Obožavamo nove cipele, ali prvo nošenje može biti poprilično bolno te ponekad zna završiti sa žuljevima. Upravo zato pronašli smo nekoliko savjeta uz koje će to iskustvo biti lakše i jednostavnije


1. Pamučne čarape će vas spasiti

Pronađite debeo par pamučnih čarapa i preko njih obujte nove čizme. Nosite ih po kući sve dok vas ne počnu stiskati na određenim dijelovima. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko dana dok ne razvučete čizme dovoljno za udobno nošenje po vani.

Nove čizme uvijek možete odnijeti kod postolara. Ovisno o materijalu od kojeg su napravljene, oni mogu cipele proširiti i produžiti do jednog broja.

2. Omekšajte čizme s izvorom topline
Čizme će se lakše razvući ako ih izložite nekom izvoru topline dok ih nosite na nogama. Primjerice, mogli biste ih izložiti toplom zraku iz sušila za kosu. Nemojte samo „fenirati“ čizme predugo da ne uništite materijal od kojeg je obuća napravljena.

3. Ponesite drugi par cipela sa sobom
Jeste li si ikad čestitali na kupnji udobnog para cipela, a par sati nakon toga shvatili da ste napravili užasnu pogrešku? Nema ništa gore nego kad u pola radnog vremena shvatite da će povratak kući u novim čizmama biti prava muka.

Upravo zato ponesite sa sobom rezervni par cipela koji ćete obuti kada vas nove čizme počnu stiskati. S vremenom će se čizme biti dovoljno razgažene za cjelodnevno nošenje.

4. Isprobajte trik sa zamrzivačom
Ako nemate vremena niti strpljenja za postepeno širenje novih cipele, postoji trik s kojim biste iste rezultate trebali postići preko noći. Napunite dvije kuhinjske vrećice vodom, dobro ih zatvorite i zalijepite. Svaku vrećicu postavite u nove čizme, pa ih stavite u zamrzivač preko noći.

Izvadite ujutro čizme iz zamrzivača, pustite da se otopi led, pa izvadite vrećice. Ovaj bi postupak trebao opustiti kožu te vam zajamčiti ugodnije nošenje cipela. Pripazite samo da postavite vrećice koje su dobro zatvorene, kako voda ne bi razmočila kožu i uništila novi par.

5. Odnesite ih kod profesionalaca
Nove čizme uvijek možete odnijeti kod postolara. Ovisno o materijalu od kojeg su napravljene, oni mogu cipele proširiti i produžiti do jednog broja, a cijeli postupak trajat će dan ili dva. Dakako, ovo rješenje je i najskuplje, a koštat će otprilike od 20 do 50 kuna po paru.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju