Istraživanja su pokazala da je vrat dio tijela koji najbrže stari. S obzirom da ‘proživljava’ iste probleme kao koža lica i ostatak tijela, ali ne dobiva odgovarajuću njegu, vrat je često puta najiskreniji pokazatelj koliko imamo godina i kako se brinemo za sebe. Evo što možemo učiniti da usporimo sat


1. Dobro se oznojite

Vježbanje pomaže u pomlađivanju, tvrdi novo istraživanje sa sveučilišta McMaster u Kanadi. Znanstvenici su proučavali uzorke kože studenata prije početka vježbanja i nakon tri mjeseca umjerenog vježbačkog režima koji je uključivao posjet teretani dva puta tjedno.

Uzorci kože nakon vježbanja pokazali su da su deblji i elastičniji od onih ‘neaktivnih’. Istraživači vjeruju da se dobar dio razloga krije u znojenju, kroz koje tijelo izlučuje toksine.

Obnovite stanice kože vrata, a za večeru jedite hranu bogatu omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao što je tuna, salata začinjena lanenim uljem ili avokado.

2. Vitaminizirajte se
Vitamin C pomlađuje kožu, pa ga je poželjno jesti u propisanim količinama, ali se i njime mazati. On je sastavni dio anti-age krema, ali i preparata za zaštitu od sunčevog zračenja jer smanjuje štetu od pretjeranog izlaganja suncu i potiče obnavljanje stanica.

Dermatolozi savjetuju da ujutro namažete predio vrata kremom s vitaminom C koja se lako upija i stimulira proizvodnju kolagena kako biste pomladili dio tijela koji najbrže stari.

3. Večerajte omega 3 masne kiseline
Omega 3 i omega 6 masne kiseline su neophodni alat u prirodnoj prizvodnji kolagena, a najbolje vrijeme da ih konzumirate je – večer.

‘Dok spavate vaše tijelo obnavlja stanice kože od svih keminijski ili fizičkih oštećenja, kaže američka dermatologinja Beatriz Molina, te dodaje ‘ako jedete omega nakon 18 sati, razgradit će do trenutka kada idete spavati, a tijelo će ih iskoristiti za obnovu kože.

Za večeru zato odabrajte namirnice bogate ovim tvarima – jedite avocado, svježu tunu i losos, ili salatu začinjenu lanenim uljem.

4. Radite redovite pilinge
Ako ne radite redovite pilinge, koža izgleda umornije i sivije. Ovo pravilo vrijedi i za predio vrata, kojeg često puta zanemarujemo u svojim beauty rutinama.

Na tržištu možete nabaviti specijalizirane proizvode za vrat, no svakako možete iskoristiti postojeće pilinge za lice, ili ih napraviti u vlastitom domu od prirodnih namirnica poput maslinovog ulja i smeđeg šećera.

5. Nanesite retinol
Nakon pilinga pore kože se otvaraju i bolje upijaju. Upravo znato, ne zaboravite nahraniti kremom ovaj dio tijela. Za pomlađivanje kože osobito će vam pomoći preparat s retinolom. On smanjuje sitne borice, ubrzava obnavljanje kože i potiče proizvodnju kolagena.

No retinol ne djeluje dobro u kombinaciji sa suncem, pa je kreme s ovim sastojkom najbolje nanijeti na kožu vrata i lica neposredno prije spavanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju