Iako nas dovođenje u formu i održavanje kondicije može obeshrabriti, korist koju naše tijelo ima od tjelovježbe vrijedna je toga. Za početak je dovoljno odvojiti pola sata vremena za vježbanje ili šetnju, a kasnije pojačati tempo. Svaka aktivnost, sport i kretanje od esencijalne su važnosti za stanje našeg tijela i uma, a upravo je o tome bila riječ u novom dm-ovu podcastu.

U dm-ovu podcastu razgovaralo se o tome koje bismo korake trebali poduzeti kako bismo došli na put koji nas vodi do boljeg i zdravijeg života. Što u punom smislu riječi znači raditi na sebi da postanemo fit psihički i fizički, objasnili su nam naši poznati sportaši i osvajači brojnih medalja – hrvatski reprezentativac u karateu Ivan Kvesić, veslački olimpijac i osobni trener Mario Vekić i hrvatski karataš i osvajač zlatne medalje Anđelo Kvesić.

U zdravu tijelu zdrav duh U zdravu tijelu zdrav duh Foto: Getty Images

Iako je dugo toplo ljeto stiglo, još uvijek možemo napraviti nešto za sebe i dovesti svoje tijelo u formu. Ljeto može biti odličan motivator da se posvetimo sebi, a boravak na plaži uvijek možemo kombinirati s nekom sportskom aktivnošću. ''Ljeto je izvrsna prilika za sve one koji vole plivati, uz male korake možemo si pomoći da se dovedemo u formu za iduću sezonu'', kaže olimpijac Mario.

U zdravu tijelu zdrav duh

Ivan Kvesić u dm-ovu podcastu otkrio je koliko je u nekim trenucima važno biti psihički jak, ići prema svom cilju iako nisu idealni uvjeti. Pripremajući se za natjecanje na olimpijskim igrama s jako teškom ozljedom, govorio si je kako možda nije fizički spreman, no da ga ništa neće omesti na njegovu putu ka cilju. To nam je svima pouka da su sve prepreke koje svladamo naše životne medalje i lekcije koje nas nečemu mogu naučiti.

Razgovaralo se i o tome kako sportaši koji se natječu u pojedinim težinskim kategorijama trebaju zadovoljiti određenu kilažu kako bi mogli sudjelovati u natjecanju, pa su često primorani izgubiti i do 4 kilograma dva dana prije natjecanja. Ivan je istaknuo da takvo mršavljenje nije zdravo za rekreativce i one koji teže zdravu načinu života. Također, bitno je mijenjati svijest ljudi o tome da ne trebamo tražiti instantna rješenja s kojima ćemo brzo smršavjeti, već bismo trebali učiti kako mijenjati navike i osjećati se dobro u svome tijelu tijekom cijele godine, a ne samo ljeti.

Anđelo je u podcastu ispričao što za njega kao profesionalnog sportaša znači balans: Jako puno treniram, no kad sam slobodan, volim se opustiti, volim izići s ljudima. To je nešto što mene opušta i što dobro djeluje na mene.

U zdravu tijelu zdrav duh U zdravu tijelu zdrav duh Foto: Getty Images

Osobni trener Mario dotaknuo se i toga koliko je važno imati podršku kako se ne bismo osjećali sami na putu do svog cilja.

Što god radili, bilo da se pripremamo za Olimpijske igre ili smo rekreativci, vrlo je važna podrška. U onim trenucima kad ne vjeruješ sam u sebe, ekipa te diže i ta pozitivna atmosfera gura te naprijed, rekao je Mario te dodao kako mu često klijenti kažu da je osjećaj koji dobiju nakon treninga razlog zbog kojeg se uvijek vraćaju vježbanju.

Anđelo se nadovezao na Maria posvjedočivši kakav je osjećaj biti nekome poticaj i motivacija. Karataš je to najbolje osjetio trenirajući djecu u kampu.

Jedan je od najboljih doživljaja osjetiti koliko su djeca istinski sretna što te vide, a gledaju te kao uzor. Uz to, ako im možeš pomoći, dati savjet, bilo životni ili sportski koji si naučio iz iskustva, to je najljepše što možeš učiniti, priča karataš.

Kada je riječ o prehrani, sportaši se slažu – važno je da se hranimo raznovrsno i kvalitetno, no napominju da nema zabranjenih namirnica, poput slatkog. Bitan je samo balans.

Povlastica treninga nije samo dobar izgled

Kada odlučimo trenirati u želji da izgubimo kilograme, ponekad se mora uvesti kalorijska restrikcija, naravno uz nadzor stručne osobe. Za dobru formu treba i vremena i strpljenja, a važno je napomenuti da jedan nezdrav obrok ili dan kada pojedemo nešto nezdravo ne znači da smo nezdravi i da se zbog toga trebamo osjećati loše.

Jesti zdravo ne znači jesti premalo i jesti samo zeleno povrće, objašnjava Ivan i dodaje: To znači da možemo pojesti i dobar komad mesa, odrezak od tune, losos. Mediteranska smo zemlja i imamo raznovrsnu kuhinju, a samim time imamo širok izbor namirnica. Zdrava prehrana ne znači restrikcija svega onoga što je nezdravo, jer i to nezdravo treba nam da bismo u konačnici bili sretni, samo je važna prava mjera nezdravog.

U zdravu tijelu zdrav duh U zdravu tijelu zdrav duh Foto: Getty Images

Naši sportaši za kraj su zaključili da ne debljaju namirnice, već unos kalorija. Ako sam ja čovjek koji dnevno troši 3000 kalorija, a unesem 3000 – na istom sam, ne gubim, ne dobivam. Ako unesem 2000 kalorija, u deficitu sam – gubim kilograme. Ako unesem više od 3000, u suficitu sam – dobivam na kilaži, jednostavno je objasnio Anđelo.

U dm-ovu podcastu poslušajte koje su još savjete o tome kako se motivirati na vježbanje dali vrhunski sportaši jer iako je ljeto već odavno tu i nemamo puno vremena da se pokrenemo, nikad nije kasno da počnemo vježbati i raditi na sebi.

Imamo tijelo koje moramo koristiti, stvoreni smo da koristimo naše mišiće pa svakako možemo poslušati neke od savjeta naših sportaša i za početak u svoj dnevni raspored uvrstiti barem kratku šetnju. Zasigurno će se isplatiti.




 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom dm po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju