Hladnjak nije tek kutija u kojoj hladimo hranu. Radi se o uređaju koji osigurava sve potrebno kako bi u njemu pohranjeni proizvodi ostali na optimalnoj razini, a kako bismo što duže sačuvali kvalitetu i svježinu namirnica dobro je znati i kojim namirnicama najbolje odgovara određeno mjesto u hladnjaku.

Također, važno je i pravilno pohranjivati hranu kako bi se smanjio rizik od kontaminacije, a neugodni mirisu su samo dio problema jer postoji rizik od nastanka i širenja plijesni ako se hrana ne skladišti pravilno.

Održavanje hrane na optimalnoj temperaturi ispod 4 stupnja pomoći će vašoj hrani da ostane sigurnija duže vrijeme.U nastavku pročitajte još neke savjete kojih se dobro držati.

Opće smjernice

Jedna od najvećih grešaka koju mnogi rade je pretrpavanje hladnjaka. Naime, previše hrane blokira protok zraka, hladnjak teže radi i u konačnici neki njegovi dijelovi ostaju topliji od drugih.

Ako posvetite malo pažnje pravilnom smještanju hrane, moguće je održavati dobar protok zraka i ujednačenu temperaturu. Kako biste to osigurali, ne stavljajte hranu uz stražnje ili bočne strane kako bi zrak mogao strujati između dijelova hladnjaka. Uvijek ostavite barem malo prostora.

Također, kada se zaprlja, hladnjak očistite, a jednom u tri mjeseca obavite potpuno čišćenje na način da izvadite sve ladice i police i očistite ih vrućom vodom i sredstvom za pranje.

Kako biste pomogli održavanju svježeg mirisa u hladnjaku, na drugu ili treću policu možete staviti otvorenu kutijicu sode bikarbone. Na kutiju napišite datum stavljanja i mijenjajte je svakih jedan do tri mjeseca.

Pretinci

U tipičnom hladnjaku postoji nekoliko odjeljaka, a razumijevanje načina na koji se u svakom od njih regulira temperatura olakšat će vam pronalazak pravog mjesta za pohranu namirnica.

Glavni odjeljak

Glavni odjeljak je mjesto gdje se pohranjuje najveći dio hrane i obično ima nekoliko polica.

  • Na donjim policama čuvajte sirovo meso, suhomesnate proizvode i ribu (ako ih nećete brzo koristiti pohranite ih u zamrzivač). Tu čuvajte i mlijeko i jaja jer je u ovom dijelu temperatura obično najniža.

Greška koju mnogi rade je ta da čuvaju jaja i mlijeko na vratima hladnjaka. Pokušajte se riješiti ove navike.

  • Ostatke hrane te gotova jela možete čuvati na gornjim policama koje također imaju dosljednju temperaturu. Ostatke obavezno pospremite u posude s poklopcem kako se ne bi širio miris. Na gornjim policama mogu biti i mliječni proizvodi poput jogurta i sira.
  • Na vratima čuvajte stvari koje se ne kvare tako lako kao što su voda, sokovi i druga hrana koja ima prirodne konzervanske poput začina i džemova. U vrata ne stavljajte namirnice koje su lako kvarljive poput mlijeka jer je temperatura na vratima često nestabilna.
  • Ladice su mjesto za pohranjivanje voća i povrća. Ono što je dobro izbjegavati je čuvanje mesa s voćem i povrćem jer se povećava rizik unakrsne kontaminacije.

Dodatne napomene

  • što je više moguće držite sirovu i kuhanu hranu odvojenima kako ne bi došlo do kontaminacije
  • budite oprezni s mesom
  • redovito čistite hladnjak
  • nakon otvaranja staklenke (npr. džemove) čuvajte u hladnjaku
  • ne stavljajte vruću hranu u hladnjak.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju