Statement zid je onaj zid u vašem stanu koji je tu da plijeni pozornost i da vašem domu da određenu dozu karaktera.

Galerija Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 14 Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 13 Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 12 +9 Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 11

Ako tek planirate uređenje jedne takve površine u stanu, možda vam pomognu savjeti autorice popularnog dbloga Bobe Blašković koja je za Zadovoljnu istaknula tri glavna trenda kada su u pitanju statement zidovi.

1. TAPETE

Na prvom mjestu su trenutno jako, jako popularne tapete koje se na velika vrata vraćaju u interijere.

I zapravo to više nisu one tapete kao nekad koje su imale male uzorke ili rola tapete koje su imale ponavljajuće uzroke, nego su to danas takozvane wall tapete koje djeluju kao jedna slika. Kad se naručuju prilagođavaju se interijeru i izgledaju jako, jako atraktivno, kaže Blašković. Dodaje kako prvi put u Hrvatskoj imamo dizajnericu koja je krenula u ovom smjeru.

Josipa Maras koja stoji iza brenda Marastracije by Josipa domaća je dizajnerica koja je odlučila proizvoditi tepete i Blašković kaže da izgledaju super.

2. ZIDOVI OD CIGLI

Ako niste spremni za povratak tapeta na vaše zidove, druga opcija, koja je i dalje vrlo aktualna, su zidovi od cigli. Blašković kaže kako je uz ciglu u njezinoj traicionalnoj boji popularna i bojana, bijela cigla

3. ZIDOVI U BOJAMA

Treća opcija su boje u interijerima i zidovi s velikim plakatima, slikama i karakternim stvarima. Kao boje koje uvijek izgledaju dobro Blašković ističe crnu i sivu.

I treba reći da ljudi na prvu misle da crni i sivi zidovi smanjuju prostor, a oni ga zapravo produbljuju. Naravno ne farba se cijela prostorija u crno ili sivo nego taj jedan zid i onda kad se taj jedan zid oboji, prostor izgleda dublje i veće. Tako da je to jedan dobar trik. I onda na te crne i sive zidove odlično pašu slike. Oni baš trpe i puno plakata i puno slika, objašnjava Blašković.

To su ta tri trenda. Tapete koje vrlo trendi. Zatim cigla koja je nešto s čim se ne može fulati i za nju ne trebaju posebne dekoracije jer je sama po sebi dekorativna. I treći su ti zidovi u bojama, pretežno tamnim, moćnim bojama, koje možemo oplemeniti slikama ali i ogledalima koja se isto vraćaju u modu, sumira Blašković.

Kada su u pitanju uzorci jako su popularni botanički uzorci, monstera, cvjetovi...  I kod tapeta, ali i kod plakata.

Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 11 Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 11 Foto: Josipa Maras

KAKVE TAPETE VOLE HRVATI?

O statement zidovima i varijanti koja uključuje tapete razgovarali smo i s gore spomenutom grafičkom dizajnericom Josipom Maras.

Već dvadesetak godina se bavim slikarstvom i nakon završenog Grafičkog fakulteta, slikarstvo sam htjela učiniti više dostupnim, a da pri tome zadrži svu vrijednost. Tako sam krenula sa ilustracijama koje su bile produkt mog digitalnog slikarstva.
Ilustracije su me odvele u interijere, a interijeri u tapete
, odgovara na pitanje kako je počela njezina priča.

Već dugo, kaže, surađuje s arhitektima i dizajnerima za koje radi tapete po želji jer na tržištu ne mogu naći ono što zamisle. Pa je tako ona odlučila izbaciti svoju prvu liniju tapeta "Studijo tapete".

Rade se po mjeri, na točne dimenzije, prema željenim bojama i razmještaju elemenata u prostoru.

Svi predlošci su u potpunosti prilagodljivi svim dimenzijama. Trenutno imam 15-ak uzoraka, ali asortiman će se konstantno širiti, kaže Josipa i dodaje kako se kod nas dobro prihvaćaju novi trendove, pa su tako i "Studijo tapete" objeručke prihvaćene.

Karta svijeta je omiljen izbor za dječje sobe, nježniji tonovi za spavaće, dok za dnevne budu malo i odvažniji, kaže Maras.

Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 12 Josipa Maras izbacila je svoju prvu liniju tapeta (Foto: Josipa Maras) - 12 Foto: Josipa Maras

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju