Mnoge su teorije o tome kako se počelo slaviti Valentinovo ili dan sv. Valentina.

Jedna od najpoznatijih seže još u doba starog Rima i cara Klaudija II. koji je zabranio vojnicima da se žene kako zbog toga ne bi bili manje predani u ratu. Kršćanski su se svećenici držali te careve odredbe – svi osim svećenika Valentina koji je potajno sklapao brakove vojnika koji su se htjeli oženiti. Ipak, nakon nekog je vremena otkriven te je završio u zatvoru. Pogubljen je 14. veljače, ali narod ga je ubrzo proglasio svecem. U Hrvatskoj se Valentinovo kao dan zaljubljenih počeo obilježavati pod utjecajem zapadne kulture, no u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske i prije su se na ovaj dan pekla peciva u obliku ptica jer se to smatralo danom kada se ptice žene.

Danas je Valentinovo dan u godini kada osobama do kojih nam je stalo pokazujemo koliko nam znače. Naravno, to bismo trebali činiti i svakoga drugog dana, ali Valentinovo je podsjetnik da voljenima podarimo još više pažnje nego inače. Jedan od bezvremenskih valentinovskih darova svakako je parfem – ako ga dobro odaberete, osobi kojoj ste ga darovali pokazat ćete koliko ju dobro poznajete, a parfem će je podsjećati na vas svaki put kad će ga nanositi.

Primjerice, dobro je razmisliti o situaciji u kojoj ste se upoznali pa prema tome odabrati miris koji vezujete uz tu situaciju. Pri odabiru parfema ključno je i voditi računa o tipu kakav je osoba kojoj ga kupujete. Ako je nježne naravi, odlučite se za neki cvjetni, slatki parfem koji miriše na svježe ubrano cvijeće poput ruže. Ako je samouvjerena i snažna, pravi je odabir orijentalni miris koji sadrži tonove začina poput anisa, cimeta i vanilije. Ako je osoba kojoj kupujete parfem vedre prirode, za nju je kao stvoren miris s citrusnim notama voća poput naranče, grejpa i limete. Parfem s drvenim aromama poput bergamota i pačulija odgovarat će pak osobi koja je jednostavna i neopterećena. Kad birate parfem, nemojte u jednom navratu probavati više od šest mirisa jer će veća količina opteretiti vaše osjetilo mirisa. Također, između pojedinih parfema pomirišite nešto neutralno, poput svoje kože ili majice - tako miris prethodnog parfema neće utjecati na sljedeći.

Idealan miris koji ćete pokloniti bliskoj osobi za Valentinovo možete pronaći u dm-u koji je za sve članove Svijeta prednosti u veljači pripremio 40 % popusta na odabrane mirise.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju