Sretnici s velikim domovima ne moraju razmišljati o tome kakve će dodatke odabrati i mogu se prepustiti uređenju interijera bez previše analiziranja prostora. S druge strane, oni koji na raspolaganju imaju malo kvadrata napravit će sve kako bi svoj životni prostor barem vizualno povećali.

Galerija Tepisi u neutralnim zemljanim tonovima idealan su odabir za manje prostore Umjesto kvadratnog ili pravokutnog tepiha, birajte okrugli ili ovalni Tepih s prugastim uzorkom vizualno će povećati manju sobu +3 Tepih s prugastim uzorkom vizualno će povećati manju sobu

Svojoj dnevnoj sobi možda ne možete dodati kvadrate, ali uz pomoć raznih trikova možete natjerati oko da prostor percipira kao znatno veći nego što uistinu jest.

Primjerice, trik s postavljanjem ogledala u prostoriju više nije nikakva novost, ali jeste li znali u kojoj mjeri odabir tepiha može utjecati na percepciju veličine prostora?

Tepisi u neutralnim zemljanim tonovima idealan su odabir za manje prostore Tepisi u neutralnim zemljanim tonovima idealan su odabir za manje prostore (Foto: Living4media)

Koje su boje najbolji odabir?

Ako vam je cilj vizualno povećati mali prostor, onda prilikom kupovine prije svega vodite računa o boji tepiha. Naime, tepisi u svijetlim bojama bolji su odabir jer će sobu učiniti prozračnijom. Tepisi u tamnim bojama i zagasitim nijansama skučen prostor učinit će još manjim.

Najpopularnije su rješenje tepisi u zemljanim tonovima koji se stapaju s podom, ne predstavljaju distrakciju za oko i vizualno otvaraju prostor.

Inspiracija za uređenje: 10 fotografija malih dnevnih boravaka Mali dnevni boravak - 3 Mali dnevni boravak - 2 Mali dnevni boravak - 1 +6 Mali dnevni boravak - 7

Kakve uzorke izabrati za mali prostor?

Osim odabira neutralne boje, vodite računa i o uzorku. Izbjegavajte uzorke koji nisu suptilni, predimenzionirane apstraktne motive ili pak presitne uzorke koji zagušuju prostor.

Stručnjaci za dizajn interijera preporučuju prugasti uzorak za male prostore jer on najbolje izdužuje prostor u širinu ili dužinu, ovisno o vašim potrebama. Najbolji rezultat postići ćete uz prugasti tepih u kombinaciji sa svijetlim zidovima.

Tepih s prugastim uzorkom vizualno će povećati manju sobu Tepih s prugastim uzorkom vizualno će povećati manju sobu (Foto: Living4media)

Kada je u pitanju oblik tepiha, okrugli i ovalni zahvalniji su od kvadratnih i pravokutnih. Okruglim tepihom dodatno ćete omekšati linije prostora. U malom prostoru izbjegavajte više manjih tepiha jer se tako gubi kontinuitet i ta isprekidanost između tepiha učinit će vašu sobu manjom.

Umjesto kvadratnog ili pravokutnog tepiha, birajte okrugli ili ovalni Umjesto kvadratnog ili pravokutnog tepiha, birajte okrugli ili ovalni (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju