Zatvor ili konstipacija kod beba učestala je pojava s kojom se susreću mnogi roditelji. Iako mogu imati urednu probavu i peristaltiku crijeva, ponekad im se mogu dogoditi periodi u kojima otežano prazne crijeva ili pate od zatvora.

 Naravno, svako je dijete individualno i ne postoji točno određen broj stolica koje bi, s obzirom na dob i način prehrane, trebalo imati. U prvim danima života mogu mogu imati stolicu nakon svakog obroka, a ponekad i svakih nekoliko dana.

Konzistencija stolice ovisi o tome kako se dijete hrani. Dojena djeca imaju učestale i rijetke stolice koje s vremenom postaju tvrđe I konzistentnije, dok djeca koja se hrane mliječnim pripravcima imaju manje učestale stolice koje su nešto tvrđe konzistencije. U fazi kada dijete započne s dohranom, stolice postaju tvrđe i manje učestale.
Najbolji pokazatelji pati li vaše dijete od zatvora upravo su količina i konzistencija stolice. Tvrda, suha i količinski mala ili velika stolica pokazuju da probava vašeg djeteta nije uravnotežena. Kod djece koja pate od zatvora događaju se višednevni zastoji u pražnjenju crijeva, a tijekom samog pražnjenja djeca se grče kako bi izbjegla bolove jer imaju spore i bolne pokrete u crijevima. Kada napokon obave nuždu stolice su obično suhe i tvrde.

Zatvor najčešće nastaje kada djeca s majčinog mlijeka pređu na konzumaciju mliječnog pripravka. Majčino mlijeko ima idealan sastav masti i proteina i zbog toga je peristaltika crijeva dojene djece uredna i bezbolna, pa je dojenje najbolji izbor za vaše dijete. Prelazak s dojenja na prehranu mliječnim pripravcima može uzrokovati promjene u načinu i učestalosti pokreta crijeva, što se često tumači kao zatvor.

Djeca koja su započela s dohranom, a pate od zatvora trebala bi unositi više tekućine. Probavu potiču guste kašice od šljiva, kruški, jabuka ili marelice, a preporučuje se izbjegavanje namirnica koje usporavaju rad crijeva, kao što su banane ili mrkva.

Majke koje moraju odabrati zamjensko mlijeko kada ne doje ili dojenje nije moguće, a čija djeca pate od zatvora za pomoć oko odabira mliječnog pripravka trebale bi se obratiti svojem pedijatru.
S više od 150 godina stručnosti i napornog rada, Nestlé® je postavio temelje za istraživanje i inovacije u prehrani dojenčadi i male djece.
Nestlé® stručnjaci razvili su NAN® Comfortis liniju proizvoda uzimajući u obzir prehrambene potrebe dojenčadi i male djece kako bi ispunili zahtjeve naših malih jedinstvenih potrošača.
Za više informacija upitajte vašeg liječnika ili posjetite www.nestlebabyandme.hr stranicu.


_____________________________________________________________________________________________________
Važna napomena: Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života. Nestlé u potpunosti podržava tu odluku te nastavak kontinuiranog dojenja, s unošenjem komplementarne hrane prema savjetu liječnika. Zdrava prehrana tijekom trudnoće i nakon porođaja pomaže u stvaranju zaliha hranjivih sastojaka potrebnih za održavanje zdrave trudnoće te pripremi i održavanju dojenja. Uvođenje djelomičnog hranjenja mliječnom formulom može imati negativan učinak na dojenje, razmotrite posljedice prije donošenja odluke da ne dojite. Važno je da dijete ima koristi od raznolike i uravnotežene prehrane, kao prvog koraka k zdravom načinu života.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju