Čišćenje kuće zahtjevan je posao koji iziskuje trud i vrijeme. No, uz par jednostavnih trikova od sada možete pustiti da se zaprljano posuđe i tvrdokorni kamenac sam čisti.

Teško je za povjerovati, ali postoje neki kućanski poslovi koji se mogu sami od sebe riješiti dok vi bezbrižno spavate tijekom noći. Donosimo vam osam jednostavnih riješenja koja će vam olakšati svakodnevne kućanske poslove.

1. Nakupine kamenca u glavi tuša

Nakupine kamenca mogu vrlo lako uzrokovati začepljenje glavice tuša i tako s vremenom oslabiti pritisak vode. Kako bi očistili te tvrdokorne nakupine, napunite plastičnu vrećicu s octom. Zatim odvrnite glavu tuša i uronite ju u vrećicu s octom. Pobrinite se da je vrećica čvrsto zavezana i ostavite ju tako preko noći. Ocat će učiniti svoje i razbiti kamenac do jutra.

2. Tvrdokorne mrlje na tavicama i loncima

Ako vam se dogodilo da ste zapekli hranu tijekom kuhanja i ostale su vam tvrdokorne naslage koje teško odlaze lonac ili tavicu napunite toplom vodom, stavite soda bikarbone i pustite neka odstoji. Ujutro spužvicom za čišćenje lagano operite, a zatim isperite mlakom vodom.

3. Masnoća na štednjaku

Čišćenje masnoće sa štednjaka može biti izazovan posao. Prije nego navečer legnete u krevet dijelove štednjaka očistiti uz pomoć otopine amonijaka. U plastičnu vrećicu stavite ¼ otopine amonijaka, a ujutro kada se probudite masne i tvrdokorne naslage biti će prošlost.

4. Hrđa na metalnim predmetima

Ovaj problem možete pokušati riješiti s kolom. Namočite predmet koji vam je zahrđao preko noći, a zatim ujutro još lagano iščetkajte.

5. ''Mokre'' mrlje na tepihu ili kauču

Ako je slučajno netko povratoi po kauču ili tepihu te vam je tako pokućstvo postalo žrtva ljepljivog i mokrog nereda, ne brinite. Napravite smjesu od sode bikarbone i vode. Uzmite žlicu i na željeno mjesto raširite tu smjesu. Pustite neka se osuši preko noći, a kada se probudite ostatak smjese samo usisajte.

6. Kamenac u posuđu

Ako vam se zna događati da vam se kamenac nakuplja u čajniku, nema mjesta za paniku. Narežite limun, smjestite ga unutra i dodajte vodu. Pustite neka voda zakipi, a zatim čajnik maknite s vatre i ostavite preko noći. Limunska kiselina će izvući kamenac.

7. Dječje igračke za kupanje

Gumene patke i plastični brodovi ponovno mogu biti kao novi ako u litru vode umiješate ¾ šalice octa. Ujutro igračke temeljito isperite i pustite da se osuše.

Žena čisti pećnicu Najvažniji savjeti majstorice za uredan dom iz Velike Gorice koji će vam sačuvati živce i vrijeme

8. Mrlja od crvenog vina

Ako ste prolili vino po svome omiljenom tepihu, na mrlju nanesite sol i pošpricajte mineralnom vodom. Ostavite preko noći, a ujutro operite tepih. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju