Dječji tantrumi ili izljevi bijesa mogu biti izuzetno izazovni za roditelje. Ipak, mogu se smanjiti ili barem ublažiti jednom kada do njih dođe.

Tantrumi ili izljevi bijesa dolaze u različitim inačicama, no najčešće uključuju veliku eksploziju bijesa i frustracije. Dijete tada najčešće plače, vrišti, ima savijena leđa, udara nogama i rukama, u nekim slučajevima može doći i do povraćanja, lomljenja predmeta i velike agresivnosti.

Najčešći su u dobi do prve do treće godine, no mogu se zadržati i kasnije ako djeca do tada nisu usvojila prikladnije načine izražavanja ili upravljanja emocijama. Između prve i treće godine života djeca počinju razvijati svoje socijalne i emocionalne vještine.

Vrlo često još nisu u stanju izraziti svoje emocije, a imaju ih baš kao i mi odrasli. Također otkrivaju kako način na koji se ponašaju može utjecati na druge ljude, ponajprije roditelje. Primjerice, ako dijete vidi da će uz malo plača dobiti sve što poželi, tada će tu radnju ponavljati bezbroj puta.

Ipak, postoje neki segmenti koji mogu povećati izglede za pojavu tantruma, a to su temperament, jake emocije, situacije s kojima se još ne znaju nositi poput naglog gubitka omiljene igračke, te stres, glad, umor ili pretjerana stimulacija osjetila.

KAKO SMANJITI TANTRUME?
Ipak, postoje stvari koje možete učiniti kako biste smanjili vjerojatnost da će se dogoditi izljevi bijesa.

Smanjite stres. Umorna, gladna i prestimulirana djeca češće doživljavaju napade bijesa. Sve te situacije za njih predstavljaju izvor stresa.

Vrištanje, udaranje nogama, plač i bacanje stvari samo je dio dječjih tantruma.

Prilagodite se djetetovim osjećajima. Ako ste svjesni osjećaja svog djeteta, možda ćete moći osjetiti kada se počne „spremati oluja“. Možete razgovarati o tome što se događa i pomoći svom djetetu da se nosi s teškim osjećajima. Možda ćete također moći odvratiti pažnju svom djetetu. Nemojte ga pitati je li normalno.

Identificirajte okidače bijesa. Na primjer, vaše dijete može imati napade bijesa dok kupujete u trgovini. Da biste smanjili šansu za to, krenite u kupovinu kada je dijete sito i odmorno.

KAKO REAGIRATI KADA SE TANTRUMI POJAVE?
Koliko se god trudili, životne okolnosti dovest će do toga da nekad jednostavno ne stignemo spriječiti izljev bijesa u dolasku, no evo što možete napraviti kada se oni dogode.

1. Ostanite mirni
Ili se pretvarajte da ste mirni. Ako dijete vidi da ste uzrujani, ta će se emocija prenijeti na njega i dodatno otežati već ionako nemilu situaciju. Kada govorite, neka vam glas bude miran i ujednačen.

2. Ostanite blizu djeteta
Iako je vrlo teško ostati sabran u toj situaciji, dijete mora znati da ste svejedno tu. Samo ga zagrlite. Nemojte ga pokušavati na silu izvući iz trgovine ili s igrališta jer će to samo pogoršati situaciju. Čučnite tako da budete na njegovoj visini i samo budite tu.

3. Budite dosljedni u svom pristupu
Ako djetetu ponekad dajete ono što želi kada ima napade bijesa, a ponekad ne, problem bi se mogao pogoršati. Tada dijete dobiva dvoznačne poruke. Mora znati da njegovo određeno ponašanje ima određenu posljedicu i u tome treba uistinu biti dosljedan.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju