Prije desetak dana, u travi blizu kuće, gotovo u vlastitom dvorištu Slavonka Marija pronašla je maleno lane.

Njezina kuća na kraju je slijepe ulice koja je okružena poljima, a blizu je i šuma. Tu gdje živi je, kaže, pravi mali raj, a divlje životinje su i inače prizor koji redovito viđa. Zapravo, njezina obitelj živi u suživotu s njima. Nađu se tu srne, ježevi, lisice, kune, fazani... I svi su već dosta pitomi jer su naviknuli na njihove glasove.

Ipak, priča s bebom koju je ugledala u rano jutro nešto je drugačija. Dobila je zaplet kakav se inače ne događa, a onda i rasplet kakvom su se svi nadali.

Srne toliko blizu još nismo viđali pa nas je ovo iznenadilo.

Znali smo da ga ne smijemo dirati jer ga majka neće više prihvatiti. Srne svoje mlade ostavljaju u visokoj travi gdje ih sakriju dok se one odlaze hraniti negdje u blizini... Po svoje lane uvijek se vrate i premjeste ga, počela je priču Marija i dodala da srne obično imaju dva laneta koja zbog potencijalne opasnosti ostavljaju na različitim mjestima.

A s obzirom da je ova bebica bila zaista iznimno blizu kućama bojali smo se da se mama neće vratiti po njega jer će se bojati prići baš toliko blizu kućama tijekom dana i ljudske aktivnosti. Zato smo satima pratili što se događa, hoće li doći po njega...

Nažalost, nje nije bilo. Nakon nekoliko sati uzeli smo lane jer je prošlo puno vremena, sunce je bilo jako, a i naše mačke nisu baš bile druželjubive prema njemu. Znali smo da moramo nešto poduzeti jer na tom mjestu, samo i bez hrane neće preživjeti, prisjetila je Marija.

Nakon što su ga uzeli, lane su na dudu nahranili kozjim mlijekom, a s obzirom da njezine dvije mačke nisu bile sretne s novim članom u dvorištu idući korak bio je pobrinuti se za budućnost malene životinje. Stvar koja im je bila najbitnija je da lane, kojem su dali ime Tonka, završi u dobrim rukama.

Tonka je kod njih ostala samo jedan dan, od trenutka u kojem su je odlučili uzeti do večeri idućeg dana.

Nakon sto poziva i traženja adekvatne brige za lane, uspjeli smo naći ljude koji su već othranili nekoliko malih lanića i imaju svoje srne, s ljubavlju to rade pa smo bili jako sretni da smo pronašli sretno rješenje, kaže Marija koja će, kaže, sigurno posjećivati Tonku i u budućnosti.

Oduvijek sam veliki ljubitelj životinja, cijela moja obitelj. Ja sam jedna od onih koja je uvijek nosila kući male vrapčiće koji su ispali iz gnijezda, pse lutalice i mace...

I sve što sam pronašla ako su mi izgledali napušteni, ranjeni ili nesretni... puno životinja sam već udomila ili zbrinula, priča Marija, a nakon svega izrečenog sasvim je jasno da je lane zapravo došlo u najbolje ruke kada je "zaglavilo" baš u njenom dvorištu.

SPAŠAVANJE JEŽIĆA

Osim Tonke, ova Slavonka, koja osim dvije udomljene mačke ima i petogodišnjeg zeku imena Megi, rado se prisjetila i situacije u kojoj je spasila ježića.

Prije nekoliko godina pronašla sam nasred parkinga malog ježa koji stane u dlan. Bio je na jakom suncu na betonu i to sigurno ne bi preživio.

Donijela sam ga doma. Pronašla sam na internetu da se mali ježevi mogu hraniti hranom za mačke, onim kuglicama. Tako sam smrvila te kuglice za mačke, pomiješala s malo vode da napravim kašu... I to je jeo kao da ništa drugo i ne želi.

Držali smo ga vani u kutiji iz koje je mogao izaći i kretati se gdje želi. Bio je kod nas oko mjesec dana i za to vrijeme je dosta i narastao. Počeo je odlaziti u polje i vraćati se, ali s vremenom vraćao se sve rjeđe...Tako je otišao u polje kad je bio samostalan i našao novi dom, ispričala nam je Marija.

ŠTO AKO SE NAĐETE U SITUACIJI NALIK MARIJINOJ?

Na kraju s nama je podijelila i nekoliko korisnih savjeta za sve one koji će se možda naći u situaciji nalik ovoj.

Ako i vi naletite na lane negdje u polju, Marija još jednom napominje da ga ni slučajno ne smijete dirati jer ga majka više neće prihvatiti i ono će uginuti.

Mama ih ostavlja dok se ide hraniti, ali im se uvijek vraća. Samo ako mislite da se iz nekog razloga mama neće vratiti po njega pratite nekoliko sati situaciju. I ako je nakon pet do šest sati lane na istom mjestu najbolje je da za savjet nazovete veterinara.

Kasnije smo saznali da se lane othranjuje zamjenskim mlijekom za novorođenčad, dakle dohrana za (ljudske) bebe (broj 0), kaže Marija.

A što ako nađete bilo koju drugu životinju?

Uvijek se najprije informirajte, čitajte. Je li normalno da je mladunče samo? Trebate li reagirati ili ga ostaviti? U pravilu čovjek ne smije dirati mladunčad niti jedne životinje jer će ga majka odbaciti.

Ako je mladunče na opasnom mjestu (cesta i slično), ali u prirodi i uz prirodno okruženje treba ga "potjerati" prema prirodi ili ako je nužno prenijeti, ali, ako je to moguće pomoću nekog prirodnog materijala kako ne bi ostao ljudski miris (primjerice pomoću lista ili grančice ako se radi o manjoj životinji).

Svakako je dobro u tim situacijama najprije nazvati veterinara za brz i adekvatan savjet, poručila je Marija.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju