Brojni zaljubljenici u vrtlarenje, cvijeće i uređivanje okućnica ovih dana traže ideje kako svoje dvorište, vrt ili terasu što ljepše urediti i stvoriti u njemu vlastitu oazu za uživanje. Što kažete na to da sami izradite cvjetnjak ljepši od bilo koje kupovne tegle za cvijeće?

 

Ideju na izradu cvjetnjaka od tkanine, cementa i vode u Facebook grupi Ideje za dvorište podijelila je Marijana Kovačević iz Hrnjevca pored Kutjeva koja se bavi izradom cementnih cvjetnjaka, košarica i životinjica za vrt i kamenjare, a fotografije svojih radova objavljuje na Facebook profilu Cementna Galanterija.

Ovaj način izrade cvjetnjaka mogu svladati i početnici, a najbolje je raditi sa starim dekama jer najviše upijaju, ali mogu se upotrijebiti i ručnici.

1. Od cementa i vode napravite smjesu gustu kao smjesa za palačinke. U smjesu uronite deku te je zatim prebacite preko kalupa, kante ili tegle i ostavite da se suši minimalno 24 sata. Primjerice, za izradu tegle u obliku vreće s mašnicom, Marijana Kovačević kao kalup je koristila vreću s piljevinom.

Ljetni cvijet bakopa divan je izbor za uređenje balkona - 3 Cvijeće koje uspijeva: Sedam krasotica za balkone na sunčanoj strani

2. Nakon što deku skinete s kalupa premažite je još (barem) tri, četiri puta s obje strane mješavinom cementa i vode (što više premaza, to će deka biti čvršća i teža) te nakon svakog premaza ostavite da se suši u hladu. Ako se deka brzo posuši, možete je u jednom danu premazati dva, tri puta.

Slika nije dostupna Cvijeće za balkon: Pet krasotica koje više vole sjenovita mjesta

3. Na kraju cvjetnjak zaštitite beton bojom i po želji premažite lakom.

Ovisno o tome koliko je posuda za cvijeće koju želite izraditi kompleksna te koliko je premaza potrebno, izrada može trajati sedam i više dana, ali krajnji rezultat dokaz je da se trud itekako isplati.

U Cementnoj Galanteriji nastaju zaista predivni cvjetnjaci koji oduševljavaju mnoge, a neke od Marijaninih malih remek-djela razgledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju