Četiri neugodne situacije mnogima svakodnevno predstavljaju problem. Saznajte kako ih možemo svladati u nekoliko sekundi.

1. CRVENJENJE LICA

Kada crvenilo nije rezultat fizičkog nego emotivnog stresora poput nervoze, neugode ili straha, krivnju za ovu tjelesnu reakciju možemo svaliti na veliki nalet adrenalina. Ispuštanje ovog hormona u tijelu pojačava cirkulaciju, a ona pak povećava dotok krvi u vaše lice. U tom dijelu tijela nalazi se veliki broj malih krvnih žila blizu površine kože koje se naglo šire pa je zbog toga cirkulacija krvi 'vidljiva' tj. vizualno se manifestira u obliku crvenila.

Kako zaustaviti crvenjenje?

Krivnju za crvenilo lica možemo svaliti na veliki i nagli nalet adrenalina.

Najbrži način jest stavljanje hladnog obloga na lice. Međutim, kada se crvenimo u društvu, nemamo priliku staviti oblog na lice. Tada je najbolje popiti čašu hladne vode jer će ona odmah potaknuti sužavanje krvnih žila ispod kože lica i zaustaviti napredovanje crvenila.

2. TREMOR (DRHTANJE RUKU)

Kada smo u stresnim situacijama, dio mozga koji regulira tjeskobu i nervozu ne može u potpunosti kontrolirati i stabilnost našeg tijela. Zbog toga gubimo privremeno gubimo sposobnost kontrole nad ponašanjem svojih ruku i tada dolazi do tremora tj. drhtanja.

Kako zaustaviti drhtanje ruku?

Spojite dlan o dlan, isprepletite prste obje ruke, snažno stisnite šake. Tremor se često javlja u stresnim situacijama poput razgovora za posao ili javnog nastupa kada itekako želimo ostaviti dojam smirene i sigurne osobe. Tada treba izbjegavati držanje papira ili drugih laganih predmeta koji će jasno pokazati da vam se ruke tresu, a ako možete, rukama stisnite neki čvrsti predmet poput stola ili bilo čega što vam dođe pod ruku.

3. PODRHTAVANJE GLASA

Naše glasnice kontrolira takozvani 'lutajući živac' (lat. nervus vagus). To je deseti kranijalni živac, jedan iz skupine moždanih živaca koji polaze izravno iz mozga. Nervus vagus povezan je s amigdalom, sklopom u mozga u kojem pozitivne i negativne emocije dobivaju kontekst i koji sudjeluje u stvaranju naših reakcija na te emocije. U tom trenutku stimulira se 'lutajući živac', a glasnice i mišići u vratu dožive grč koji rezultira podrhtavanjem glasa tj. gubitkom kontrole nad glasom.

Kada smo u stresnim situacijama, dio mozga koji regulira tjeskobu i nervozu ne može u potpunosti kontrolirati i stabilnost našeg tijela.

Kako zaustaviti podrhtavanje glasa?

Duboko udahnite, napnite kompletno tijelo što više možete, zadržite dah nekoliko sekundi u tom položaju i zatim ga ispustite. Ponovite postupak nekoliko puta i tako ćete reducirati stres i smanjiti napetost u glasnicama zbog koje dolazi do podrhtavanja.

4. SPONTANI PLAČ

U nekim situacijama jednostavno ne želimo pustiti suzu. Na primjer, kada se nalazimo na poslu, a zbog puno nagomilanih emocija i stresa osjetimo potrebu za tom vrstom olakšanja.

Kako zaustaviti nalet plača?

Kad osjetite da vam brada počinje podrhtavati, a oči se pune suzama, uštipnite 'višak' kože koji se nalazi između palca i kažiprsta. Stvaranjem osjećaja fizičke boli mozak ćete preusmjeriti s procesuiranja emotivne boli.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju