Uvođenje eura, sve veći životni troškovi koji rastu u nebesa, kao i strah od toga što će donijeti sutra izvor su velikog stresa za brojne ljude, posebno za žene.

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, žene i dalje u Hrvatskoj zarađuju manje od muškaraca. Prema izvješću objavljenom u studenom 2022., u trećem tromjesečju 2022. prosječna neto plaća muškaraca u Hrvatskoj iznosila 7888 kuna (1046 eura), dok je prosječna plaća žena bila 565 kuna manja (75 eura) i iznosila je 7323 kune (971 euro),

Pritom žene moraju trošiti novac na ono što muškarcima nije ni u primisli, poput higijenskih uložaka i tableta za bolove tijekom menstruacije, čime se dodatno smanjuju ionako manja primanja.

Ipak, unatoč takvim nepovoljnim okolnostima, najbolje što svaka žena može napraviti za sebe jest pobrinuti se sama za svoje financije, a time i za buduću sebe, neovisno o trenutačnim primanjima.

S time se slaže i Anamarija Kovačić, financijska savjetnica za dugoročnu štednju, koja svoje znanje prenosi i na intagramskom profilu Škrabica. Pojasnila nam je što je to uopće financijska pismenost, zašto je važno razmišljati i o mirovini već sada, zašto je važno životno osiguranje i kako početi štedjeti s minimalcem.

Evo što nam je rekla.

Što je financijska pismenost i zašto je važna za život svake žene?

Smatram da je financijska pismenost neophodna za svakoga od nas, za žene i muškarce podjednako, a najveća je šteta što se o interesu za tu temu moramo pobrinuti sami, bez ikakve sustavne/školske pripreme i edukacije.

Najjednostavnije rečeno, financijska pismenost osnovno je znanje o upravljanju vlastitim novcem. Znati isplanirati budžet, rasporediti troškove i štednju te istovremeno uživati u novcu kojim raspolažemo.

Žene danas više nisu ovisne o kućnom budžetu kao što je to često bilo nekada. Radimo, zarađujemo i raspolažemo svojim novcem. Koliko god treba živjeti u trenutku, toliko je mudro i misliti na buduću verziju sebe jer ne znamo što nam sutra donosi. No štednja ne treba i ne smije biti uskraćivanje užitka u sadašnjosti, već briga za sebe u budućnosti.

Brojne žene u dvadesetima i tridesetima ne razmišljaju o mirovini. Je li to pogrešno?

To je trenutak koji nas sve čeka. Razmišljali mi o njemu ili ne. Štedimo za budućnost koju ne možemo predvidjeti. Kada teške trenutke dočekamo spremni, puno je lakše preživjeti ih. Bilo da je to ostanak bez posla, smanjena primanja, bolest ili odlazak u mirovinu, a to je trenutak u kojem neizbježno da dolazi do pada prihoda.

Prednost početka štednje dok smo mladi leži u tome da što više vremena imamo ispred sebe, možemo odvajati manje iznose svaki mjesec te na taj način štedjeti a da to i ne osjetimo.

Najgore od svega je što svaki mjesec trošimo na razne materijalne stvari koje nam zaista nisu neophodne. Često i ne znamo na što nam sve ode dio novca. No teško nam je odlučiti odvojiti novac - za sutrašnju verziju sebe. Za osobu koja nam treba biti najvažnija. Za sebe same.

Kako žena koja ima minimalac može početi štedjeti?

Često kažem da je manje bitno koliko štedimo. Važnije je početi štedjeti makar manji iznos, ali imati kontinuitet i dovoljno vremena ispred sebe.

Naravno da je lakše odvajati i štedjeti kada imamo veće iznose na računu nego manje. Nećemo si lagati. Ali nerijetko radim s ljudima koji imaju dovoljno novca, no ne znaju ga rasporediti. Češće je problem u glavi i našim navikama nego u samom iznosu.

Kojim god iznosom raspolažemo, korisno je voditi detaljnu evidenciju mjesec-dva i analizirati na što nam novac odlazi. Kada vidimo gdje nam novac curi, taj iznos treba preusmjeriti na štednju.
Kada je potrebno, višak možemo stvoriti na dva načina: smanjenjem troškova ili povećanjem prihoda.

Tu nema čarobnog štapića. Samo čista matematika.

Zašto je važno životno osiguranje, a na njega mnogi od nas uopće ne misle?

Prednosti životnog osiguranja su brojne, a glavni krivac što o njemu ne mislimo jest neznanje i neinformiranost.

Glavna je svrha životnog osiguranja financijska zaštita naših bližnjih, ako se nama dogodi nešto zbog čega više nećemo biti u mogućnosti uzdržavati svoju obitelj. Također, svrha životnog osiguranja je i štednja, tako da znamo s kojim iznosom možemo raspolagati nakon izvjesnog vremena i to je iznos koji ćemo koristiti kako bismo popunili budžet kada dođe do smanjenja prihoda prilikom odlaska u mirovinu. Uz navedeno, policom životnog osiguranja možemo se zaštititi od ozljeda, teških bolesti, zaštititi djecu i slično.

Osim klasičnog životnog osiguranja, možemo štedjeti i investicijskom policom, čiji je cilj oploditi novac i zaštititi njegovu vrijednost od inflacije.

U konačnici, kako doći do financijske slobode?

Svakako uz dobar plan i kontinuitet. Poželjno je više izvora prihoda. Neophodno je ne odustati. No svatko od nas ima svoju definiciju bogatstva, sreće, pa tako i slobode.

Kad definiramo svoju financijsku slobodu, potrebno je napraviti analizu, plan i krenuti. I ne odustajati.

Više savjeta o financijama možete pronaći na instagramskom profilu Škrabica.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju