Prema podacima sveučilišta u regiji, samo 8-13 posto žena završavaju inženjerske ili tehničke studije, i to u doba kada softversko inženjerstvo kao profesija bilježi porast od 32 posto godišnje. Da bi se što više žena uključilo u ovaj profitabilni biznis, organizirana je konferencija Ladies of New Business – sveobuhvatni regionalni projekt posvećen pitanju razvoja žena u digitalnoj ekonomiji

Konferencija i program mentorstva za žene u ICT-u održavaju se u četiri grada: nakon Ljubljane 2. ožujka slijedi Zagreb 3. ožujka, a potom Beograd 8. ožujka i Skopje 9. ožujka.

Konferenciju organizira Netokracija, vodeći regionalni magazin za sve koji žive za, na i od interneta, posvećen digitalnom poslovanju, marketingu i kulturi. Netokracija i vodeći ženski portal Zadovoljna.hr zajedno podržavaju napredak žena u digitalnoj ekonomiji kako bi izašle iz muške sjene i pokazale što znaju.

Među ženama koje su to već učinile jedna je od sudionica konferencije Ladies of New Business, 28-godišnja Osječanka Iva Soldo koja je prije tri godine zajedno s trojicom kolega odlučila zamijeniti perspektivnu budućnost u inozemstvu s izazovnijom budućnosti u Hrvatskoj. U Osijeku su osnovali Bamboo Lab, tvrtku koja se bavi web razvojem, a posebno je usmjerena na izradu web stranica i aplikacija te digitalni marketing s naglaskom na nove medije poput Snapchata.

U našem timu trenutno je deset ljudi. Funkcioniramo izvrsno jer smo svi puno putovali u mladosti te smo navikli raditi fleksibilno i “daljinski“, a upravo tako naša tvrtka i funkcionira jer imamo klijente s različitih kontinenata. Volimo primati studente iz drugih zemalja na praksu, to doprinosi raznovrsnosti i drugačijem pogledu na razvoj tvrtke. Planiramo širiti tim i nastaviti globalni razvoj tvrtke, kaže simpatična magistrica ekonomije koja se u digitalnom svijetu snalazi kao riba u vodi.

Pokretanje posla u Hrvatskoj nije čudno, ali izazovno svakako jest

'Kad je riječ o ravnopravnosti žena u društvu, kao najpozitivniji primjer Iva navodi Finsku u kojoj se pridržavaju zakonske zabrane diskriminacije po spolu'

Kad je Bamboo Lab osnovan, o njemu se pisalo kao o svojevrsnom čudu jer su se mladi, visokoobrazovani ljudi koji su proputovali i školovali se u ukupno 60-ak zemalja, i kojima su se nudili dobro plaćeni poslovi, vratili u Osijek i pokrenuli vlastiti posao.

U inozemstvu sam provela dobar dio studentskog života, može se reći da sam iskoristila sve blagodati plaćenih programa i stipendija. Studirala sam u Finskoj, jezike usavršavala u Kanadi te u digitalnoj agenciji u Španjolskoj, u kojoj sam radila. Nakon toga upisala sam program na američkom Sveučilištu Virginia, uz pomoć kojega sam prošla cijeli svijet u četiri mjeseca tijekom njihovog programa Semester at Sea. To me iskustvo u potpunosti promijenilo, naučila sam kako funkcioniraju strana tržišta.

U Hrvatsku sam se vratila jer mi je to bio još jedan na popisu izazova, kao i mojim kolegama. Nije tu bilo puno promišljanja. Imali smo ideju i rekli smo: Zašto ne? Kamo god da odete, nigdje nije idealno. Uvijek ste sami sa sobom i sve je na vama. Ne mislim da je pokretanje posla u Hrvatskoj čudno, ali izazovno svakako jest. Štoviše, treba se više poticati. U inozemstvu je normalno da mladi rade tijekom studija. U Hrvatskoj je bitno raditi na samoinicijativnosti studenata koja se ne bi trebala tumačiti kao laktarenje već preuzimanje odgovornosti za sebe i rad na sebi bez poticaja roditelja u stilu “samo ti završi faks, to je najbitnije“, smatra Iva.

Na pitanje kako je biti žena u digitalnoj industriji u kojoj je otprilike 80 posto muškaraca, Iva odgovara:

'U Hrvatsku sam se vratila jer mi je to bio još jedan na popisu izazova, kao i mojim kolegama. Nije tu bilo puno promišljanja. Imali smo ideju i rekli smo: Zašto ne? '

Žene IT industriji doista jesu rijetkost, no sve je više inicijativa koje to mijenjaju, poput Štrikaona koda - besplatnih radionica programiranja za djevojke i žene, ili Sata kodiranja koji nastoji u što ranijoj dobi pobuditi interes djece za programiranjem. I kod nas u Bamboo Labu poboljšao se omjer developera i developerica, prije dvije godine imali smo samo developere, a sada je omjer žena i muškaraca 50:50.

Među problemima s kojima se žene susreću u razvoju digitalne karijere, Iva izdvaja:
S obzirom da se radi o području koje se intenzivno mijenja i jedina konstanta u tome je promjena, izazov počinje od samog fakultetskog obrazovanja koje teško može pratiti te trendove i izmjene, pa se na kraju sve svodi da kao pojedinac sve moraš odraditi sama.

Drugi izazov je nedostatak mentora, osobito za mlade žene koje se prije odlaska u korporativni svijet odlučuju za poduzetništvo. Ipak, vide se pomaci i po tom pitanju sve je više događanja, poput konferencije Ladies of New Business koja ima mentorske programe i odlična je prigoda za učenje i upoznavanje kolega iz industrije.

Kad je riječ o ravnopravnosti žena u društvu, kao najpozitivniji primjer Iva navodi Finsku u kojoj se pridržavaju zakonske zabrane diskriminacije po spolu, pa su žene u Finskoj na najvišim političkim pozicijama, a u privatnom sektoru Finska ima najveći broj direktorica u svijetu.

Što bi poručila djevojkama koje žele karijeru u IT industriji, ali i ženama koje već jesu u tom biznisu?
Prihvatite promjene kao jedinu pozitivnu konstantu u životu!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju