Voditi vlastiti YouTube kanal može biti izuzetno unosan posao. Kreatori sadržaja mogu dobro zaraditi sklapajući velike suradnje s raznim brendovima. To nam pokazuju influenceri koji su uspjeli pokrenuti vlastite projekte, iznjedriti svoje kolekcije make-up proizvoda, sklopiti suradnje s modnim brendovima, a ima i onih koji su svoju tvrtku prodali CNN-u.

Galerija Kako pokrenuti YouTube kanal? Istaknite se u masi Proučite konkurenciju +7 Pronađite temu o kojoj želite snimati

Prateći uspješne kanale, mnogima se čini da je biti youtuber posao iz snova. Ipak, zadiviti i proširiti publiku tijekom određenog razdoblja mnogo je teže nego što se čini. Kako biste što bolje pokrenuli svoj brend, saznajte koja su to pravila koja će vam pomoći da pokrenete vlastiti biznis na YouTubeu te se otisnete u te vode kao pravi profesionalac.


1. Istaknite se u masi

Youtube ima više od milijardu korisnika pa je iznimno važno pronaći smjer kojim ćete se istaknuti u masi. Jedan od načina na koji to možete učiniti jest pronalaskom jedinstvenog imena YouTube kanala.

Proučite konkurenciju Proučite konkurenciju Foto: Nova Studio

Prije odabira imena bitno je opredijeliti se za smjer u kojem želite ići, odnosno kakav sadržaj želite snimati. To će vam u startu pomoći ako želite u nazivu imati nešto što će publiku podsjećati na vas i vaš sadržaj. Izbjegavajte duga imena te dodavanje čudnih simbola poput znaka @. Idite u smjeru onoga što snimate, neka bude jasno i zvučno.

Ako zapne, na internetu postoji stranica u koju ukucate riječi koje vam se sviđaju, a opisuju vaš kanal te vam generira ime i provjerava je li ono slobodno.

2. Detalji utječu na kvalitetu sadržaja

Mnogi kreativci snimaju svoje videozapise za YouTube – kod kuće. To može biti izvrsno mjesto za otvaranje novokupljenih stvari (popularni unboxing), beauty tutorijale ili snimati savjete kako nositi malu crnu haljinu na bezbroj načina. Bez obzira na to kakav sadržaj pružate, nije naodmet odabrati kutak koji će biti samo za to. Vaša pozadina može postati svojevrsni lajtmotiv prema kojem će vas i lakše prepoznati.

Pronađite temu o kojoj želite snimati Pronađite temu o kojoj želite snimati Foto: Nova Studio

Također, postoje i oni sadržaji koji se mogu snimiti vani. Na primjer, ako snimate vlogove na putovanju, vjerojatno biste željeli uhvatiti što više trenutaka dok ste u pokretu. To je odlično za promjenu dinamike sadržaja na kanalu i kako ne biste zapali u monotoniju sadržaja.

Stvarajte sadržaj Stvarajte sadržaj Foto: Nova Studio

Za sve lokacije važno je razmišljati o osvjetljenju i zvuku kako biste bili sigurni da možete kontrolirati uvjete u kojima snimate.

3. Visoka kvaliteta videa je nužna

Snimiti video nikada nije bilo lakše. Većina nas u džepu ima dobru videokameru u pametnim mobitelima. Uz malo prakse i istraživanja svatko možete postati redatelj sjajnih snimaka i snimiti vlog, unboxing ili tutorijal u kratkom roku.

Provjerite kako to izgleda na kameri Provjerite kako to izgleda na kameri Foto: Nova Studio

U današnje vrijeme visoka kvaliteta snimke svakako je nužna. Kako biste bili sigurni da koristite vrhunsku opremu koja će udovoljiti svim vašim zahtjevima, ali i zahtjevima publike kojoj se obraćate, trebat će vam mobilni uređaj koji može zamijeniti profesionalnu kameru. U tu kategoriju svakako spada Samsungova serija Galaxy S20 s visokom kvalitetom fotografije i videozapisa. Snimanje videa u 8K rezoluciji koje možete uz Samsung S20, S20+ i Ultru, svakako je revolucionaran korak u svijetu pametnih mobitela koji će omogućiti visokokvalitetan zapis. Bitno je napomenuti i to da Samsung ima sklopljenu suradnju s YouTubeom te omogućuje direktan prijenos 8K videozapisa direktno na vaš kanal.

Snimate li se u pokretu, značajka Super Steady 2.0 omogućava oštrije i jasnije isječke. Također, parametre videa moguće je ručno namještati kao i u fotoaparatu, što vam omogućava da pokažete svoje sposobnosti ako više niste početnik u kreiranju sadržaja.

Samusung Galaxy s20 Samusung Galaxy s20 Foto: Nova Studio

Ova generacija pametnih telefona ima mogućnost snimanja u jednom potezu, što je zapravo unaprijeđeno snimanje u nizu. Uz revolucionarnu AI tehnologiju omogućuje vam snimanje do 10 sekundi videozapisa iz kojeg dobivate različite formate – ubrzanu snimku i bumerang uz pratnju glazbe – što znači da možete odabrati najbolji stil za određeni trenutak bez ponovnog snimanja, tako da imate pregršt izbora za vaš vlog ili pak ostale društvene mreže.

Ovi pametni telefoni nude toliko mogućnosti da ih nećete htjeti ispuštati iz ruke. Tome u prilog dobro služi i snažna baterija koju posjeduje Samsungova serija S20.


4. Najbolje je snimati na danjem svjetlu

Dobro osvjetljenje donosi veliku razliku u kvaliteti gotovog profesionalnog videozapisa te također treba biti na listi prioriteta tijekom snimanja. Ako ne (is)koristite dobro svjetlo, vaš će videozapis izgledati amaterski, a to ne želite. Ako niste spremni uložiti u profesionalnu rasvjetu, pokušajte snimati tijekom dana okrenuti prema izvoru svjetlosti. Razmaknite zastore, dignite rolete i pustite svjetlo kroz prozor kako biste dobili kvalitetnije snimke.

Krenite sa snimanjem! Krenite sa snimanjem! Foto: Nova Studio

Ako ste više obožavatelji noćnih snimanja, isto možete isprobati s noćni mod - Bright Night - koji se nalazi na uređajima u ovoj seriji. Svi oni imaju integrirane povećane senzore za svjetlinu. Kvaliteta sadržaja biti će osigurana i u trenucima kada je prostor u kojem se nalazite – mračan.


5. Thumbnailom privucite gledatelje

Ako se pitate što donosi veću gledanost videa, odgovor je i više nego jednostavan. Radi se o dobrom thumbnailu koji će natjerati ljude da kliknu na vaš video u koji ste uložili vremena i truda. Naravno, ne možemo osporiti činjenicu da je sama kvaliteta videa i sadržaja izuzetno bitna, ali thumbnail je prijelomna točka koja će zaintrigirati osobu da klikne na vaš sadržaj.

Snap Video opcija Snap Video opcija Foto: Nova Studio

Srećom ne postoji velika nauka iza popularnog thumba, jer je internet prepun servisa koji će vam pomoći da sami dizajnirate naslovne slike. Bitno je odabrati sliku koja će utjeloviti emociju videa. To možete napraviti odličnom opcijom Samsung Snap Video koja 8K videozapis pretvara u fotografiju visoke rezolucije koju možete zumirati i dobiti jedinstvene fotografije i kadrove koje kasnije možete nadograditi naslovom.

 

Kako osigurati stabilnost poslovanja tijekom i nakon krize, čitajte svakodnevno u našem specijalu. OstaniPovezan, OstaniNova.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju