Uređenje malog stana veliki je izazov, a ujedno i test kreativnosti i snalažljivosti. Mnogi će pomisliti da se u 27 metara kvadratnih ne može puno toga napraviti, a projektantica Nevena Antić iz Beograda, pravi je primjer da je sve moguće.

Galerija Stan od 27 kvadrata iz Beograda Stan od 27 kvadrata iz Beograda Stan od 27 kvadrata iz Beograda +8 Stan od 27 kvadrata iz Beograda u novom ruhu

Od malih je nogu pokazivala interes prema estetici, arhitekturi i dizajnu, a danas je prava čarobnica koja uživa u transformiranju malenih prostora. 

Stan od 27 kvadrata bio je u lošem stanju. Stari, oronuli namještaj, zagasite boje i kupaonica kojoj je pod hitno trebalo udahnuti novi život, naveli su je da dobro promisli koje će boje, teksture i oblike koristiti.

Stan od 27 kvadrata iz Beograda Zatečeno stanje stana od 27 kvadrata (Foto: Privatna arhiva)

Ovakvi projekti iziskuju vještinu organizacije i upravo su zbog toga pravi izazov za ljude koji se time bave. Ovaj stan je trebalo kompletno transformirati. Vodila sam računa o tome da se držim projektnog zadatka vlasnika – da stan bude prozračan, u svijetlim tonovima, s puno prostora za odlaganje te da prevladava bijela boja s plavim naglascima, objasnila nam je Nevena.

Kod malih stanova glavni je cilj uštedjeti prostor

Primjerice, ugradbene police u dnevnom boravku i kupaonici školski su primjer kako uštedjeti prostor, a ujedno u dom ubaciti toplu notu pomoću nježnih drvenih tonova.

Zatečeni stan imao je odvojeni hodnik te jednu prostoriju u kojoj su bile kuhinja, soba i blagovaonica.

Rušenjem zida i otvaranjem hodnika prema sobi otvorile su se nove mogućnosti u organizaciji, a samim time su nastale i nove zone – kuhinja s blagovaonicom, radni dio te dnevna zona koja je ujedno i spavaći dio, govori nam Nevena.

Stan od 27 kvadrata iz Beograda Stan od 27 kvadrata iz Beograda (Foto: Privatna arhiva)

Poznato je da bijela boja prostoru daje prividnu veličinu, a Nevena je prostor dodatno začinila pomoću nježne, plave boje.

Najveći izazov bio je renovirati minijaturnu kupaonicu, a da ne izgleda skučeno i nefunkcionalno, govori nam. To je postigla također bijelom bojom pločica te ugradbenim policama.

Stan od 27 kvadrata iz Beograda Dnevni boravak nakon renovacije (Foto: Privatna arhiva)

Renovacija takozvanih small space living prostoria iziskuju puno truda, a glavni Nevenin savjest jest u takvim naumima potražiti stručnu pomoć. Svaki metar kvadratni treba biti pametno iskorišten kako bi se izvukao maksimum, zaključila je.

Stan od 27 kvadrata iz Beograda Stan od 27 kvadrata iz Beograda (Foto: Privatna arhiva)

Savjeti za uređenje malih stambenih prostora:

  • Pametno birajte boje. Dobro je poznato da bijela vizualno povećava prostor, ali ju je dobro kombinirati s drugim bojama kako stan ne bi izgledao sterilno. Upravo je plava boja koju možete vidjeti u ovom primjeru jedan od najboljih izbora, a odlično će se uklopiti i bež.
  • Pažljivo birajte namještaj. Nevena je u ovom slučaju birala namještaj po mjeri kako bi maksimalno iskoristila prostor. Također, višenamjenski namještaj pravi je izbor za stanove malih kvadratura.
  • Koristite otvorene police. Veliki broj ormara i otvorenih polica svojom bojom I pozicijom u prostoru nije zatvorio prostor, već se samo stopio s postavkom stana, rekla je Nevena, čiji rad možete pratiti na njezinom profilu na Instagramu.

Samoljepljiva folija na podu? O, da! Petra iz Pule svoju kupaonicu potpuno je preuredila za 150 eura Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 10 Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 4 Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 3 +7 Petra Bizik iz Pule preuredila je svoju kupaonicu uz trošak od 150 eura - 2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju