Redovne školske i poslovne aktivnosti zamka su kad je naša tjelesna aktivnost u pitanju. Nacionalni projekt Aktivna Hrvatska u suradnji s dječjim SOS selom Lekenik predstavlja vježbe koje će vama, djeci ili pak ukućanima pomoći da budemo aktivniji i zdraviji u jesenskim i zimskim mjesecima

Tjelesna aktivnost predstavlja jedan od temeljnih uvjeta za normalan rast i razvoj djece te pridonosi očuvanju i unapređenju njihova zdravlja. Naime, redovitim tjelesnim aktivnostima potičemo rad mišića, održavajući na taj način njihovu funkciju primarno zaduženu za zdravlje lokomotornog sustava. Važno je i u ovom razdoblju s aspekta roditelja učiti dijete, ukoliko nije dio nekog sportskog kluba ili usmjerenog trenažnog procesa da i dalje bude aktivno pa barem i 20-ak minuta dnevno kod kuće.

Naravno, vježbanje mora biti i zabavno stoga vrlo je jednostavno u svakodnevnu rutinu "ubaciti" nekoliko setova vježbi koje roditelji i djeca čak mogu izvoditi u paru.

Najvažniju ulogu u tjelesnom razvoju djeteta i u životnom stilu koji je svakodnevno ispunjen sa tjelesnom aktivnošću zasigurno imaju roditelji i treneri

Govorimo li o istraživanjima vezanim za tjelesnu aktivnost u svijetu koja upućuju na trend opadanja razine tjelesne aktivnosti zadnjih 20 godina te u skladu s tim povećanje sjedilačkog načina života, postotka prekomjerne težine pa čak i pretilosti kako starijih tako i djece. Nevjerojatno djeluje podatak da je u svijetu čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo te ukoliko se sadašnji trendovi nastave, procjenjuje se da bi ih do 2025. godine moglo biti oko 70 milijuna.

Najvažniju ulogu u tjelesnom razvoju djeteta i u životnom stilu koji je svakodnevno ispunjen sa tjelesnom aktivnošću zasigurno imaju roditelji i treneri. Navedeni set od nekoliko vježbi pokazuje kako roditelji i dijete mogu biti aktivni samo 15-ak minuta dnevno sa jednostavnim rekvizitom te time aktivirati cijelo tijelo i koristiti dobrobiti od tjelesne aktivnosti.

Prilikom zajedničkog treninga djece iz SOS dječjeg sela Lekenik i tima Aktivne Hrvatske snimljene su vježbe koje će vam biti itekako korisne, koje možete raditi u paru s članom obitelji, prijateljem ili cimerom. Zamjenska mama Iskra koja ima 28 godina, u SOS Dječjem selu Lekenik radi kao SOS mama dvije i pol godine.

U SOS kući Mak ima petero djece na skrbi, tri dječaka i dvije djevojčice. Svaka SOS mama živi u SOS Dječjem selu, odgaja djecu, kuha im, pere za njih, uči s njima, tješi ih kad im je teško, veseli se s njima kad su radosni – ona je njihov oslonac u životu, rame za plakanje, topao zagrljaj te im pruža svu ljubav koju zaslužuju svojim rođenjem. Ona ima po ugovoru pravo na godišnji odmor i bolovanje no, uglavnom žive u SOS kući s djecom 24 sata dnevno/365 dana u godini.

U našoj SOS kući Mak držimo se one ‘u zdravom tijelu, zdrav duh'. Tako se nastojimo zdravo hraniti i jela pripremati koristeći zdrave namirnice iz našeg vrta, kojeg obrađujemo u dvorištu SOS kuće. Kako sam ja velika pobornica sporta i vježbanje me veseli, svakoga jutra svi članovi naše SOS obitelji sudjeluju u vježbanju.

Mi zapravo sve zajedno radimo: vježbamo, kuhamo, učimo, igramo se, smijemo se i plačemo. Pored tri velika dječaka, osnovnoškolca, u kući odrastaju i dvije djevojčice od kojih malena Ivana najviše voli vježbati. Ona je moja najbolja partnerica kada je sport u pitanju i vjerujem da ću je uspjeti naučiti zdravim navikama i zdravom načinu života, otkrila je Iskra.

VJEŽBANJE KOD KUĆE
Vježbe koje je moguće izvoditi kod kuće su brojne. Stoga, ujutro bi bilo poželjno odraditi vježbe razgibavanja i jačanja, kako biste pripremili tijelo za aktivnosti koje nas čekaju tijekom dana. Uvečer bilo bi dobro kratko se istegnuti, kako biste rasteretili i opustili mišiće te napraviti vježbe disanja kako biste umirili organizam i pripremili se za kvalitetniji san.

1. Izdržaj u skleku u paru - U poziciji upora na rukama zadržite poziciju bez propadanja kukova, pokušajte prilikom zadržavanja imati aktivne mišiće stražnjice. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 30 sekundi.

2. Čučanj u paru ruke gore s ručnikom
Zadržite ruke iznad tijela i širite ručnik te izvedite čučanj. Prilikom izvedbe koljenima ne dozvolite da odlaze prema unutra te težina tijela neka bude na stražnjem dijelu stopala. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 8 ponavljanja.3. Iskorak u paru ruke ispred tijela
Rukama ispred tijela širite ručnik prema van te izvedite iskorak. Prilikom izvedbe iskoraka ne dozvolite da koljeno prednje noge prelazi projekciju prstiju te da je trup čvrst i kralježnica u neutralnoj poziciji. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 5 puta svaka noga.4. Vučenje s ručnikom sjedeći u paru
U paru, zadržite ravna leđa te povlačite naizmjenično ručnik prema natrag. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 10 ponavljanja svaka ruka.
5. Ležeći zgib
- Ležeći na prsima lagano odignite trup od podloge te povlačite ručnik prema dolje. Pokušajte cijelo vrijeme ručnik širiti prema van i spajati lopatice prilikom vučenja ručnika prema dolje. Vježbu ponovite kroz 2 serije po 12 ponavljanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju