Kada je novac u pitanju uvijek treba biti na oprezu, jer postoje situacije u kojima možda nismo ni svjesni da trošimo više nego što bismo trebali. Ili pak da možemo uštedjeti ako budemo oprezniji. Stoga vam donosimo četiri svakodnevne navike na koje nepotrebno trošite novac

1. Nepromišljeno kupovanje
Kupovanje bez plana nije dobra ideja, stoga odvojite nekoliko minuta i napišite popis stvari koje su vam potrebne kako biste izbjegli nepotrebni trošak kupnjom onoga što vam trenutno ne treba. U ovu skupinu spada i kupovanje stvari samo zato što su na rasprodaji te online shopping.

Naravno da su rasprodajne cijene uvijek privlačne, ali nema potrebe da kupujete stvari od kojih zapravo nećete imati koristi. Uvijek dobro promislite i zapitajte se je li vam određena stvar stvarno potrebna.

Prije nego što krenete u kupovinu odvojite nekoliko minuta i zapišite na papirić što vam je točno potrebno

2. Kupovanje kave svaki dan
Naravno da u povremenom plaćanju kave nema ništa loše, ali svaki dan trošiti novac na kavu nema smisla. Puno više se isplati popiti šalicu kave doma, a ne je svako jutro prije posla il na poslu kupiti.

Ovo je jedna od navika kod koje se iznos možda ne čini velikim, no ako se radi baš o svakodnevnoj navici iznos potrošnje na godišnjoj razini kod plaćanja kave ne biste trebali zanemariti.

3. Često ručanje u kantinama ili restoranima
Ako si možete priuštiti plaćanje obroka svaki dan to je u redu, ali ako pak želite uštedjeti ovo je jedan od onih troškova koji biste trebali izbjegavati. Zaboraviti pripremiti ručak ili ponijeti ga sa sobom na posao tada baš nije isplativo.

Kupovina namirnica i njihova priprema svakako će vas manje koštati nego da svaki dan plaćate obrok. Osim toga, na ovaj način možete utjecati i na to što ćete jesti te se čak možete početi i zdravije hraniti ako vam je to želja.

4. Posuđivanje novca prijateljima
Sasvim je u redu pomoći prijateljima kada im je takva vrsta pomoći potrebna. No, stvaranje navike posuđivanja novca nije dobra ideja. Moguće je da baš kada vi posudite nekome novac, da će tada vama taj iznos zatrebati.

Ili ono još gore, a to je da će se vaše prijateljstvo promijeniti, da ćete se udaljiti ili pak da više nikad nećete ni vidjeti taj novac. Stoga vrlo dobro pripazite prije nego što je odlučite na ovaj korak.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju