Jeste li znali da je njuh osjetilo koje je najviše povezano s našom memorijom? Svi oni koji su pročitali romane Marcela Prousta znaju da mirisi mogu potaknuti sjećanja i vratiti nas u određeni trenutak kojega smo potisnuli ili na njega potpuno zaboravili.

Galerija Miris hotela L'Occitane Cocon de Sérénité s mirisom lavande, cvijetova naračne i listića mente, 160,60 kn Rituals Karma Mini Fragrance Sticks štapići s mirisom lotusa i bijelog čaja, 139 kn +1 Aesop Cythera s mirisom nerolija, geranijuma i pačulija, 370 kn

Psihologiju mirisa poznaju i luksuzni hoteli koji troše ogromne količine novca kako bi dizajnirali posebne kombinacije mirisa koje će u nama probuditi određene emocije. Oni znaju da ćemo se upravo zbog mirisa vratiti i sljedeće sezone ili ćemo uplatiti koju noć više jer nam hotel posebno lijepo miriše.

Zašto u luksuznim hotelima predivno miriše? 

Ovaj marketinški trik na prvu niti ne primjećujemo, ali brojna su istraživanja pokazala da mirisi mogu utjecati na nas, naše emocije i na količinu novca koju ćemo ondje potrošiti.

Sobe će mirisati romantično, sobe za sastanke inspirativno, a miris u teretani će nas potaknuti da ondje ostavimo i zadnji atom snage.

Stručnjaci znaju da se mirisi mogu kombinirati s interijerom, rasvjetom, markama i ostalim detaljima kako bi stvorili savršeno okruženje u kojemu ćemo se osjećati opušteno i zadovoljno.

Primjerice, ako se hotel smjestio u šumi, ondje ćete osjetiti mirise koji asociraju na prirodu, smirenost, opuštanje, čisti zrak i samoću. Ako se hotel, primjerice, smjestio u gradskom središtu i ondje dolaze poslovni ljudi, stručnjaci će se potruditi da mirisi energiziraju njihove goste i potiču njihovu kreativnost i produktivnost.

Kombinacije mirisa za savršen ugođaj 

Jedan od hotela koji je prepoznatljiv po atmosferi koja stvara pomoćumirisa je londonski Mandarin Oriental Hotel & Spa u Hyde Parku.

Oni kombiniraju sandalovinu, cvjetni jasmin te mošus kako bi stvorili prepoznatljivi miris hotela. Ovu kombinaciju mirisa stavljaju i u svijeće kako bi gosti dio atmosfere mogli ponijeti sa sobom.

Još neke kombinacije koje ćete osjetiti u luksuznim hotelima su limun, lovor i zeleni čaj koji potiču kreativno opuštanje.

Miris hotela Difuzor ispušta laganu maglicu koja će osvježiti i namirisati vaš dom (Foto: Getty Images)

Klasična aromaterapija u teretanama i spa središtima uključuje ružmarin, neven, lavandu i aloe veru, a bijeli čaj, vanilija, i drveni cedar su savršena kombinacija za romantične noći u spavaćoj sobi.

Odabirom takvih mirisa dobivamo osjećaj svježine, prozračnosti i bezbrižnosti. Odabir svakog mirisa traži individualni pristup. Općenito gledano, senzualni mirisi su note egzotičnog drva, opojnog cvijeća i slatkastih tonova vanilije i tonke. Za opuštanje se mogu koristiti zeleni mirisi ili note tamjana i agarovog drveta, pojasnio je Borut Mihalić, vlasnik TOP niche parfumerija.

Kako dom obojiti mirisima luksuznih hotela?

Kombinacije mirisa o kojima smo govorili vrlo lako možete pripremiti sami i vaš dom pretvoriti u luksuzni hotel u kojemu će svaka prostorija imati vlastitu mirisnu atmosferu.

Imajte na umu da parfem kojega inače koristite ne može jednako mirisati u zraku i na vašoj koži.

Miris prostorije bi se trebao slagati s interijerom pa ako je vaš dnevni boravak uređen u svjetlijoj nijansi, neka mirisni tonovi također budu svjetliji i razrjeđeniji.

Primjerice, vanilija, cedar, limunov cvijet i citrusi, neroli i bijeli čaj, savršen su izbor za osvjetljenje interijere, posebice tijekom ljetnih mjeseci.

Ove uobičajene tonove možete kombinirati s verbenom, jasminom, kokosom, pačulijem i lavandom.

Spavaće sobe u hotelima ponekad mirišu posebno čisto. Za to su zaslužne velike količine komercijalnog deterdženta i izbjeljivača kojima hoteli tretiraju plahte i jastučnice. Ako želite postići miris čiste hotelske sobe, 50 ml Varikine sipajte u perilicu rublja, najbolje u pregradu za pretpranje.

Koje mirise bismo trebali izbjegavati u domu?

Teški cvjetni i voćni mirisi, poput jagode, breskve ili banane, ne uklapaju se u niti jedan interijer, smatraju stručnjaci.

Slika nije dostupna Odlična ideja! Kako nam od klima-uređaja može zamirisati cijeli dom?

Miris treba biti suptilan, što bi značilo da ga ne smijemo osjetiti cijelo vrijeme dok smo u prostoriji, već kad uđemo u prostoriju i netom nakon toga. S druge strane, treba biti toliko intenzivan da ga osjetimo svaki puta kada uđemo u prostoriju.

Savjeti za mirisni dom 

  • Kako bismo stvorili mirisnu atmosferu u domu, najbolje je koristiti manje difuzore koji raspršuju mirise u obliku lagane vodene pare. Možete koristiti i svijeće te razna eterična ulja i mirisne štapiće.
  • Kako bi vaš dom ostao mirisan, riješite se vlage. Vlaga je najčešći uzrok neugodnih mirisa u domu pa prostori koji imaju ovaj problem ne mogu lijepo mirisati bez obzira na spomenute kombinacije.
  • U toalete stavljajte posebne mirise jer nije prikladno da toalet i dnevni boravak (ili spavaća soba) mirišu jednako.
  • Nemojte pretjerivati s mirisima. Miris treba biti čist i treba se stopiti s atmosferom, ne bi trebao odskakati i biti u prvom planu, već stvarati ugodan sklad u prostoriji

U galeriji pogledajte mirise za prostorije uz koje će vam dom uvijek mirisati posebno lijepo i ugodno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju