Mladenci koji su prošle, pa čak i pretprošle godine, počeli planirati svoja vjenčanja u 2020. godini sigurno nisu računali na to da će u nekom trenutku morati slijediti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kako bi njihov veliki dan trebao izgledati.

No, nismo računali na puno toga što nam je sada postalo svakodnevnica, na to novo normalno, kako volimo reći, tako da je jedina opcija prilagoditi se.

I dok je većina mladenaca odlučila pričekati bolja, opuštenija vremena i odgoditi svoja vjenčanja za kraj ove ili za iduću godinu, tu su i oni koji su odlučili da će sudonosno da izreći točno onda kada su i planirali, makar im društvo pravili samo kumovi ili tek šačica članova obitelji i prijatelja.

Kada su u pitanju službene upute, u njima stoji da se vjenčanja održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka i osobe koja će par vjenčati. Potrebno je paziti i na razmak od metar i pol među sudionicima, a preporučeno je i nošenje maski u zatvorenom prostoru.

O ovim mjerama, trenutnoj situaciji u svijetu vjenčanja, kao i o tome kako dišu budući mladenci, razgovarali smo i sa ženom koja vjenčanja ima u malom prstu.

Ana Kola Udvardi zajedno s Andreom Matić stoji iza projekta Wedding2Book, a dio njihovog posla odnosi se i na organizaciju vjenčanja.

Naravno, Ana ni sama nema konrektne odgovore na puno pitanja, ali ono što zna je da je pred nama sezona vjenčanja koja donosi neizvjesnost i brojne dileme.

A možemo zaključiti i kako neće biti niti približno slična prethodnima, rekla je i dodala da se, kao vječni romantik, ipak nada da će tu romantiku vidjeti na brojnim manjim, intimnim, ali jednako radosnim vjenčanjima.

Ana i Andrea redovito prate smje upute i mjere stožerima kako bi klijentima mogle prenijeti što konkretnije informacije. O tim istim mjerama ovisi i njihovo poslovanje.

SVE NADE POLOŽENE U 2021. GODINU

Kada su u pitanju ona uobičajena, dosadašnja vjenčanja njima se u 2020. ne nada, ali sve nade optimistično polaže u 2021..

E, ta sljedeća godina će pak pokoriti sve dosadašnje..., kaže Ana.

Andrea i Ana bave se organizacijom vjenčanja Andrea i Ana bave se organizacijom vjenčanja (Foto: WEDDING2BOOK)

"NEMOGUĆA MISIJA"

No, dok nam ne stigne 2021., ne treba zaboraviti ni na vjenčanja koja će se unatoč svemu održati u 2020.. I tu se opet vraćamo na službene upute.

Upute Stožera za sada nam ne daju neka konkretna riješenja. Ono što znamo prema riječima ravnatelja HZZJ Krunoslava Capaka je da na samom obredu može biti prisutna, ne kao do sada uža rodbina, već i šira.

To u kontekstu proslave vjenčanja ne znači mnogo pa nam otežava organizaciju vjenčanja.

Trenutno smo svi u nedoumicama i neizvjesnosti zbog epidemije koronavirusa. Drugim riječima, kada se održi sam obred sklapanja braka tada nastupa proslava istog, a o tome kako bi trebala izgledati proslava ovise mjere koje se vežu uz ugostiteljske objekte.

Na vjenčanjima koja se održavaju na otvorenim prostorima uz catering malo je jednostavnije, ali ostaje pitanje upute o udaljenosti ljudi od metar i pol, pa sjedenje za stolovima.

Sve u svemu, ukoliko bi i htjeli održati vjenčanje o kakvom mladenci maštaju, a pritom se držati uputa stručnjaka vezanih za epidemiju, moramo naslutiti da je to nemoguća misija,
smatra Ana i dodaje kako razdvajanje uzvanika pregradama ili na propisanu udaljenost ima za učinak jednu potpuno drugačiju priču.

ŠTO KAŽU MLADENCI? ŠTO KAŽE LIPANJ?

Sama po sebi, vjenčanja su sinonim su za slavlje, zabavu i proslavu te uz ovakve preporuke ona gube svoju draž.

Mladenci pritom nisu oduševljeni jer ne žele da se njihov dan pretvori u neku tihu strepnju od virusa,
kaže Ana.

Većina mladenaca odgodila je svoja vjenčanja, ali postoje i oni koji bez obzira na situaciju žele izreći sudbonosna da onda kada su planirali.

Naravno, alternativno rješenje je već spomenuto vjenčanje u užem krugu rodbine i prijatelja, a s obzirom da je epidemiološka slika povoljna i broj zaraženih opada, pa u skladu s tim popuštaju i mjere, Ana vjeruje da će situacija u lipnju biti ipak malo ležernija.

Ipak, s druge strane, kaže, dok se ne riješi novonastala situacija koja utječe na ekonomske i društvene prilike a posljedično i na naša psihička stanja, nećemo imati zabave kakvima težimo.

A što se konkretno događa u svijetu vjenčanja?

Većina ih je otkazana za kasnije mjesece ili sljedeću godinu, a rijetki mladenci su odustali od planiranog vjenčanja i odlučili se za sklapanje braka ispred matičara, bez proslave, kaže Ana.

Klijentima koji dolaze iz inozemstva također su preporučili odgodu na sljedeću godinu. Pored potencijalnog problema s putovanjima, mladenci uzvanike u razumnog roku trebaju obavijestiti hoće li vjenčanja biti ili ne, a tu je onda i slobodno vrijeme.

U posljednja dva mjeseca svi su nastojali ostati kod kuće, sve je stalo pa je u tom smislu nekima iznimno teško planirati slobodne dane i godišnje odmore koje bi iskoristili u svrhu vjenčanja.

Ova situacija je nezahvalna iz svih aspekata, smatra Ana, ali opet dodaje da i dalje postoje alternativni načini kako ostvariti san o vjenčanju.

SLAVLJE LJUBAVI U BLISKOJ BUDUĆNOSTI

Kao vječiti optimisti, ali svjesni realnosti, lipanj vidimo kao mjesec manjih vjenčanja naših mladenaca.

Vjenčanja će i dalje ostati romantična uz obred i večeru na kojoj će biti okupljen manji broj ljudi, bez prepreke da se sluša najljepša glazba, kaže o proslava koje neće biti odgođene, a koje su sve bliže.

Također, kada je rečeno da će na obredu sklapanja braka biti moguće prisustvo šire obitelji, Ana i Andrea od Stožera su zatražile preciznije informacije.

Šira rodbina je relativan pojam pa smo naknadno dobili informaciju da se to odnosi na otprilike do 30 osoba.

Međutim, rečeno nam je i da će detaljnije upute biti naknadno objavljenje pa i mi, baš kao i mladenci, strpljivo čekamo, kaže Ana i dodaje kako se čini i da su iz Ministarstva uprave prepoznali važnost sklapanja braka pa su najavili i mogućnost e-vjenčanja u skorijoj budućnosti.

Vjenčanja u bliskoj budućnosti bit će skromnija od onih na koja smo navikli, s mjerama kojih se mladenci i gosti moraju pridržavati.

MALO DALJA BUDUĆOST

Što se tiče malo dalje budućnosti i odgođenih vjenčanja, ni i ona nisu bez upitnika iznad glava.

Nema ništa ljepše za nas koji organiziramo vjenčanja kada vidimo da se cijela svadbena večer odvija prema planu te da su mladenci i uzvanici rasplesani, veseli, nasmijani i uživaju u svakom trenutku bez ikakvih opterećenja.

Za sada je još uvijek prisutan neki strah, briga za one starije životne dobi pa sukladno tome nedostaje onaj potpuni osjećaj opuštenosti, ali već sada, nakon nekoliko mjeseci, i ta briga jenjava pa se nadamo da će uz još malo vremena sve doći na nekadašnju uobičajenu normalu.

I, iako već zvuči kao isprazna fraza koju smo čuli nebrojeno puta u vrijeme epidemije, činjenica je da je ljubav na prvom mjestu unatoč svim poteškoćama, pa tako vjerujemo kako će mladenci svoj najljepši dan ljubavi uz malo strpljenja dočekati baš u onom sjaju kojem teže, zaključila je Ana.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju