San je za novopečene roditelje poput svetog grala. Neovisno o tome imate li dijete koje uopće ne spava noću, ono koje ne spava danju ili pak ono koje se neprestano tijekom noći budi, uspavati dijete jedan je od najvećih izazova s kojima se roditelji susreću.

Iako niti jedno dijete nije isto te se niti jedan savjet ne može primijeniti na svaku bebu, kada je u pitanju uspavljivanje, jedna stvar ipak funkcionira kod svakog novorođenčeta - majčin glas.

Unatoč tome što novorođenče nikada svoju majku nije vidjelo, prilikom rođenja ono prepoznaje njezin glas te se između njih stvara veza za cijeli život. Ono po dolasku na svijet majku prepoznaje svim svojim osjetilima i zbog toga se između njih stvara posebna povezanost.

Brojne studije pokazale su da dijete više reagira na majčin glas negoli na bilo čiji drugi glas ili zvuk, čak i kada majka priča potpune besmislice. Majčin glas igra veliku ulogu u emocionalnom i socijalnom razvoju djeteta, zbog čega je on za dijete izvor utjehe.

Majčin glas posebice znači prijevremeno rođenoj djeci koja se nalaze u inkubatorima. Mnoga istraživanja već su pokazala kako nedonoščad dobro reagira na određene vrste glazbe i da majčin glas može pozitivno utjecati na srce, stabilnost pluća, razvoj mozga, rast i san bebe.

No prije pet godina u SAD-u napravljeno je istraživanje pomoću dude varalice čijim sisanjem beba aktivira snimku majke koja pjeva kojim bebe brže napreduju u inkubatoru. Bebe kojima su davali dudu varalicu s majčinim pjevanjem bile su češće sposobne samostalno sisati, znatno su brže uzimale hranu pomoću sonde, ali i kraći period. Bebe s posebnom dudom varalicom dobivale su hranu putem sonde 31 dan, a bebe bez dude tjedan dana dulje, 38 dana.

Prošlogodišnja istraživanja pokazala su da majčin glas može probuditi dijete brže od alarma što može biti spasonosno u slučaju požara. To znači da vam majčin glas može i spasiti život.

No kako podesiti majčin glas da uspava dijete koje nikako ne želi zaspati. Neovisno o tome je li frekvencija vašeg glasa viša ili niža, za vaše dijete ona je uvijek savršena. Dijete nije briga imate li sluha ili ne. Ono više od ičega voli slušati majčin glas i on je za njih poput melema za uši, mozak i emocije.

Pričajte im priče ili ih izmišljajte

Pričanje priče pred spavanje jedno je od najdražih sjećanja svakog djeteta. Prilikom pričanja priče izmijenite glas kako biste naglasili da je riječ o drugom liku.

Želite li upregnuti i svoje moždane vijuge, dijete će biti najsretnije ako izmišljate priče koje uključuju njega na neki način. Ako vaše dijete već govori, tada ga možete i zamoliti za pomoć prilikom izmišljanja priče tako da ga upitate što slijedi dalje.

Snimite svoj glas

Ako vaše dijete osjeća tjeskobu zbog nedostatka bliskosti, možete se snimiti kako pjevate ili pričate njegovu najdražu priču. Vaša blizina i umirujući ton glasa za malenu je djecu najvažniji način kontroliranja stresa, pa i onog koji mu radi vaše odsustvo.

Pričate li im priču ili pjevate pjesmicu, uživo ili ste se snimili, istražite rješenja za što ugodniju frekvenciju vašeg glasa, usporite tempo na 50 bpm i pokušajte zvučati što smirenije i monotonije. Brz i čvrst san vašeg djeteta bit će zagarantiran.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju