Prodati nekretninu u Hrvatskoj za veliki broj prodavatelja čini se kao nemoguća misija. Ekonomska kriza zbog koje se iz godine u godinu bilježi pad cijene kvadrata, smanjenja kupovna moć građana, ali i veće zahtjevi kupaca prodavatelje su stavili u nezavidan položaj. Cijena nekih nekretnina pala je od 30 pa sve do 50 posto. Otkrivamo vam kako unatoč crnoj statistici uspješno možete prodati svoju nekretninu.

Sjajne godine u kojima se nije pitalo za cijenu ni investitora, zamijenila je kriza, ali i sve zahtjevniji kupac koji zna što traži i želi da se ispune svi njegovi zahtjevi.

Većina prodavatelja zna i po nekoliko godina tražiti kupca i prodati stan uz koliko toliko za obje strane prihvatljivu cijenu.

CIJENE NEKRETNINA NA NEKIM SU LOKACIJAMA PALE ČAK DO 50 POSTO 

'Cijene su pale oko 30 posto od početka krize, s tim da je na manje atraktivnim lokacijama korekcija cijene bila i 50 posto', kaže Borislav Vujović direktor agencije za promet nekretnina Opereta.

U nekim se zagrebačkim četvrtima prije krize kvadrat prodavao za 1.500 eura, a danas se prodaje za 900 eura. Na nekim su pak lokacijama cijene bile od 1.800 do 2.500 eura, a danas je maksimum 1.500 eura po kvadratnom metru, naravno uz određene izuzetke pojašnjava Vujović.

Sjajne godine u kojima se nije pitalo za cijenu ni investitora, zamijenila je kriza, ali i sve zahtjevniji kupac koji zna što traži i želi da se ispune svi njegovi zahtjevi

Da su cijene pale i do 30 posto slaže se i Irena Peranić Špoljar direktorica agencije za posredovanje u prometu nekretnina Kristal nekretnine dodajući kako su cijene s 2.200 eura u nekim zagrebačkim kvartovima pale na 1.500 eura po kvadratnom metru.

No s obzirom na veliku ponudu kupci traže dodatno snižavanje cijena, a  prodavateljima ne ide na ruku to što nisu skloni dodatno korigirati cijenu.

'Prodavatelji su spremni na snižavanje cijene samo ukoliko im je hitno prodati nekretninu. U većini primjera, na žalost, prodavatelji su uzrok zbog kojih kupoprodaje nekretnina nisu realizirane jer nisu spremni na dodatno spuštanje cijena smatrajući da će s vremenom naići pravi kupac.

Mnogi prodavatelji uspoređuju današnje kupoprodajne cijene na tržištu nekretnina sa onima iz 2007-2008.g. kada su bile tzv. 'sjajne godine' jer su cijene nekretnina bile najviše, gotovo precijenjene u odnosu na današnje
', pojašnjava Peranić Špoljar dodajući kako neki konkretni primjeri pokazuju koliko je vremena trebalo proći da prodavatelj shvati kako mora spustiti cijenu.

ČIME SVE PRODAVATELJ MOŽE UTJECATI NA PRODAJU STANA?

No kako bi prodali stan osim uredne dokumentacije i realne cijene, prodavatelji i nekim korekcijama mogu utjecati na brzinu prodajte.

Ukoliko kupac dolazi vidjeti stan po danu rastvorite zastore, dignite rolete i ako vam vremenske prilike dopuštaju otvorite prozor

1. Pokušati se emocionalno isključiti
Gledati nekretninu iz pozicije kupca vrlo je važno prilikom prodaje. Dio namještaja koji ostavljate i koji ste skupo platili kupcu ne mora značiti ništa. Možda uopće nije nešto što bi on ostavio u stanu i ne odgovara mu stilom i dizajnom.

2. Obojiti stan u svijetlu boju
Vesele boje možda su vama bile odlične i vrištećim nijansama uveseljavale svakodnevicu. No svijetlo i nježno trebao bi biti moto svih prodavatelja. Držati se nježnih nijansi ili se pak odlučiti za bijelu i njome povećati prostor, mala je investicija u službi ostavljanja što boljeg dojma

>> 5 tajni bojanja koje će svaki prostor učiniti većim

3. Pustiti svjetlo u stan
Velika greška prilikom prodaje stana je ostaviti spuštene rolete. Kupci ne vole mračne prostorije, a dojam će biti posebno loš ako odmah s vrata kroče u tamni hodnik. Ukoliko kupac dolazi vidjeti stan po danu rastvorite zastore, dignite rolete i ako vam vremenske prilike dopuštaju otvorite prozor. Ukoliko potencijalni kupac dolazi u večernjim satima svakako osvjetljenjem napravite atmosferu.

4. Podove urediti tako da budu u najboljem stanju
Upravo je loše stanje podova jedan od glavnih razloga zbog kojeg će kupci tražiti da im snizite cijenu. Ukoliko ne možete investirati potrudite se da su maksimalno čisti i investirajte u neki lijepi tepih koji će malo ublažiti loše stanje vašeg parketa.

5. Očistiti prostor
Iako je urednost nešto što se podrazumijeva, mnogo prodavatelja ipak ne ulaže u detaljno čišćenje stana. Uklonite nered s vidljivih mjesta, sklonite igračke, počistite radne površine, ulaštite prozore, pospremite krevete i uklonite posuđe iz sudopera.

Kada kupac dođe vidjeti stan nemojte forsirati razgovor jer on je došao vidjeti objekt i ne zanimaju ga detalji iz privatnog života vlasnika

6. Napraviti sitne popravke
Ukoliko imate pokvarenih slavina, dotrajalu kupaonsku zavjesu, rupe ili pukotine u zidovima vrijeme je za mini make over koji će držati cijenu vašeg stana.

7. Ne davati nepotrebne informacije
Šutnja je zlato slažu se mnogi agenti za nekretnine. Budite uljudni, ali nemojte forsirati razgovor s potencijalnim kupcem. On je došao vidjeti objekt i ne zanimaju ga detalji iz privatnog života vlasnika.

>> 7 stvari na koje trebate paziti prilikom kupovine stana

8. Ukloniti miris cigareta i kućnih ljubimaca
Nekim potencijalnim kupcima miris cigareta ili miris životinja u stanu svakako bi mogli pokvariti dojam. Nijedan kupac neće biti presretan ako osjeti miris cigareta iz zavjesa te vidi dlake kućnih ljubimaca po namještaju.

9. Odrediti cijenu i najnižu cijenu do koje ste spremni pregovarati
Iako će cijene na tržištu diktirati okvirno cijenu vašeg stana, uvijek možete krenuti s malo optimističnijom varijantom i odrediti do koje ste cijene spremni spuštati. Budite spremni da će kupac tražiti korekciju i nemojte biti neuljudni. Pokušajte se prilagoditi onoliko koliko vam odgovara i ponuditi neki popust.

10. Zlatno pravilo
Ponašajte se prema kupcu onako kako biste voljeli da se on ponaša prema vama da ste na njegovom mjestu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju