića. To je prava mala umjetnička oaza za bilo koju vrstu kreativnog izražavanja koja odiše duhom starog Zagreba. Rezultat je to suradnje marketinškog stručnjaka Domagoja Delača i akademske slikarice Mihaele Olujić, koja u ovom kafiću-galerije izlaže svoje radove.

Cijeli lokal je jedno umjetničko djelo ili instalacija. Nije to klasičan kafić, niti klasična galerija, već mjesto okupljanja, stvaranja i inspiracije, kaže nam suvlasnica koja se svojim gostima isprva predstavila retrospektivom radova koje je stvarala u posljednja dva desetljeća. Kak se šika - 5 Retrospektiva slika akademske slikarice Mihaele Olujić Foto: Sandro Sklepić
Klavir star 100 godina
Gosti posebno dobro reagiraju na autoportret autorice koji upada u pogled odmah pri ulazu u kafić.

Napravila sam taj autoportret sa 17 godina. Tada sam bila brineta, ali sam se naslikala sa crvenom kosom koju sad imam, pa je ispalo da sam zapravo naslikala svoju budućnost, kaže Mihaela sa smiješkom.

Kak se šika nije samo izložbeni prostor, već mjesto koje približava umjetnost osobama koje s njim nemaju doticaju u svakodnevnom životu.

Prostorom dominira i veliki klavir star stotinu godina iz obiteljske kolekcije akademske slikarice oko kojeg je moguće sjesti, a petkom uživati i u odličnoj glazbi Vida Hribara na after work partyju.

Kod uređenja se mislilo na svaki detalj. Neki su komadi dio obiteljskog nasljeđa, dio je kupljen od belgijskog trgovca antikvitetima, a nešto se našlo po lokalnim buvljacima.

Lavor-umivaonik koji se nalazi u muškom wc-u kupljen je na Hreliću, a savršeno se uklopio u viziju uređenja toaletnih prostorija podijeljenog na mjesto za Bitange (wc za muškarce) i princeze (wc za dame). Kak se šika - 11 Detalj na stogodišnjem klaviru u kavani Kak se šika Foto: Sandro Sklepić
Kavana za sve
Ovdje nema klasične kategorizacije gostiju, nego kafić-galeriju posjećuju sve generacije, umjetnici i zaljubljenici u sve vidove umjetnosti.

Upravo su takvi gosti bili nadahnuće za ideju pokretanja Talent showa koji će se srijedom održavati u ovom kafiću od kraja studenog.


Određeni gosti dolaze isključivo kako bi popili finu kavu. Kad bi trebali izdvojiti jedno piće iz ponude, vlasnica bi odabrala baš kavu.

Ja sam boemski tip, a ispijanje kave mi je vrlo važno. Ona me inspirira. Upravo zato odlučili smo posluživati vrhunsku talijansku kavu Hausbrandt. Iako ja pijem espresso, preporučila bih sve vrste kava, a posebne pohvale smo dobili za bijelu kavu koju nije lako napraviti.

U Kak se šika okupljaju se članovi kluba Vinoljubaca pa se u ponudi nalaze različita vrhunska vina i pjenušci. Na raspolaganju su i craft piva, ukusni prirodni sokovi jedne male tvrtke iz Gračana, kao i fine rakije i likere tvrtke Bumbar koje svakako treba isprobati. Kak se šika - 7 Mihaela Olujić u kafiću Kak se šika Foto: Sandro Sklepić
Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju