Sezona radova u vrtu u punom je jeku i svatko tko ima tu mogućnost barem će kutak dvorišta pretvoriti u svoju malu oazu u kojoj će uzgojiti najljepše cvijeće ili fino domaće sezonsko voće i povrće. Treba li vam dodatna motivacija da uzmete grabljice i lopaticu u ruke, donosimo izračun kalorija koje možete potrošiti ako jedan sat radite u vrtu.

 

Vrtlarenje je aktivnost koja blagotvorno i umirujuće djeluje na naše tijelo i um. Toliko je dobrobiti vrtlarenja, a jedna je i ta da topi kalorije.

'Kada radite u vrtu aktivirate skoro svaki mišić u tijelu, pogotovo leđa, ruke, abdomen, stražnjicu, bedra i ruke'

Osim što pomaže u topljenju kalorija, odnosno mršavljenju, vrtlarenje povoljno djeluje na zdravlje, kondiciju i mnoge organe.

1. Srce
Vrtlarenje pomaže u jačanju srca, povećava izdržljivost i snagu te na taj način smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

2. Želudac
Zbog redovitog izlaganja bakterijama koje se nalaze u zemlji, ljudi koji rade u vrtu otporniji su na bolesti i imaju snažniji imunitet.

3. Mišići
Kada radite u vrtu aktivirate skoro svaki mišić u tijelu, pogotovo leđa, ruke, abdomen, stražnjicu, bedra i ruke. Jaki mišići popravljaju držanje te mogu zaštiti tijelo od ozljeda i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

4. Leđa
Konstantnim saginjanjem i dizanjem mišići leđa cijelo vrijeme su aktivni te se tako jačaju. Ne zaboravite savinuti koljena kako biste izbjegli moguće istegnuće leđa.

5. Stražnjica i bedra
Dok vrtlarite radite i čučnjeve čime učvršćujete mišiće stražnjice. Dok gurate tačke ili plijevite jačate mišiće bedara.

6. Trbuh
Dok plijevite klečeći na koljenima i rukama, grabljate, palite kosilicu koristite abdomen te tako jačate trbušne mišiće i učvršćujete centar tijela.

7. Ravnoteža i fleksibilnost
Redovitim vrtlarenjem ojačat ćete mišiće gležnjeva i stopala zbog čega će vam se poboljšati ravnoteža i fleksibilnost, čime ćete pak smanjiti rizik od ozljeda i padova.

8. Mentalno zdravlje
Vrtlari imaju manju razinu hormona stresa kortizola, bolje spavaju, lakše se opuštaju i dobrog su mentalnog zdravlja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju