U doba kada pretilost postaje veliki problem suvremenog društva, sve se više spominje pojam ovisnosti o hrani.
'Hrana bogata šećerom i mastima najprije može stvoriti ovisnost. Takve vrste hrane postaju 'neškodljiva' droga današnjice. Kada se govori o ovisnosti o šećeru, ponajprije se misli na konzumni konzumni (bijeli šećer) i na procesiranu hranu', ističe nutricionistica Mateja Mrmić.
Konzumiranje hrane za čovjeka predstavlja hedonizam te smo skloni biranju određenih vrsta namirnica i hrane koju volimo, a obrazac ponašanja kojeg karakterizira prekomjeran unos hrane (a pogotovo procesiranih i šećerom bogatih namirnica) se smatra ovisničkim. Pokušavate li svoju liniju i prehranu dovesti u red, bitno je znati i koliko kalorija dnevno unosite. Izračunajte kalorije pomoću kalkulatora koji vam otkriva koliko još možete pojesti slatkog.Hrana bogata šećerom i mastima može kod ljudi stvoriti ovisnost jer komponente takve hrane djeluju na mozak kao droga
'Čovjek koristi slatku hranu kao utjehu za negativna emotivna stanja te se stvara trenutni osjećaj zadovoljstva i sreće. Razlog tomu je utjecaj hrane na neurotransmiter dopamin koji je dio sustava nagrađivanja te čovjek podliježe tomu da se u stanju nezadovoljstva, tuge i depresije, 'nagradi' slasticom zbog čega se osjeća bolje (porast razine dopamina). No, taj je osjećaj trenutan i brzo blijedi.
Tada se javlja osjećaj nezadovoljstva i tjeskobe, raste želja za ponovnim nagrađivanjem, dolazi do toga da određenu namirnicu želimo sve više zbog poticanja osjećaja zadovoljstva (nagrađivanje). Taj začarani krug vodi do prekomjernog unosa i polako se stvara ovisnost za fizičkim i emocionalnim užitkom kojeg pruža hrana bogata šećerom', objašnjava Mateja te otkriva pokazatelje ovisnosti o šećeru (hrani):
1. Konzumirate hranu zbog želje za određenom namirnicom, a ne zato što ste gladni. Pojedete puno više od planiranog i smatrate da će hrana otkloniti osjećaj tjeskobe i nezadovoljstva.
2. Osjećate se tromo i umorno nakon prejedanja i jedete dok vam ne postane loše. Konzumiranje velike količine hrane u vama stvara osjećaj nezadovoljstva zbog prejedanja.
3. Primjećujete pojavu zdravstvenih i socioloških problema zbog prejedanja, no svejedno nastavljate s istim obrascem ponašanja.Osjećate se tromo i umorno nakon prejedanja i konzumiranje velike količine hrane u vama stvara osjećaj nezadovoljstva zbog prejedanja - jedan je od simptoma ovisnosti o šećeru
'Nađete se u poziciji da izbjegavate situacije u kojima biste se mogli prejesti ili suprotno tomu, smatrate da nema hrane koju biste voljeli pojesti', pojašnjava Mateja.
4. Trebaju vam sve veće količine hrane (slatke hrane, određene namirnice za kojom žudite) kako biste osjetili zadovoljstvo i smanjili negativne osjećaje.
5. Brinete se zbog činjenice da morate smanjiti unos određene hrane.
'Osjećate tjeskobu, uzrujanost i nezadovoljstvo kada morate prestati konzumirati određenu namirnicu', napominje Mateja.
6. Ukoliko neku namirnicu nemate na raspolaganju, poduzet ćete sve da dođete do nje.
7. Nakon što ste prestali konzumirati određene namirnice, želja za njima vam se samo pojačava.
Kako smanjiti potrebu za šećerom?
- čitajte deklaracije na hrani i birajte namirnice koje ne sadrže dodani šećer; uvijek imajte na umu da je ovisnost o šećeru vrlo štetna i da ćete učiniti neprocjenjivo puno za vlastito zdravlje čim i malo smanjite njegovu konzumaciju
- pokušajte u prehranu uvesti kokosovo ulje koje će vam, poput šećera, brzinski podići razinu energije, ali bez učinka još bržeg i većeg spuštanja energije; kokosovo ulje također smanjuje žudnju za slatkim i šećerom općenito
- ukoliko nikako ne možete prestati misliti na slatkiše koje ste spremili u ladicu ili pak na ostatke torte od jučerašnje proslave, jednostavno izađite i prošećite na desetak minuta ili si nađite neku zanimaciju
Prirodan šećer koji se nalazi u voću svakako je bolji od bilo kojeg dodanog šećera. Ipak, dobro je znati koliko šećera unosite u organizam kad jedete neobrađenu voćku, smoothie ili voćnu salatu. Ovo je 5 vrsta voća s najviše i najmanje šećera.