U hladne zimske dane, ali i noći mnogi će se htjeti ugrijati uz šalicu toplog napitka. Klasici poput čaja, vruće čokolada ili kuhanog vina ove će zime pasti u drugi plan jer je u trendu novo blagdansko piće – topli punč. A, mi imamo recept.

 

Uz kuhano vino punč je najpopularnije zimsko piće s alkoholom. Ovaj klasični zimski napitak, svoje korijene vuče iz daleke Indije, a najčešće se opisuje kao zavodljiva mješavina zimskih aroma. Naziv mu potječe od pet sastojaka koji su ga sačinjavali; arrak (alkoholno piće od palminog šećera i riže), limun, čaj ili voda i začini i šećer.

Somersby zimski punč Somersby zimski punč Foto: Getty

S vremenom se receptura mijenjala, a danas se ovo piće konzumira u dvije verzije: toplo ili hladno.
U punč najčešće ide razno narezano voće, cimet, rum i klinčići i cijela mješavina savršeno grije i krijepi, a mi vam donosimo trik u pomoću kojeg će ovo piće biti gotovo u trenu.

Somersby zimski punč Somersby zimski punč Foto: Getty

Glavna zvijezda ovog punča je Somersby cider, koji smanjuje vrijeme pripreme, a finalni rezultat sigurno će prijati svakom nepcu. U recepturi ne postoji točan omjer sastojaka, već je stvar slobodne volje i ukusa kako vam koji začin više prija.

Somersby zimski punč Somersby zimski punč (Foto: Getty)

RECEPT (za litru)
3 bočice Somersbyja (okus po želji, bazga, jabuka, kruška, borovnica…)
Štapić cimeta
10 klinčića
Par zvjezdanih anisa
Jedan limun ili naranče, zelene jabuke, malo borovnice..
Malo muškatnog oraščića

PRIPREMA
1. Ulijte u lonac količinu Somersbyja po izboru, te dodajte mirodije po želji.
2. Mješavinu zagrijati, no paziti da ne prekipi.
3. Poslužiti u staklene čaše s drškom, ukrasiti ploškama naranče ili limuna i na kraju naribati muškatni oraščić po želji.

Zimski punč Zimski punč Foto: Getty

Eksperimentiranje je najbolji recept za ovo vruće zadovoljstvo. Poigrajte se s alkoholnom bazom i začinima kako bi dobili što raznovrsniji okus. Ovisno o ukusima ljubitelja cidera, ovisi i sama originalnost recepta za ovaj idealni blagdanski napitak.
Ako vam i ovaj recept nije dovoljan, posjetite stranicu od Somersbyja za dodatnu inspiraciju.

 

Uz ovo zavodljivo piće poslužite slasne prutiće od sira, , paštetu od bakalara na hrskavim kruščićima, ili ako ako ste fan slatkog isprobajte jednostavni recept za krafnice iz pećnice ilikuglof od jabuka ili mousse od krušaka.
Zaboravite na hladnoću i uživajte u ovom zavodljivom i ukusnom napitku.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju