Jedna od strepnji svakog roditelja svakako je razdoblje života kada njegovo dijete počinje stupati u seksualne odnose. Pojavljuju se tada mnoge nedoumice, pitanja, strahovi, kako uopće s djetetom razgovarati o odgovornom seksualnom ponašanju i seksu općenito. Donosimo 5 savjeta kako s djetetom razgovarati o seksu te 4 istine koje mora znati svaki roditelj

1. Vrlo je bitna dob mlade osobe kada se govori o stupanju u spolne odnose. Osim dobi bitne su fizička i psihička zrelost.

'Često me mladi pitaju kada je najbolje doba za počinjenje seksualne aktivnosti, a ja im odgovaram da je to čisto individualna kategorija. Jer netko je sa 16 ili 17 godina dovoljno psihički i fizički zreo, a netko nije niti s 18 godina.

Fizička zrelost znači da je razvijenost spolnog organa u skladu s godinama života.

Koja je primjerana dob djeteta za prvi razgovor o seksu? Kod djevojaka kada dobije prvu menstruaciju, a kod mladića od 13. ili 14. godine

Na našim prostorima prva menstruacija dolazi s 12 ili 13 godina života, a seksualna zrelost se postiže par godina iza toga i to bude obično oko ili iza 16. godine života', govori ginekolog, doc. dr. sc. Dubravko Lepušić.

Što se tiče psihičke zrelosti, tu je svakako bitan odgoj i to prvenstveno roditelja, a onda i škole i cjelokupne okoline u kojoj mlada osoba živi. Psihička zrelost znači da je mlada osoba upoznata i dobro zna kako se zaštititi od spolnih bolesti, kako ući uopće u spolnu aktivnost, a da to ne bude rizik za njihovo zdravlje.

2. Spolno odgovorno ponašanje mladih znači:

- stabilna veza s vjernim partnerom, neimanje spolnih odnosa, pogotovo rizičnih, bez zaštite (kondom ili pilule)
izbjegavanje prerane seksualne aktivnosti (prije 15. godine radi fizičke i psihičke nezrelosti tih osoba) te spolnih odnosa s osobom rizičnom na neku spolnu bolest
- provođenje spolne higijene

'Sva ta znanje i vještine mladi dobivaju kroz zdravstveni odgoj čiji sam bio jedan od autora. Provodeći adekvatnu edukaciju mladih kroz vježbe, radionice, rada u grupama i uopće aktivnostima gdje će mladi biti aktivno uključeni u tu problematiku svakako daje najbolje rezultate.

To se i dokazalo u zemljama gdje je zdravstveni odgoj s tim temama etabliran desetljećima kao što su na primjer Finska, Švedska ili Nizozemska', navodi Lepušić.

Pilule za kontracepciju koristi svega oko 12 posto djevojaka u Hrvatskoj, kondom koristi oko 60 posto mladih, ali pri prvom odnosu tek 40 posto

3. Primjerena dob za prvi razgovor o seksu kod djevojaka j kada dobije prvu menstruaciju, a kod mladića od 13. ili 14. godine.

'U Hrvatskoj je još uvijek u tradiciji da roditelji nevoljko razgovaraju s djecom o tim temama. Ili pak otac šalje dijete majci jer 'nije još vrijeme za takav razgovor', a isto tako odgovori i majka te šalje dijete ponovno ocu. Moje je mišljenje da bi i majka i otac trebali razgovarati o tim temama s mladima.

Naravno ti prvi razgovori ne bi bili o seksualnoj aktivnosti već o spolnoj higijeni i prvim zdravstvenim pregledima. Razgovori o kontracepciji ili spolnoj aktivnosti dolaze na red kroz godinu ili dvije, no prije toga treba mlade osobe pripremati na tu vrstu razgovora', kaže Lepušić.

4. U Hrvatskoj mladi prvi spolni odnos u prosjeku imaju sa 16 godina, a upotreba kontracepcije je relativno niska ako se usporedi s njihovim vršnjacima u zapadnoj Europi.

Pilule koristi svega oko 12 posto djevojaka (naspram oko 30 posto u EU), kondom pri spolnom odnosu koristi oko 60 posto mladih, ali pri prvom odnosu tek 40 posto što je jako bitno jer većina spolnih bolesti inficira organizam upravo pri tom prvom odnosu.

'Vrlo malo mladih razgovora s roditeljima o seksu i njihovo znanje o spolnim odnosima uglavnom se, nažalost, bazira na neformalnim izvorima kao što su prijatelji, internet, tiskovni i elektronski mediji. Zato je važnost zdravstvenog odgoja doista velika', ističe Lepušić.

Kako bismo potaknuli roditelje da sa svojom djecom razgovaraju o seksu, donosimo 5 savjeta kako da taj razgovor prođe ugodnije i lakše.

1. Uhvatite pravi trenutak
Kada se na televiziji pojavi emisija, film ili glazbeni video koji ima veze s odgovornim seksualnim ponašanjem iskoristite to kao povod za razgovor. Svakodnevni trenuci, poput vožnje u automobilu ili spremanja kupljenih namirnica, nekad su najbolja prilika za razgovor.

2. Nemojte 'propovijedati'
Vodite razgovor s djetetom, nemojte samo vi govoriti. Pokažite zanimanje prema onome što dijete misli o seksualnosti i vezama. Tako ćete moći razmijeniti informacije i djetetu na njegova pitanja dati odgovore koji će rezonirati sustav vjerovanja koje dijete razvija za sebe.

3. Govorite mu iz vlastitog primjera i iskustva
Kako bi razvilo pravilnu sliku o ljubavi i seksu pomoći će i to da dijete zna kako su se njegovi roditelji upoznali, zaljubili, zavoljeli, odlučili osnovati obitelj.

Mama svojoj kćeri može ispričati i kako je i njoj neki dečko, prije nego je upoznala tatu, slomio srce kako bi iz prve ruke znala da će slomljeno srce zacijeliti i da ljubavne patnje neće trajati zauvijek, kako se tinejdžerima često čini.

4. Potičite djetetov osjećaj samosvijesti i samopouzdanja
Dajte djetetu do znanja da vas zanima njegovo mišljenje i osjećaji u vezi bilo koje teme, seksualnosti, škole, religije, budućnosti, itd. Kada dijete podijeli s vama svoje osjećaje pohvalite ga zbog toga. Na opušteni način objasnite mu krive informacije koje ima te potičite razvoj pravilnog sustava vrijednosti kod djeteta kad god ste u prilici.

5. Razgovarajte s dozom humora
Seksualnost, u većini svojih aspekata, može biti i šaljiva tema za razgovor unutar obitelji. Dok s djetetom razgovarate o seksu zadržite dozu humora – razgovor ne mora biti napet i neugodan osim ako ga sami ne učinite takvim.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju