Ako se bavite uredskim poslom, velike su šanse da sjedite na stolcu barem osam sati dnevno svaki dan. Kao posljedica toga možda ste primijetili bol u ovom predjelu tijela, ili čak promjenu oblika polutka. Evo što možete učiniti da biste povratili gipkost ovoga dijela tijela


Tijekom dugotrajnog sjedenja mišići stražnjice su potpuno neaktivni, zbog čega oni mogu početi gubiti svoj oblik i elasticitet.

'S obzirom da stražnjica utječe na pokretljivost kukova, rotaciju i stabilnost zdjelice, ono što je loše za vašu stražnjicu, negativno utječe i na ostatak vašeg tijela,' ističe fizioterapeut Don Giordano iz centra Bespoke Treatments Physical Therapy.

Neaktivnost odnosno dugotrajno sjedenje steže bočnoslabinski mišić, krivi kralježnicu, mijenja položaj tijela i uzrokuje bol u leđima.

Neaktivna stražnjica steže bočnoslabinski mišić, krivi kralježnicu, mijenja položaj tijela i uzrokuje bol u leđima.

'Naravno da se negativne posljedice neće odmah vidjeti, ali nakon pet godina sjedenja za stolom, velike su šanse da će se moći primijetiti,' kaže fizioterapeut i naglašava kako se to posebno događa kod ljudi koji ne ustaju od stola duže vrijeme, a na stolcu sjede u iskrivljenom položaju.

'Ako kukovi i mišići stražnjice ne rade dobro, povećava se pritisak sve do koljena i zglobova,' dodaje Don Giorgdano.

Slabljenje mišića

Dugotrajno sjedenje u iskrivljenom položaju može dovesti do mišićne atrofije, odnosno slabljenja mišića te se zbog toga može promijeniti oblik ovoga dijela tijela.

Vježbate li redovito, nemate razloga za brigu. Stručnjaci savjetuju pilates kako biste očvrsnuli 'core' tijela te ispravili držanje.

Privatni trener Adam Gallo iz centra Brooklyn Boulders Queensbridge kaže da mu mnogi klijenti dolaze upravo zato što žele preokrenuti posljedice dugotrajnog sjedenja.

'Mnogi u srednjim dvadesetim godinama više posvećuju pažnju svojoj karijeri nego tjelovježbi. Jednog dana pogledaju se i ogledalo i shvate da su im se mišići i koža stražnjice opustili i da trebaju nešto poduzeti.'

Da bi spriječili ove posljedice možete se poslužiti sljedećim uputama za pravilno sjedenje i vježbe:

1. Prilagodite stolicu tako da su vam bokovi nešto viši od razine koljena. Stopala držite ravno ispred sebe oslonjena cijelom dužinom o pod.

2. Donji dio leđa oslonite – ili dobrom stolicom ili jastučićem. Ramena izravnajte, ali ih držite u opuštenom stanju.

3. Ekran računala trebao bi vam biti u ravnini očiju ili malo ispod nje. Ako vam je ekran prenisko postavljen glavu ćete sagnuti prema naprijed.

4. Laktovi bi vam trebali biti postavljeni u visini stola, a tipkovnica bliže rubu, kako prstima ne biste trebali 'loviti' tipke.

5. Vježbate li redovito, nemate razloga za brigu. Stručnjaci savjetuju pilates kako biste očvrsnuli 'core' tijela (mišići čija je glavna funkcija stabilnost lumbalno-zdjelične regije, povezivanje gornjih i donjih ekstremiteta sa središtem tijela i stvaranje intraabdominalnog pritiska) te ispravili držanje.

Dobrodošle su i sve vježbe za bokove, kukove i stražnjicu, a fizioterapeut Don Giordano tvrdi da čučnjeve možete raditi čak i kada sjedite. Ovdje pronađite idealnu vježbu za vaš oblik stražnjice.

'Aktivirajte mišiće stražnjice stišćući ih zajedno i dok sjedite. Ako osjećate bolove u ovom predjelu tijela smanjite ih tako što ćete jednom dnevno upotrijebiti foam roller na ovom dijelu, nogama i bokovima.'

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju