Parfemi su puno više od mirišljave tekućine u bočici – oni nam mogu popraviti raspoloženje, podići samopouzdanje, opustiti nas, napuniti energijom, učiniti da se osjećamo ljepše u vlastitoj koži, uljepšati dan, a šire gledajući i cijeli život. Ukoliko još niste pronašli svoj najdraži parfem ili tražite novi miris kojem ćete biti vjerni, kreatorica parfema Matea Nesek dala je savjeta kako da ga pronađete.

Prije svega, nastojite ne ići u kupovinu svježe naparfumirani, kako biste mogli najbolje ocijeniti parfem koji isprobavate. Parfem nanesite na pulsne zone (zapešće ili unutarnji dio lakta). Najveća greška koju kupci naprave jest da kupe parfem koji su probali na papiriću bez da ga probaju na koži.

Ponekad miris drukčije reagira na koži pa se ljudi razočaraju. Druga stvar koju bih svakako savjetovala jest da da si date vremena prije odluke. Prošećite, sjednite na kavu i ako vam se miris svidi i nakon pola sata, onda je to pravi parfem za vas, savjetuje Matea Nesek, kreatorica luksuzne linije parfema koja živi i radi u Dubaiju. Treća najvažnija stvar, navodi Matea, je provjeriti koncentraciju parfema.

Najveća greška koju kupci naprave jest da kupe parfem koji su probali na papiriću bez da ga probaju na koži

Nije svaki EDP jednako koncentriran. Koncentracija parfema mora biti okvirno između 15 do 20 posto da bi bio klasificiran kao EDP, za razliku od nešto slabijeg EDT. Moj najposebniji miris Valoroso je recimo koncentriran 39 posto, a klasificiran je kao EDP. Naravno, ukoliko volite da vam miris traje kroz dan, bez da ga nosite u torbi i periodično nanosite, ističe.

Najveća greška koju žene često rade jest da uđu u parfumeriju i isprobavaju parfem za parfemom.

Žena nanosi parfem Znate one žene koje uvijek mirišu dobro? Ovo su njihove tajne

Nakon tri parfema realno više ne osjećate bit onog sljedećeg parfema. Mirisi imaju tu posebnu moć da nas vežu za određene trenutke, destinacije, osobe. Kad neki parfem u nama probudi tu emociju, on je pravi odabir za nas. Do nekog drugog parfema koji će probuditi neke druge emocije, kaže.

Poseban izazov je pak izabrati parfem za nekog drugog jer postoji pravilo da nikada ne kupujemo parfem za poklon ako nismo potpuno sigurni da će se svidjeti toj osobi. Mateu smo pitali je li najsigurnije kupiti parfem za koji znamo da ga ta osoba voli, primjerice ako ga koristi već godinama ili možemo izabrati i neki drugi parfem?

Zanimljivo pitanje. I sama sam se s time suočavala prije no što sam pokrenula svoj brend. Smatram da u svakom asortimanu, pa tako i mome, postoje parfemi koji će odgovarati određenom karakteru osobe i koje je teško odabrati za nekog drugog.

Međutim, skoro svaki brend u svom asortimanu ima parfem koji će odgovarati velikoj većini. Tako sam primijetila da recimo Forever by Matea Nesek jednako vole i Europljanke i Arapkinje, te sve tri generacije žena – bake, majke i unuke. Slično je i s muškim Performance mirisom, govori dizajnerica parfema te nastavlja:

Osobno sam mišljenja da je osobnije pokloniti novi miris, umjesto onog koji osoba koristi već godinama. Moj savjet je da se posavjetujete sa savjetnikom za parfeme u parfumeriji kako bi pronašao miris sličnog karaktera onome koji osoba kojoj kupujete već koristi.

Slika nije dostupna Moj prvi parfem: 15 najdražih mirisa koji se ne zaboravljaju

Možda savršen parfem za sebe ili za poklon pronađete baš među parfemima s Mateinim potpisom, a u božićno vrijeme naročito je popularan miris Golden Tee Golf.

Parfem Golden Tee Golf koji svojim buketom mirisa odlično pristaje ovom zimskom vremenu i moji klijenti ga rado biraju upravo za božićne poklone, kaže Matea Nesek, vlasnica istoimenog brenda luksuznih parfema.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju