Najbolje znamo kao roditelj koji je već polako počeo osjećati posljedice dugog i neprilagođenog sjedenja koliko je bitno ispravno korištenje radnog stola i stolice.

Galerija +0 JYSK NIBE gaming stolica

Za vaše dijete potrudit ćete se olakšati mu što više možete i smanjiti posljedice dugotrajnog sjedenja u budućnosti. Prvi korak je odabrati odgovarajući radni stol i stolicu za vašeg školarca koji će nakon nekoliko sati sjedenja za školskom klupom, još malo ''grijati stolicu'' kod kuće. 

Pravilno podesite visinu stola


Stol vašeg školarca trebao bi biti 2-3 cm viši od njegovog lakta, kad mjerite okrenuti njegovom bočnom stranom tijela prema stolu, a ruke držite pod kutem od 90 stupnjeva. Pri tome je ključno da ramena drži opuštena dok mjerite.
Kako biste ''ubili dvije muhe jednim udarcem'' razmislite o gaming stolu iako vaše dijete možda nije trenutno zainteresirano za igranje igrica, uskoro će se služiti svojim računalom.

Najbolje gaming stolice i stolovi su podesivi i mogu se prilagoditi kako bi pristajali sjedećem položaju. Ne postoji dvoje potpuno iste visine, težine i mišićne snage i svaka osoba ima individualne preferencije za položaj sjedenja. Kada pričamo o djeci i tinejdžerima, još je bitnije da imaju podesivu stolicu kako bi im bila udobna i pružala im pravilnu potporu kralježnici. Posebno je bitno u fazi razvoja i rasta.

Kakvu stolicu odabrati?

Najbolje gaming stolice imaju udobno sjedište koje pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Ima podesive naslone za ruke, visinu i naslon, pa se može precizno postaviti kako bi odgovarala potrebama. Primjerice JYSK NIBE gaming stolica koja ima podesiv naslon, podesive naslone za ruke i leptir mehanizam koji osigurava sigurnu i stabilnu funkciju naginjanja leđa, a u kombinaciji s potpunom funkcijom naslanjanja od 135 stupnjeva, omogućava istezanje i oslobađanje stresa kičme u sjedećem položaju. Funkcija nagiba je odlična za periode opuštanja i odmora. Jednostavno se povuče poluga, nasloni i automatski se aktivno oslobađa pritisak s kičme i donjeg dijela leđa.

JYSK NIBE gaming stolica JYSK NIBE gaming stolica Foto: PR

Uz stolicu dolazi jastuk za vrat i jastuk za lumbalnu podršku. Naslon za ruku omogućava kretanje prema gore i prema dolje uz mogućnost pomjeranja prema unutra ili van. Jastuci od pjene na sjedištu i na naslonu omogućavaju duži vremenski period zadržavanja oblika i gustoće. Ovakva stolica stvarno će biti dugovječno rješenje za leđa vašeg školarca.

Način sjedenja je bitan

Postavite stolicu tako da su vam kukovi i koljena na istom nivou. Prilikom sjedenja stopala vašeg djeteta trebaju biti punom površinom položena na pod ili mu trebate osigurati oslonac za noge za potporu. Ako su koljena previsoko u usporedbi s kukovima, može doći do prekida protoka krvi. Ako su prenisko, može se stvoriti pritisak u donjem dijelu leđa. Provjerite što najbolje odgovara i u skladu s tim podesite stolicu.

Između stražnje strane koljena i ruba stolice treba biti prostora za stisnutu šaku, a noge i ruke trebaju biti savijene pod kutem od 90 stupnjeva.

Kada dođe do prilagođavanja nagiba naslona, ne postoji samo jedan odgovor. Morate isprobati različite pozicije. Započnite s malim nagibom i izmjenjujte nagib naslona dok ne dođete do onog u kojem najviše osjećate da vam je kralježnica u prirodnom položaju.

Ispravno držanje tijela prilikom sjedenja je vrlo važno, ali nije dovoljno. Podsjetite vašeg školarca kada duže vremena piše zadaću ili uči za važan ispit da povremeno promijeni položaj kako bi aktivirao mišiće tijela. Tijekom dugotrajnog sjedenja u više navrata neka podigne ruke u zrak, istegne tijelo u jednu i drugu stranu, protrese noge i napravi par krugova s glavom kako bi razgibao vratni dio kralježnice. Bitno je imati najmanje jednu desetominutnu pauzu svakih sat vremena. Također malo svježeg zraka u sklopu brze šetnje ili vožnje biciklom je odličan način da se „pročisti“ mozak.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju