Jedno je sigurno, moderna tehnologija olakšala nam je i kupnju. Nabava putem interneta postala je izuzetno jednostavna, brza i sigurna. Iako je širom svijeta online prodaja preuzela prvo mjesto nad onom konvencionalnom, u Hrvatskoj još uvijek postoje mnogi koji se boje takvih vrsta transakcija. Najčešći su razlozi nepovjerenje i neznanje o tome na koji način pravilno i sigurno kupovati online.

 

Galerija Mastercard 1 +0 Mastercard 2

Donosimo vam pravila online prodaje koja će vam smanjiti strah od negativnih posljedica, ali i savjete uz koje ćete se osjećati sigurno na mreži.


1. Osmislite jaku lozinku

Prilikom registracije podataka na stranici kojoj kupujete, birajte lozinku koju će malo tko uspjeti provaliti. Kako biste zaštitili svoje račune, napravite snažnu lozinku koju je teško pogoditi i pohranite je na sigurno mjesto za koje samo vi znate, kako ju ne biste zaboravili. Super jaka lozinka otpornija je na nagađanja pa je mala vjerojatnost da će vaš račun biti hakiran. Kako biste potencijalnim hakerima otežali posao, u svoju lozinku umetnite i interpunkcijske znakove poput točke.

2. Ažurirajte software uređaja

Mastercard 1 Mastercard 1 Foto: PR

Oni uređaji kojima je software redovno ažuriran najčešće su brži te gotovo uvijek sigurniji. Iako vam obavijest o ažuriranju softwarea nebrojeno puta zna ići na živce, možda je vrijeme da je prestanete ignorirati. Osim što ignoriranje ažuriranja uređaja može dovesti do pada brzine rada, on neće biti ni sigurno mjesto za online kupovinu. S obzirom na to da najčešće kupujemo preko računala, tableta ili pametnog mobitela, njihov je software potrebno redovito održavati ažuriranjem s licenciranim antivirusnim programom koji će ojačati štit od krađe vaših podataka.

3. Pripaziti koje kartice koristimo

Mastercard 2 Mastercard 2 Foto: PR

Kreditne, ali i debitne kartice zaštićene su zakonima koji izdavateljima kartica zabranjuju naplaćivanje naknada za lažne transakcije. Ti zakoni daju vama, vlasniku kartice, puno pravo da osporite troškove proizvoda i usluga koje niste dobili, pa čak i naknade za kupljene stvari koje nisu onakve kako je opisano. Stoga i ne čudi što mnogi biraju kreditne kartice za e-commerce.
Sada je, više nego ikad, važno da vaša online kupnja bude sigurna. Iz tog razloga banke i trgovci počinju uvoditi promjene koje će vaše plaćanje online učiniti još sigurnijim.

Možda ste primijetili da vas se na nekim web shopovima traže dodatne informacije kod potvrde kupnje, poput otiska prsta ili unosa jednokratne lozinke. Upravo time ste svjedočili primjeni dvofaktorske autentifikacije. Metoda Mastercard® Identity Check™ je nova verzija rješenja SecureCode te pojednostavljuje plaćanje uz visoku razinu sigurnosti pomoću najnovijeg standarda autentifikacije. Uz Mastercard Identity Check vaša banka potvrđuje da su vaše kupnje doista vaše – bez suvišnog upisivanja podataka, za još brže i ugodnije iskustvo online šopinga.

Mastercard preporučuje biometriju iz više razloga; autentifikacija je brza i sigurnija, može se obaviti unutar nekoliko sekundi pomoću otiska prsta ili kamere koja će prepoznati lice. Ono vam ovaj pristup omogućava jest jednako iskustvo online kupnje na svim vašim uređajima.

4. Pažljivo birajte Wi-Fi

Iako smo svi čuli onu da je dom tamo gdje vam se uređaji automatski spajaju na Wi-Fi mrežu, imajte na umu da postoje one na koje se nikako ne bismo trebali spojiti.

S obzirom na to da je surfanje u kafiću ili na nekom drugom javnom mjestu itekako postalo dio normale, zaboravljamo da svoje podatke izlažemo opasnosti jer nismo ni svjesni da se spajamo na mrežu gdje nas s druge strane čeka netko tko će pokupiti sve naše podatke, lozinke i bitne stvari koje niste htjeli podijeliti s njim. Najbolji je savjet da se javni bežični internet koristi samo u slučaju krajnje nužde.

5. Provjeriti sigurnost stranice na kojoj kupujete

Sigurnost možete provjeriti već i samim pogledom na adresu web-stranice na kojoj planirate kupovati. Ako ispred www dijela stoji http:// riječ je o nesigurnoj adresi, no https:// ipak je bolja opcija te najvjerojatnije nećete imati nikakvih problema.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju