Neke često korištene metoda odmrzavanja piletine mesu mogu pokvariti okus, ali i pospješiti razvoj bakterija u njemu. Doznajte koji su najbolji, a koji najgori načini odmrzavanja piletine

3 NAJBOLJA NAČINA ODMRZAVANJA PILETINE

1. U hladnjaku
Ovo je najbolji način odmrzavanja pileta jer je najjednostavniji, a uz to je i sigurniji od ostalih tehnika odmrzavanja jer meso nije izloženo toplini koja inače pospješuje razvoj bakterija. Odmrzavate li pile u hladnjaku također ćete sačuvati okus mesa koji uz neke druge metode odmrzavanja može može oslabjeti. Jedina 'mana' ovog načina odmrzavanja je ta da morate planirati unaprijed.

Odmrzavanje piletine u mikrovalnoj pećnici nije sigurno jer je meso izloženo visokim temperaturama koje pogoduju razvoju bakterija

Za pola kilograma piletine trebat će oko 5 sati da se odmrzne u hladnjaku, a bit će dobra za jesti dva, tri dana. Ujutro prije odlaska na posao premjestite pile iz zamrzivača u hladnjak i kad se vratite kući bit će spremno za pečenje.

2. U hladnoj vodi
Ukoliko ste zaboravili premjestiti pile iz zamrzivača u hladnjak, poslužite se ovom metodom. Kako bi meso ostalo sigurno za konzumaciju, morate ga zavezati u čvrsto stegnutu plastičnu vrećicu te mijenjati vodu svakih 30 minuta (odmrzavanje traje 20 do 3 sata). Na taj način voda će uvijek biti hladna te zamrznuto pile neće biti izloženo opasnim toplijim temperaturama.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da se pile nikada ne smije odmrzavati u toploj ili vrućoj vodi jer to može
izazvati bolesti koje se prenose hranom s obzirom da je takva okolina idealna za razvoj bakterija u mesa.

3. Peći ga smrznutog
Treća najbolja metoda je uopće ne odmrzavati pile, ali pripremate li ga zamrznutog to će trajati 50 posto vremena duže nego kada je odmrznuto. No to ne mora nužno biti loša stvar, naročito ako radite jelo čija priprema ionako traje duže (na primjer, kod gulaša i juha).

Ovu metodu jedino nije preporučljivo koristiti kod prženja jer se zbog viška vlage na mesu mesu neće stvoriti hrskava korica.


2 NAJGORA NAČINA ODMRZAVANJA PILETINE

1. U mikrovalnoj pećnici
Odmrzavanje piletine u mikrovalnoj pećnici nije sigurno jer je meso izloženo visokim temperaturama koje pogoduju razvoju bakterija, kako smo već istaknuli. Također, uništava okus i teksturu mesa jer se meso ne odmrzava ravnomjerno. Dok se deblji i već komadi još odmrzavaju, tanji i manji već se počnu kuhati i postanu gumenasti.

2. Na kuhinjskom pultu
Ova metoda odmrzavanja piletine koristi se u mnogim kućanstvima, ali apsolutno bi se trebala izbjegavati. Kada meso predugo stoji na sobnoj temperaturi velika je vjerojatnost da će ući u 'opasnu temperaturnu zonu' u kojoj je stvaranje bakterija neizbježno.


Da bi vaša piletina bila uvijek bila sočna i ukusna držite se ovih 5 trikova za pečenu piletinu koja će se otopiti u ustima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju