Ako volite nositi ogrlice, mogao bi vas zanimati vodič koji donosimo u nastavku. Iako svatko može i treba nositi kombinacije koje su mu po guštu, kada su u pitanju ogrlice, postoje određena pravila o tome kako najbolje upariti ogrlicu i izrez na odjeći.

Galerija Ogrlica Argentum, 118 eura Freywille, 770 eura +4 Mango, 15,99 eura

Na tržištu su, naime, dostupne razne ogrlice, a svaka od njih najbolje se slaže s određenom vrstom dekoltea, odnosno izreza.

Naravno, ovog se vodiča ne trebate slijepo držati, ali možda vam bude od pomoći prilikom slaganja vaše iduće modne kombinacije.

Za početak, modni stručnjaci savjetuju da prilikom odluke o tome koju ćete ogrlicu nositi u obzir uzmete sljedeće faktore:

  • dužina (dužina ogrlice određuje žarišnu točnu, odnosno točku koja će svima privući pozornost - prema tome odredite duljinu ogrlice)
  • izrez (najvažniji faktor koji trebate uzeti u obzir pri odabiru ogrlice jest oblik izreza).

Faktori koje trebate uzeti kada je u pitanju izrez sljedeći su:

  • pazite da oblik ogrlice odgovara obliku vašeg dekoltea
  • razmak između ogrlice i izreza treba biti minimalan
  • ako dekolte ima puno detalja, izbjegavajte upečatljive ogrlice.

A sada evo odgovora na glavno pitanje - koja ogrlica najbolje odgovara uz koji izrez?

V-izrez

Pri odabiru ogrlice koju ćete nositi uz V-izrez vodite računa o uskom, izduženom obliku V-izreza. Pronađite ogrlicu koja odgovara obliku slova V. Pazite da ogrlica završava malo iznad V-izreza. Širina i dužina ogrlice trebaju biti manje od izreza.

Argentum, 118 eura Argentum, 118 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Lađa-izrez

Uz lađa-izrez najljepše je nositi ogrlice s dugim lancem i privjeskom. Naime, takav izrez vizualno proširuje ramena, a duga ogrlica stvari će vratiti u ravnotežu.

Freywille, 770 eura Freywille, 770 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Okrugli izrez

Okrugli izrezi vole okrugle ogrlice. Ako okrugli izrez nije dubok, uz njega možete nositi kratku ili dugu ogrlicu.

Ako imate dublji okrugli izrez, pomoću kratke ogrlice možete istaknuti ključnu kost. Ogrlica u tom slučaju treba ostati iznad dekoltea, a najbolji je odabir upečatljivi komad nakita.

Zara, 12,95 eura Zara, 12,95 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Visoki ovratnik

Kratke ogrlice nisu dobar odabir za visoke ovratnike, primjerice dolčevite. Uz njih nosite duže ogrlice koje mogu biti i slojevite.

Mango, 15,99 eura Mango, 15,99 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Srcoliki izrez

Ogrlicom biste trebali dodatno naglasiti oblik izreza. Zato izbjegavajte ogrlice s oštrim rubovima. Birajte ogrlice srednje dužine.

Zaks, 114 eura Zaks, 114 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Kvadratni izrez

Uz kvadratni izrez najbolje pristaju ogrlice s kvadratnim ili pravokutnim privjescima kako biste dobili komplementarni izgled.

Prahir, 182 eura Prahir, 182 eura (Foto: Internetska stranica proizvođača)


Kako bismo vam što bolje dočarali najbolje kombinacije ogrlica i izreza, pogledajte ilustraciju u nastavku koja vam može služiti i kao vodič svaki put kad birate nakit:

Uparivanje ogrlice i izreza Uparivanje ogrlice i izreza (Foto: Zadovoljna.hr)

Na kraju, još jednom napominjemo kako se ovih pravila ne trebate držati. Radi se o pravilima koja su tu da se krše. Pri odabiru ogrlice najbitnije je voditi se vlastitim ukusom jer ćete se na taj način osjećati najbolje u svojoj kombinaciji.

Najpoželjniji komad nakita: 10 efektnih lanaca od 3 do 15 eura New Yorker, 2,99 EUR Bershka, 9,99 EUR H&M, 9,99 EUR +10 Next, 9 EUR

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju