Ako razmišljate o osvježavanju kupaonice prije svega uz promjenu pločica, a imate limitiran budžet, ne brinite se, sami možete napraviti vidljivu promjenu bez kredita i minusa. Potrebna je samo dobra priprema, nekoliko kreativnih ideja i malo vremena.

Galerija Makeover kupaonice - 1 Makeover kupaonice - 5 Makeover kupaonice - 3 +5 Makeover kupaonice - 2

Želite li mijenjati sanitarije, onda to napravite prije bojenja pločica. Prije bojenja uklonite sve dodatke na zidovima i podu (poklopce za ventile, vodokotlić, umivaonik, držače i stalke, police, perilicu, ogledalo...)

1. Priprema

Prvo cijelu površinu pripremite za bojenje te dobro očistite pločice i fuge (abrazivnim) sredstvom za čišćenje. Nakon toga brusnim papirom lagano šmirglajte po pločicama kako bi se uklonili ostaci od kamenca i nepravilnosti. Suhom krpom i sredstvom za staklo očistite još jednom cijelu površinu.

2. Zaštita

Krep trakom zaštitite rubne dijelove (strop) i pod te površine oko sanitarija i kade, odnosno pripremite površinu za zidne pločice (podne idu na kraju).

Ako su fuge oštećene ili imaju udubine, potrebno ih je ispuniti masom za fugiranje. Isto tako ako imate rupe od nekih stalaka i držača, možete ih zatvoriti. Vrijeme sušenja je dva sata.

Makeover kupaonice - 5 Kupaonica prije bojenja pločica (Foto: Zadovoljna.hr)

3. Bojenje

Za prvi sloj bojenja potreban vam je Super Primer Grip kako bi se stvorila podloga za boju. Malim klasičnim valjkom (ne onim spužvastim) nanosite temeljnu Primer boju (koju ste izlili u kadicu za boju) na pločice i paralelno bojate fuge na način da malo zaokrenete valjak i rubnim dijelom prelazite fuge.

Jedna je litra dovoljna za 18 metara kvadratnih, a sušenje traje osam sati.

Nakon toga slijedi boja za beton ili Diamond Eggshell (u nijansi koju želite), polumat boja za pločice i zidove, visoke izdržljivosti, otporna na vlagu i habanje. Nanosite na isti način kao i Primer, prvo jedan sloj, pa nakon osam sati sušenja drugi sloj. Za dva sloja dovoljna je kantica od 2 do 2,5 litara.

Ideje za uređenje kupaonice s tuš kabinom - 1 15 tuš-kabina zbog kojih ćete zaboraviti na kadu u kupaonici

Zagrebačke kupaonice s Airbnb-a - 11 10 mrak zagrebačkih kupaonica koje bismo voljeli imati u svojem domu

Uklonite krep trake i pripremite podne pločice za bojenje. Sve treba biti jako čisto da ne bi ostale reljefne teksture preko njih i kako ne bi izgledalo neuredno. Postavite krep trake na donje rubne dijelove uza zid. Za podne se ne preporučuje boja za beton jer postoji mogućnost da će se oštetiti brže nego tekuća plastika, koja je jako izdržljiva, polumat te otporna na vlagu i oštećenja.

Tekućoj plastici nije potreban Primer. Prvi sloj tekuće plastike potrebno je pomiješati malo (10 %) Dufa AF razrjeđivača u plastičnoj kadici za bojenje. Nanosite valjkom ravnomjerno preko pločica i fuga, pričekajte 12 sati da se posuši i nanesite drugi sloj, a nakon 12 sati i treći sloj.

Vrijeme do potpunog sušenja je minimalno 24 sata.

Makeover kupaonice - 7 Kupaonica nakon bojenja pločica i malog "ušminkavanja" (Foto: Zadovoljna.hr)

Postoji i opcija da umjesto tekuće plastike ide boja za beton u 2 sloja (uz Primer podlogu), no nakon toga se treba prijeći prozirnim ili bijelim zaštitnim slojem, no ipak neće biti toliko izdržljivo i dugotrajno (do 5 godina), dok s plastikom može potrajati 10 godina i više.

Na što je sve potrebno pripaziti?

Ako želite zadržati postojeće držače za WC papir, ručnike, police i slično, možete ih obojiti autolakom u spreju u dva navrata. Želite li šarene pločice ili s nekim oblicima i ornamentima, možete koristiti krep trake ili stencil (mogu se kupiti online), no to nije preporučljivo, pogotovo ako imate stare pločice koje nisu savršeno ravne.

I boja za beton i tekuća plastika ostavljaju blago reljefni efekt na pločicama (slično kao zidovi), no to izgleda puno bolje nego klasične glatke sjajne pločice.

Pa ako na takvu površinu postavite krep ili stencil, vrlo je velika vjerojatnost da će vam se stvoriti podljevi ispod krepa, i u konačnici će izgledati dosta neuredno.

No ako želite cijelu pločicu obojiti u drugu boju, da dobijete neki kockasti ili prugasti uzorak poda ili slično, onda može ići s krepom, ali morate biti vrlo precizni kada lijepite preko fuge i ruba pločice.

Nakon toga ukrasite novu staru kupaonicu detaljima. Voila!

Makeover kupaonice - 9 Potrebno je oko tjedan dana za pripremu i postupak promjene izgleda kupaonice, ali se trud definitivno isplati (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju