Kupovanje pernate jakne nije jeftina investicija, stoga svi s oprezom pristupamo njihovu pranju. Uglavnom se preporučuje da ih nosimo na kemijsko čišćenje, ali ponekad smo prisiljeni oprati ih kod kuće u perilici.

Mnogi su prilikom pranja i sušenja tog odjevnog komada iskusili velike probleme, koji su znali rezultirati skupljanjem perja u unutrašnjosti jakne, zbog čega je ona izgubila svoj originalni oblik. Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, pročitajte naše savjete.

PRANJE

1. Nemojte prati više jakni odjednom. Pernata jakna napuhnut će se tijekom pranja i zauzeti većinu prostora unutar bubnja, stoga nemojte prenatrpati perilicu i perite samo jednu jaknu.

2. Ne koristite klasični deterdžent. Obavezno perite jakne od perja s tekućim deterdžentom za osjetljivo rublje ili pak specijaliziranim deterdžentom za taj tip odjeće.

3. Prije pranja u perilicu ubacite loptice. Silikonske ili pak teniske – izaberite sami, i nikako nemojte zaboraviti staviti loptice jer će one pomoći u sprječavanju grudanja perja tijekom pranja. Nemojte se preplašiti ako jakna iz perilice izađe neprepoznatljiva jer ćete je pravilnim sušenjem vratiti u prvobitno stanje.

4. Perite pernate jakne na programu za osjetljivo rublje.
Svaka perilica ima drukčije programe, ali za pranje jakni od perja uvijek birajte one za osjetljivo rublje tijekom kojih temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 Celzijevih stupnjeva.

5. Ne perite je previše i izbjegavajte centrifugu. Jakne od perja ne morate prati više od jednom ili maksimalno dva puta godišnje, a kada ih perete, nemojte koristiti centrifugu.

SUŠENJE

Ako ćete je sušiti na zraku, pričekajte vjetrovit dan. Pranje pernate jakne planirajte unaprijed i obvezno provjerite prognozu vremena prije toga ako je namjeravate sušiti na zraku. Naime, poželjno je da vrijeme bude vjetrovito jer će upravo vjetar pomoći u bržem i lakšem sušenju jakne.

2. Redovito rastresajte jaknu tijekom sušenja. Možete je staviti na štrik ili pak položiti na stalak za sušenje, ali obavezno je rastresajte s gornje i donje strane kako biste rasporedili perje. Primite je za kragnu ili gornji dio i protresite, a zatim i za donji dio pa ponovite postupak rastresanja.

3. Obratite pažnju na grude perja. Pernatoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana ako je sušite tijekom vlažnog i hladnog vremena i bez pomoći vjetra. Dokle god imate problema s razbijanjem i rastresanjem gruda perja, to znači da je jakna iznutra još uvijek vlažna pa se perje zbog toga ne odvaja. Jakna naizgled i na opip može djelovati potpuno suho, ali grude su znak da se iznutra još uvijek nije osušila.

4. Budite oprezni sa sušenjem u sušilici. Ako ćete jaknu sušiti u sušilici, uvijek to radite na najnižoj temperaturi, nikada na visokoj. Brzinsko sušenje na visokoj temperaturi osušit će je samo izvana, a iznutra je ostaviti vlažnom. U sušilicu obvezno stavite silikonske ili teniske loptice baš kao i kod pranja.

5. Centrifuga je posljednje rješenje za skupljeno perje. Pranje i sušenje pernate jakne u kućnoj radinosti uvijek je riskantno i morate znati da uvijek postoji mogućnost da se ošteti. Upravo se zato ne preporučuje korištenje centrifuge tijekom pranja.

Međutim, kada ste u potpunosti osušili svoju jaknu, ali niste zadovoljni konačnim izgledom i načinom na koji se perje rasporedilo, jaknu možete staviti na program suhe centrifuge na najslabijoj jačini. To vam može pomoći da u potpunosti rastresete perje, ali neka to uvijek bude posljednje rješenje.

Zimska jakna Važna je i boja: Modeli jakni koje ne bismo smjeli prati u perilici

Provjerite na etiketi smijete li jaknu staviti u perilicu rublja Najveća greška s pranjem zimskih kaputa i jakni koja nas može skupo koštati

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju